Τα δημοσιονομικά επιτεύγματα και η πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα

Η Goldman Sachs έχει «προφητεύσει» από τις 29 Μαρτίου, ότι η Standard & Poor’s θα αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία και θα της χαρίσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Όλα αυτά θα συμβούν στις 21 Απριλίου, όταν και ο οίκος αξιολόγησης θα προχωρήσει σε νέα αξιολόγηση του αξιόχρεου της χώρας μας.  Αν και παράτολμη πρόβλεψη, καθότι ως γνωστόν οι διεθνείς οίκοι είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί και… φειδωλοί αναφορικά με τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, προκύπτουν σοβαροί λόγοι, δημοσιονομικού κυρίως χαρακτήρα, που μπορούν να ωθήσουν την S&P να πυροδοτήσει τη βόμβα.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας για το 2022, πέραν της μεγάλης ανάπτυξης (5,9%) που κινήθηκε πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καταγράφεται-όπως ανακοίνωσε χθες το οικονομικό επιτελείο- ο μηδενισμός του πρωτογενούς ελλείμματος. Η χώρα το πέτυχε έναν χρόνο πριν το ορισθέντα στόχο καθώς το υπουργείο Οικονομικών υπολόγιζε ότι αυτό θα συνέβαινε το 2023. Αυτή η εξόχως θετική εξέλιξη σημαίνει πρακτικά ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει με εξαιρετικές προϋποθέσεις στην τρέχουσα χρονιά, όπου η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος μοιάζει καθόλα εφικτή.

Υπάρχει και μια πιο θετική εκτίμηση που ανεβάζει κι άλλο τον πήχη της επιτυχίας, προερχόμενη από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, που αφήνει ανοιχτό παράθυρο για πρωτογενές πλεόνασμα από το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Η εκτίμηση του Γραφείου είναι το πρωτογενές έλλειμμα θα διαμορφωθεί ίσως και κάτω από 1% του ΑΕΠ, ενώ η «αναβάθμιση» σε πλεόνασμα είναι πιθανή και θα εξαρτηθεί από το εξής: αν ο συνυπολογιστούν τεχνικά στο 2022, οι δύο δόσεις του προηγούμενου έτους από τον ESM, αξίας περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Υπό αυτό το πρίσμα των θετικών ειδήσεων-εξελίξεων για την ελληνική οικονομία, καλλιεργείται η πεποίθηση εντός των τειχών (Στουρνάρας, ΥΠΟΙΚ) αλλά και στο εξωτερικό  ότι η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δεν θα αργήσει για την Ελλάδα. Η πλειοψηφία των εκθέσεων και αναλύσεων από τους διεθνείς φορείς, οίκους και τράπεζες συμφωνούν στη ραγδαία βελτίωση των συνθηκών της ελληνικής οικονομίας. Για παράδειγμα η Goldman Sachs, εστιάζοντας στους λόγους που θα οδηγήσουν την S&P στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στις 21 Απριλίου, κάνει ιδιαίτερη μνεία στη βελτίωση της εικόνας του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, ενώ στέκεται και στην καλή πορεία που καταγράφουν οι ιδιωτικές πιστώσεις.

Ο πολιτικός αντίκτυπος με φόντο τις εκλογές

Ενδεχομένη, πάντως αναβάθμιση από την S&P στις 21 Απριλίου και εν μέσω προεκλογικής περιόδου, θα είχε ισχυρό πολιτικό αντίκτυπο και θα αποτελούσε ένα ισχυρό ατού στα χέρια της κυβέρνησης, που προφανώς θα το έκανε «σημαία». Ούτως ή άλλως το Μαξίμου «επενδύει» πολιτικά στα οικονομικά επιτεύγματα της κυβέρνησης, θέτοντας αυτά ως «φάρο» επιτυχίας της χώρας και προφανώς η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς.

Να θυμίσουμε ότι η Standard & Poor’s αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε ΒΒ+, όντας μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική. Το ίδιο ισχύει και για την Fitch, ενώ η Moody’s κατά την πρόσφατη αξιολόγησή της στις 17 Μαρτίου, διατήρησε το Βa3 (τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική) και αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα