«Τα απόνερα» της Συμφωνίας Ισραήλ-Χαμάς για τους όμηρους

Μετά από μία ισχυρή πρωτίστως  πίεση και δευτερευόντως από τις ΗΠΑ και κάποιες άλλες χώρες που επιθυμούσαν για δικούς τους λόγους πλέον των ανθρωπιστικών, παύση των εχθροπραξιών, το Ισραήλ συμφώνησε όπως είναι γνωστό για ανταλλαγή σε πρώτη φάση  50 ομήρων και 150 φυλακισμένων Αράβων Παλαιστινίων (γυναικών και ανηλίκων) στις ισραηλινές φυλακές με παράλληλη 4ημερη παύση των εχθροπραξιών και αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα! Λεπτομέρειες έχουν παρατέθηκαν σε ειδική αναφορά του «The Indicator» https://indicator.gr/ti-perilamvanei-i-symfonia-israil-kai-chamas-pote-tha-efarmostei . Για τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες μετέβη χθες βράδυ στην Ντόχα ο Αρχηγός της Μοσσάντ Νταβίντ Μπαρνέα.  Βέβαια για κάποιους λόγους που δεν έχουν διευκρινιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας αναβλήθηκε αντί για σήμερα Πέμπτη αύριο Παρασκευή.

Γράφει ο *Αντιστάτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος

Γίνονται πολλά σχόλια στον διεθνή και στον Ισραηλινό Τύπο αλλά πρόκειται για μία απόφαση του Ισραηλινού Πολεμικού Συμβουλίου όπου συναξιολογήθηκαν τόσο ανθρωπιστικοί και πολιτικοί όσο και στρατιωτικοί παράγοντες. Κρίνεται όμως σκόπιμο να επισημανθεί ότι μέχρι και πριν από 3 ημέρες ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωνε κατηγορηματικά ότι καμία κατάπαυση του πυρός δεν πρόκειται να εφαρμοστεί αν δεν  απελευθερωθούν όλοι ανεξαιρέτως οι όμηροι και μάλιστα χωρίς κανένα όρο. Η εμπλοκή της τελευταίας στιγμής δημιουργεί αναπόδραστα κάποιον προβληματισμό.

Η Χαμάς αναμφίλεκτα θα πανηγυρίσει νίκη ενώ στο Ισραήλ υπάρχει μεγάλη εσωτερική “μουρμούρα”!  Όμως ο  Πρωθυπουργός Νετανιάχου κάτι έπρεπε να κάνει για τους ίδιους του ομήρους και την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των οικογενειών των ομήρων.

Το Κατάρ θα «πουλήσει»  την συμφωνία ως τεράστια επιτυχία και αναπόφευκτα  «ανέβασε τις μετοχές στο γεωπολιτικό χρηματιστήριο! Ουδόλως όμως η ηγεσία του μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι ένας έντιμος διαμεσολαβητής καθόσον είναι ο κύριος χρηματοδότης της Χαμάς και παρέχει ασφαλές καταφύγιο στην πολιτική της ηγεσία.

Αυτό το οποίο όμως είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο είναι ότι η Χαμάς με τις  Ταξιαρχίες Ιζζ αντ Ντιν αλ Κασσάμ  που είναι η στρατιωτική της πτέρυγα,  θα έχουν επαρκή χρόνο για να αναδιοργανωθούν και να αναθεωρήσουν τα σχέδια τους βασιζόμενοι σε όποιες αδυναμίες του Ισραηλινού Στρατού (Τσαχάλ) έχουν εντοπίσει!

Τέλος να πούμε ότι μετά την πρώτη ή ίσως και την δεύτερη κατάπαυση του πυρός και την δεύτερη ανταλλαγή που θα ακολουθήσει εκτιμάται ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει την χερσαία επιχείρηση με ακόμα μεγαλύτερη σφοδρότητα για να πετύχει τους δύο βασικούς στρατηγικούς στόχους που έθεσε, την καταστροφή των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς και την αποσάθρωση της ηγεσίας της. Όπως όμως ο γράφων στην σχετική αρθρογραφία του έχει τονίσει καμία στρατιωτική νίκη δεν φέρνει αυτόματα και την πολιτική και για αυτό το Ισραήλ θα πρέπει να σκεφτεί και να αποφασίσει από τώρα για την επόμενη ημέρα στην Γάζα και την μετά – Χαμάς αρχιτεκτονική ασφαλείας της

*Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος είναι Γεωστρατηγικός Αναλυτής.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα