Σύσκεψη αρχηγών: Όσα ειπώθηκαν μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο

Ολοταχώς προς τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης στον δρόμο προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου συμφώνησαν να προχωρήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί στην σύσκεψη υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Μέσα στην σύσκεψη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε στους αρχηγούς ότι θα καλέσει τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Σαρμά προκειμένου να του αναθέσει την εντολή για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης. Ο κ. Σαρμάς έχει κληθεί όπως ήδη έχει μεταδώσει το newsit.gr στις 13.00 στο Προεδρικό Μέγαρο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να είπε: «Οι διερευνητικές εντολές έδειξαν ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωράει στον σχηματισμό υπηρεσιακής. Οι υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης είναι έτοιμοι να παραδώσουν στους υπηρεσιακούς και να τους παράσχουν πλήρη ενημέρωση».

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης κατά την τοποθέτηση του σημείωσε ότι οι υπηρεσιακοί υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών που θα οριστούν, πρέπει να είναι πρόσωπα με γνώση των εν λόγω κρίσιμων χαρτοφυλακίων και υπογράμμισε περαιτέρω ότι και ο υπηρεσιακός Υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Τέλος ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι δεν είναι τα αναλογικότερα εκλογικά συστήματα, που εμποδίζουν τον σχηματισμό κυβερνήσεων, όπως άλλωστε υποδηλώνει και η ευρωπαϊκή εμπειρία.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας από τον Περισσό, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε πως στη σύσκεψη συζητήθηκε ο σχηματισμός Υπηρεσιακής Κυβέρνησης αφού δεν υπήρξε συμφωνία για σχηματισμό κανονικής κυβέρνησης από τα άλλα κόμματα, που όπως είπε έχουν παρόμοια προγράμματα και στρατηγικές συμφωνίες.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες του newsit.gr ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος φέρεται να είπε: «Τα πρόσωπα που θα επιλεγούν για τα υπουργεία εξωτερικών και εθνικής άμυνας θα πρέπει να έχουν εμπειρία, να μπορούν να διαχειριστούν τυχόν τουρκική απειλή». Με την θέση του συμφώνησαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

Η επίσημη ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας

Η Προέδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κάλεσε σήμερα, 24 Μαΐου και ώρα 11:00, σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο.

Στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε από τους αρχηγούς των κομμάτων η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Οι αρχηγοί των κομμάτων απέρριψαν επίσης τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών.

Κατόπιν τούτου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι θα αναθέσει στον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα