ΣΥΡΙΖΑ: Τη Δευτέρα παρουσιάζει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα – Έμφαση σε μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες

Την Δευτέρα, θα παρουσιάσει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ την επικαιροποίηση του οικονομικού προγράμματος #Μένουμε Όρθιοι για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων. Πρόκειται για το πακέτο των 26 δις το οποίο είχε παρουσιαστεί στις αρχές του lockdown καλώντας την κυβέρνηση σε εμπροσθοβαρή στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που λόγω της υγειονομικής καραντίνας «πάγωσε» η οικονομική τους δραστηριότητα.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο ΣΥΡΙΖΑ επαναπροσδιορίζει στόχους και κατανομή των πόρων με βάση τις ανάγκες που αποκαλύπτει η άρση της καραντίνας, δηλαδή με βάση τα δεδομένα ποιοι κλάδοι έχουν πληγεί περισσότερο και ποιοι, επιπλέον, δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με όρους κανονικότητας, κινδυνεύουν με λουκέτα, κλπ.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό το πρόγραμμα θα παρουσιαζόταν στο τέλος της εβδομάδας, Πέμπτη ή Παρασκευή, ωστόσο κρίθηκε τελικώς ότι χρειάζεται αναβολή μερικών ημερών προκειμένου να δοθεί χρόνος το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ να επεξεργαστεί και να δώσει απαντήσεις όπου χρειάζεται στα μέτρα που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα εστιάζει στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα (με ιδιαίτερη έμφαση σε εστίαση και τουρισμό, άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε και εμπράκτως τον προσανατολισμό αυτό, στις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους των αντίστοιχων κλάδων την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή) και τους ελεύθερους επαγγελματίες – επιστήμονες, ενώ παραμένει η λογική της στήριξης των θέσεων εργασίας και του εργασιακού καθεστώτος που υπήρχε προ κορωνοϊού.

Την Δευτέρα, σε συζήτηση με νέους στο πλαίσιο του i-syriza ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «βρισκόμαστε σε μια ειδική συνθήκη που ίσως για πρώτη φορά είναι τόσο άρρηκτα συνδεδεμένα τα συμφέροντα της μισθωτής εργασίας και της επιχειρηματικότητας. Της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας».

Στόχος μας είναι, είπε, «να προστατεύσουμε τον εργαζόμενο και μέσα από αυτή την προστασία που εμείς προτείνουμε, προστατεύεται και η επιχειρηματικότητα». Το σκεπτικό που ξεδίπλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι μια επιχείρηση «μένει στη ζωή, δεν βάζει λουκέτο και μπορεί να σχεδιάσει με καλύτερους όρους την επόμενη χρονιά που όλοι ευχόμαστε ότι δεν θα είμαστε μπροστά σε αυτή την κρίση».

«Να δοθεί και στους ελεύθερους επαγγελματίες η μη επιστρεπτέα ενίσχυση»

Όσο για τους επιστήμονες ελευθεροεπαγγελματίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχτηκε ότι επί των ημερών του τα μέτρα που πήρε – με γνώμονα είπε «να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους» – «επιβάρυναν υπερβολικά τους πιο χαρακτηριστικούς εκφραστές της μεσαίας τάξης, που είναι οι επιστήμονες και οι επαγγελματίες, κυρίως οι επιστήμονες, δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί».

Συγκρίνοντας ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά είπε ότι αν τότε οι κλάδοι αυτοί αντιμετώπισαν μια πίεση στο εισόδημά τους σήμερα αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης και γι αυτό πρέπει να στηριχτούν.

Στο πλαίσιο αυτό είπε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει «ένα μέρος της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης των 3 δις. για τις επιχειρήσεις, να δοθεί και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ώστε να έχει τη δυνατότητα κάθε ελεύθερος επαγγελματίας που δεν πήρε τίποτε παρά μονάχα αυτά τα 600 ευρώ, για να μπορέσει να στηριχθεί και να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της επόμενης περιόδου, τουλάχιστον να έχει μια ενίσχυση της τάξης των 2.000 ευρώ, κάπου εκεί την προσδιορίζουμε, για να μπορέσει να κρατηθεί».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα