ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Να καταργηθεί η «διάταξη Βορίδη» που καταπατά την αυτοτέλεια των Δήμων

Η «διάταξη Βορίδη» δημιουργεί συνθήκες τρομοκρατίας των αιρετών, παραβιάζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, και επιπλέον επιτείνει το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης των ΟΤΑ τονίζουν σε Ερώτηση τους προς την υπουργό Εσωτερικών, 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Με Ερώτηση που κατέθεσαν 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προς την Υπουργό Εσωτερικών, κα Κεραμέως, με πρωτοβουλία της Γ. Πούλου, βουλευτή Βοιωτίας και Τομεάρχη Εσωτερικών, ανέδειξαν στη Βουλή την ανάγκη να αποσυρθεί άμεσα η απαράδεκτη «διάταξη Βορίδη» (άρ. 37 του ν. 4915/2022), η οποία υποχρεώνει τις δημοτικές αρχές να εφεσιβάλουν τις πρωτόδικες αποφάσεις που δικαιώνουν τους εργαζόμενους των Δήμων, σε υποθέσεις που αφορούν στον προσδιορισμό ή τη μετατροπή της εργασιακής σχέσης τους.

Στο στόχαστρο της διάταξης αυτής βρέθηκε και η πρ. Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, κα Μ. Ανδρούτσου, καθώς και 27 Δημοτικοί Σύμβουλοι, που κλήθηκαν σε απολογία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής με την κατηγορία της «παράβασης καθήκοντος με δόλο», γιατί δεν εφεσίβαλαν πρωτόδικη απόφαση που δικαίωνε 34 συμβασιούχους…

Η «διάταξη Βορίδη» δημιουργεί συνθήκες τρομοκρατίας των αιρετών, παραβιάζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, και επιπλέον επιτείνει το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης των ΟΤΑ. Η κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, των αιρετών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, αλλά και της ΚΕΔΕ και της ΠΟΕ-ΟΤΑ, και να την καταργήσει άμεσα!

Αναλυτικά η Ερώτηση:

Θέμα: «Να καταργηθεί η “διάταξη Βορίδη” (άρθρο 37, ν. 4915/2022) που δημιουργεί συνθήκες τρομοκρατίας των αιρετών και αντίκειται στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης»

Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Νόμου 4915/2022 («Αρμοδιότητες Οικονομικής Επιτροπής Δήμων Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 72 ν. 3852/2010»), που αντικατέστησε το άρθρο 72 του ν.3852/2010, κατέστη υποχρεωτική η άσκηση, εκ μέρους των Δήμων, έφεσης κατά των πρωτόδικων αποφάσεων που δικαιώνουν τους εργαζόμενους των Δήμων, σε υποθέσεις που αφορούν τον προσδιορισμό ή τη μετατροπή της εργασιακής σχέσης τους. Δηλαδή, οι δημοτικές αρχές υποχρεούνται να εφεσιβάλουν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, στις οποίες αναγνωρίζεται η πραγματική εργασιακή σχέση των εργαζομένων αυτών, οι οποίοι προσλήφθηκαν για έκτακτες και απρόβλεπτες ανάγκες, αλλά καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Η νομοθετική αυτή ρύθμιση ανοίγει τον δρόμο για πρωτοφανείς δικαστικές διώξεις δημοτικών αρχών, ενώ ταυτόχρονα παραβιάζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια των ΟΤΑ, αφού οι Δήμοι δεν μπορούν να αποφασίσουν για τις ανάγκες τους σε προσωπικό. Επιπλέον, επιδεινώνει το πρόβλημα της υποστελέχωσης των δημοτικών υπηρεσιών που αδυνατούν πλέον να προσφέρουν στοιχειώδεις υπηρεσίες στους δημότες και αντί να δοθεί η δυνατότητα στους Δήμους να προχωρήσουν σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αναγκάζονται να καλύπτουν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες τους με συμβασιούχους εργαζόμενους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των διώξεων που δρομολόγησε η εν λόγω ρύθμιση είναι η κλήση σε απολογία, τον Απρίλιο του 2023, 27 Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Αγίου Δημητρίου, καθώς και της πρ. Δημάρχου, κας Μ. Ανδρούτσου, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, με την κατηγορία της «παράβασης καθήκοντος με δόλο»[1]. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, μαζί με την πρ. Δήμαρχο, αντιμετωπίζουν την κατηγορία αυτή, επειδή ψήφισαν ομόφωνα, τον Οκτώβριο του 2022, να μην ασκήσουν έφεση επί δύο πρωτόδικων αποφάσεων που αποδέχονταν την μετατροπή της σύμβασης 34 εργαζομένων στον Δήμο Αγίου Δημητρίου από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Αντιδρώντας στις εξελίξεις αυτές, η πρ. Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου υπέβαλε αίτηση στην ΚΕΔΕ, ζητώντας της να υποστηρίξει την επίμαχη ενέργεια του Δημοτικού Συμβουλίου του Αγίου Δημητρίου. Η σχετική εισήγηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ, κ. Κυρίζογλου, ήταν θετική, ενώ αποδέχτηκε και την πρόταση του Δημάρχου Πατρέων, κ. Πελετίδη, να κατατεθεί αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών για άρση της «διάταξης Βορίδη». Κατόπιν τούτων, το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφάσισε τη συμπαράσταση και την έγγραφη υποστήριξή της στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και την πρ. Δήμαρχο του Δήμου Αγία Δημητρίου[2].

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από την περίπτωση του Δήμου Αγίου Δημητρίου, η ακύρωση, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, της απόφασης της απερχόμενης δημοτικής αρχής του Δήμου Αθηναίων να μην ασκήσει έφεση κατά πρωτόδικης δικαστικής απόφασης που δικαίωσε 302 «εργαζόμενους-covid»[3], δημιουργήθηκαν εκ νέου ανησυχίες για νέες διώξεις βάσει της «διάταξης Βορίδη». Μάλιστα, υπέρ της παραμονής των συμβασιούχων στις υπηρεσίες του Δήμου, και κατά της εν λόγω διάταξης, τάχθηκε με ψήφισμά του[4] και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, θεωρώντας πως η εμπειρία που απέκτησαν τα χρόνια της πανδημίας είναι πολύτιμη για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου.

Ως εκ τούτων:

Επειδή η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό καθεστώς απόλυτου ελέγχου, υπερσυγκεντρωτισμού, αδιαφάνειας, υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, που «πνίγει» την Αυτοδιοίκηση και την οδηγεί στην απαξίωση και την αναγκαστική ιδιωτικοποίηση.

Επειδή η εκβιαστική «διάταξη Βορίδη» βάζει τη «δαμόκλειο σπάθη» των δικαστικών διώξεων πάνω από τα κεφάλια των αιρετών.

Επειδή η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση αντίκειται στη συνταγματικά κατοχυρωμένη Αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης (άρθρο 102, παρ. 2, του Συντάγματος), ενώ επιτείνει το πρόβλημα υποστελέχωσης των ΟΤΑ.

Επειδή τόσο η ΚΕΔΕ όσο και η ΠΟΕ-ΟΤΑ[5] ζητούν την κατάργηση της συγκεκριμένη απαράδεκτης διάταξης.

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός

Ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει για την άμεση κατάργηση της «διάταξης Βορίδη» (άρθρο 37, ν. 4915/2022), ώστε να σεβαστεί τις πρωτόδικες αποφάσεις της Δικαιοσύνης, καθώς και τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Πούλου Γιώτα

Ακρίτα Έλενα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γεώργιος

Θρασκιά Ουρανία

Μάλαμα Κυριακή

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπαηλιού Γεώργιος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα