ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτική επιλογή της κυβέρνησης το «σταγονόμετρο» στην οικονομία

«Ημίμετρα» χαρακτήρισε χθες η αξιωματική αντιπολίτευση τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και επέκτασης του επιδόματος των 800 ευρώ που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Στακούρας.

Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται συνολικά κατά της κυβερνητικής στρατηγικής να ανακοινώνει μέτρα σταδιακά, σε δέσμες, σε μια λογική «βλέποντας και κάνοντας». Η λογική αυτή αντιβαίνει προς την αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ που καλεί σε μια εμπροσθοβαρή στρατηγική γενναίας ενίσχυσης της οικονομίας με ρευστότητα προκειμένου να μετριαστεί η επαπειλούμενη νέα ύφεση.

Ακόμα, όμως και αυτές οι δέσμες μέτρων, που λαμβάνονται από την κυβέρνηση αποσπασματικά, κρίνονται εκ μέρους της ηγεσίας και των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ανεπαρκείς και κατώτερες των αναγκών των εργαζομένων και της οικονομίας.

Αντιδρώντας στις χθεσινές ανακοινώσεις Σταϊκούρα, Γεωργιάδη και Βρούτση, οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ στους αντίστοιχους τομείς ευθύνης (Τσακαλώτος, Παππάς, Αχτσιόγλου) χαρακτήρισαν «μαρτύριο της σταγόνας» την εβδομαδιαία ανακοίνωση μέτρων που και πάλι αποδεικνύονται ανεπαρκή σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους.

Και για μια ακόμη φορά επικαλέστηκαν την αναστολή του ευρωπαϊκού συμφώνου σταθερότητας που επιτρέπει στις κυβερνήσεις να εξαιρούν από τους δημοσιονομικούς στόχους τις δαπάνες για την αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και το «μαξιλάρι ασφαλείας» των 27 δισ ευρώ. Με δεδομένα αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, για την αξιωματική αντιπολίτευση κάθε κίνηση στον γενναίας ενίσχυσης της οικονομίας, συνιστά δικαιολογία που υποκρύπτει την πολιτική επιλογή.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν, ότι η υπήρξε σχετικά γρήγορη αντίδραση της κυβέρνησης- σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες – στο θέμα της πρόληψης της εξάπλωσης της πανδημίας. Ωστόσο, από εκεί και πέρα, το ηγετικό επιτελείο διαπιστώνει ότι η διαχείριση που κάνει η κυβέρνηση στη Δημόσια Υγεία και την Οικονομία αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα ότι, στον αντίποδα των τάσεων που καταγράφονται στο ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν εκφεύγει της νεοφιλελεύθερης αντίληψης που διέπει την κυβερνητική παράταξη . Την ίδια ώρα εκτιμάται ότι η κυβέρνηση τείνει να αξιοποιήσει την κρίση με γνώμονα μικροπολιτικά οφέλη, σκορπίζοντας κονδύλια προς ημετέρους, όταν αυτά θα έπρεπε να προσανατολιστούν στην ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας που δίνει τη μάχη για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Να είναι υποχρεωτική η μείωση «βουλευτικών» μισθών

«Κενά» είδε ο ΣΥΡΙΖΑ και στην κίνηση του πρωθυπουργού να ζητήσει από βουλευτές και υπουργούς να αποδώσουν το 50% του μισθού τους, τους επόμενους δύο μήνες, για την ενίσχυση ειδικού λογαριασμού για την αντιμετώπιση του Covid-19.

Αν και αναγνώρισε ότι η κίνηση αυτή εμπεριέχει ισχυρό συμβολισμό, ζήτησε να είναι υποχρεωτική και όχι προαιρετική. Επιπλέον ζήτησε να επεκταθεί η μείωση μισθών στους ευρωβουλευτές και όσους έχουν διορισθεί σε κρατική θέση, από γενικούς γραμματείς ως προέδρους Οργανισμών και Διοικητές ΔΕΚΟ, αλλά και στα νομικά πρόσωπα που εντάσσονται στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Τέλος, ζήτησε να καταργηθούν και «κατάπτυστες» αποφάσεις Διοικητικών Συμβουλίων που διόρισε η κυβέρνηση ΝΔ στις ΔΕΚΟ «που εν μέσω πανδημίας αποφάσισαν να διπλασιάσουν τις απολαβές τους» – σχετική ερώτηση είχαν καταθέσει πριν λίγες μέρες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις διοικήσεις ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΣΤΑΣΥ.

Η απάντηση Πολάκη στην έκκληση Μητσοτάκη

Εν τω μεταξύ, στην έκκληση Μητσοτάκη για τη μείωση βουλευτικών και υπουργικών μισθών, ο Παύλος Πολάκης βουλευτής Χανίων και αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού έχει νόημα υπό προϋποθέσεις, δηλαδή την επέκταση του μέτρου και στις παραπάνω κατηγορίες που ανέφερε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, την ακύρωση της διαφημιστικής δαπάνης των 11 εκατομμυρίων ευρώ, την ακύρωση της χορήγησης των 30 εκατομμυρίων ευρώ στα ιδιωτικά διαγνωστικά και την κατεύθυνση αυτού του ποσού στα δημόσια πανεπιστήμια που δήλωσαν ότι μπορούν να κάνουν το τεστ με το 1/5 του κόστους και την ακύρωση της αύξησης των νοσηλίων για τις ιδιωτικές ΜΕΘ.

Μέχρι να γίνουν αυτά, ο ίδιος δήλωσε πως προτιμά να προχωρήσει σε αγορά ειδών προστασίας για το προσωπικό του Νοσοκομείου Χανίων, αξίας όσο το μισό του μισθού του τα οποία και θα παραδώσει απευθείας στη διοίκηση του Νοσοκομείου. «Αυτή θα είναι η συνεισφορά μου για τον πρώτο μήνα, ενώ αναλόγως τι θα νομοθετήσει η κυβέρνηση θα πράξω τους άλλους δυο μήνες», αναφέρει.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα