Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται τα αιτήματα στελεχών για κάλπες ανάδειξης νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, στο φόντο συνεχών «βολών» κατά της σημερινής ηγεσίας του κόμματος, καθώς και προσωπικά κατά του Στέφανου Κασσελάκη.
Στο παραπάνω σενάριο, που άνοιξε πριν από μια εβδομάδα ο Παύλος Πολάκης, συνηγορούν οι δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Βούλας Κεχαγιά το πρωί της Τετάρτης, όπου μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «μπορεί να μην αποφευχθεί νέα εκλογική αναμέτρηση, δεν ξέρω τι σκέφτονται άλλα στελέχη, αν θα κάνουν πίσω. Ο ίδιος (σ.σ. ο Στέφανος Κασσελάκης) έχει πει πως δεν θα θέσει θέμα εκλογών, αλλά…».
Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι δημόσιες παρεμβάσεις μιας σειράς άλλων στελεχών όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Χρήστος Σπίρτζης που ανοιχτά επιρρίπτουν ευθύνες στη σημερινή ηγεσία για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ενώ παράλληλα ζητάνε την άμεση απεύθυνση στη βάση, ώστε να δοθεί μια οριστική λύση.
«Να ξαναγίνουν εσωκομματικές εκλογές. Ο ίδιος να πάρει την ευθύνη του προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και αυτό θα λειτουργήσει λυτρωτικά» τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη καλώντας τον Στέφανο Κασσελάκη να δώσει λύση δια της κάλπης.
«Τα μέλη και οι άνθρωποι του κόμματος είναι αυτοί που μπορούν να δράσουν λυτρωτικά. Να απευθυνθεί ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και τότε θα λυθούν όλα. Για να προχωρήσουμε μπροστά» είπε μεταξύ άλλων η Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στο Action24.
«Να κάνει μια θαρραλέα κίνηση… Πρέπει να δοθεί λύση» υποστήριξε η ίδια σε άλλο σημείο.
Φάμελλος: Δεν είμαι ούτε σύμμαχος, ούτε αντίπαλος του Κασσελάκη – Έχω θέσει ζήτημα πολιτικής της ηγεσίας
Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει το «μέτωπο» της Κουμουνδούρου με τον μέχρι πρότινος πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο.
Ο Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξή του δήλωσε ότι είχε ενημερώσει από καιρό τον Σωκράτη Φάμελλο για την πρόθεσή του να αλλάξει ρόλο ο πρώην πλέον επικεφαλής της Κ.Ο, δήλωση που έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με όσα είπε ο κ. Φαμελλος, ότι δηλαδή δεν είχε ενημέρωση.
Από την πλευρά του ο Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 το βράδυ της Τετάρτης δήλωσε ότι «αιφνιδιάστηκε από την απόφαση αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή».
«Η εισήγηση αυτή του προέδρου δημιούργησε ένα τεράστιο εσωτερικό πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ. Επέλεξε να δημιουργήσει ένα εσωτερικό πρόβλημα, ενώ η κοινωνία έχει τεράστια προβλήματα. Το ερώτημα το δικό μου είναι γιατί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, σε μία κοινοβουλευτική ομάδα που είχε μία πάρα πολύ καλή παρουσία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος.
«Με την κίνησή του αυτή ο Πρόεδρος αμφισβήτησε την ενότητα και τη συλλογικότητα… Για μένα πάνω από όλα είναι η ενότητα και η συλλογικότητα…», τόνισε.
«Δεν έχω μία ανάγνωση προσωπικών στάσεων. Δεν είμαι ούτε σύμμαχος ούτε αντίπαλος του Στέφανου Κασσελάκη. Θέλω έναν μεγάλο ΣΥΡΙΖΑ. Η στάση αυτή, μας οδηγεί σε έναν μικρότερο ΣΥΡΙΖΑ με έναν αναίτιο διχασμό» ,τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος.
«Θεωρώ ότι η επιλογή του προέδρου ήταν λάθος», είπε και πρόσθεσε ότι οδηγεί σε έναν συρρικνωμένο ΣΥΡΙΖΑ.
«Έχω ανοίξει ξεκάθαρα θέμα πολιτικής της ηγεσίας», είπε ακόμη για το εάν θα θέσει ζήτημα για την ηγεσία του κόμματος.
Για το θέμα του Παύλου Πολάκη και της Αθηνάς Λινού, είπε ότι δεν μπορεί να έχει η δραστηριότητα της Αθηνάς Λινού συσχέτιση με τη συμπεριφορά του Παύλου Πολάκη που τον έθεσε εκτός Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακόμη αναφέρθηκε στο ότι έχουμε μία καταστροφική κυβέρνηση και ανύπαρκτο κράτος δικαίου, με προβλήματα να ταλανίζουν τα νοικοκυριά.
Το πρωί της Πέμπτης ακόμη δύο κορυφαία στελέχη του κόμματος, ο ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης και ο βουλευτής Χρήστος Γιαννούλης ζήτησαν την προσφυγή στις κάλπες για ανάδειξη νέας ηγεσίας.
«Οι εκλογές για την ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να εκτονώσουν την κρίση» τόνισε ο κ. Φαραντούρης στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε: «Αυτό που επείγει δεν είναι να βγούμε κάποιοι και να πούμε “κύριε, κύριε, είμαι κι εγώ εδώ”. Προφανώς και υπάρχουν ζητήματα και θέματα ηγεσίας που τίθενται και δημιουργούν την αίσθηση του σπιράλ απαξίωσης. Λύσεις υπάρχουν και βεβαίως η εκτόνωση μιας τέτοιας κρίσης με την προσφυγή στη λαϊκή βούληση με την αναβάπτιση ή οποιαδήποτε άλλη λύση θα μπορούσε να εκτονώσει την κατάσταση. Αν αυτό λειτουργήσει εκτονωτικά και λυτρωτικά, τότε ναι. Μάλιστα αυτό δεν το έχει αποκλείσει ούτε ο πρόεδρός μας, ο Στέφανος Κασσελάκης», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.
Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Χρήστος Γιαννούλης, ο οποίος ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι «σαφέστατα υπάρχει πρόβλημα στην ηγεσία του κόμματος», κάνοντας παράλληλα έκκληση για ενότητα.
Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι και ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης την προηγούμενη εβδομάδα ύστερα από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που σημαδεύτηκε από την αποχώρηση 8 μελών της – προσκείμενων στους «87» – σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο. «Αν θέλουν έναν άλλο ΣΥΡΙΖΑ, με τις ισορροπίες και την ακινησία που είχαν συνηθίσει, ας επιλέξουν υποψήφιο και ας θέσουν θέμα ηγεσίας ευθέως και δημόσια. Τώρα. Είναι ό,τι πιο έντιμο μπορούν να κάνουν απέναντι στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή τα ενδεχόμενα τόσο μιας νέας διάσπασης, όσο κι έκπτωσης από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκονται στο τραπέζι.
Νίκος Παππάς στον Realfm 97.8: «Εκτιμώ ότι θα επικρατήσει σωφροσύνη, δεν υπάρχουν εσωτερικοί εχθροί»
Για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς το πρωί της Πέμπτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη.
«Η διέξοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η εφαρμογή των συλλογικών αποφάσεων. Εκεί έχουμε ομονοήσει όλοι και αυτό είναι αναντίστοιχο ως πολιτικό γεγονός με την εικόνα που έχει το κόμμα τους τελευταίους μήνες προς τα έξω. Δηλαδή μια συνθήκη στην οποία πολύ έμπειρα πολιτικά στελέχη συνομολογούν κείμενα και κατευθύνσεις, αλλά αναπαράγεται μια δημόσια εικόνα η οποία δεν ανταποκρίνεται σε αυτήν την πολιτική πράξη. Δηλαδή το γεγονός ότι στις Πολιτικές Γραμματείες, στις Κεντρικές Επιτροπές ομονοούμε σε μια στρατηγική, σε κάποιες πολιτικές κατευθύνσεις, οι οποίες δεν τυγχάνουν του αυτονόητου σεβασμού και της αυτονόητης υποχρέωσης των στελεχών να τις εφαρμόσουν», ανέφερε σχετικά με το σκηνικό αντιπαράθεσης που καταγράφεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μιας νέας διάσπασης ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παππάς σημείωσε: «Εκτιμώ ότι θα επικρατήσει σωφροσύνη. Θα κατατεθούν όλες οι απόψεις, θα τις συζητήσουμε ανοιχτά. Δεν υπάρχουν παράνομες απόψεις. Αξιολογούνται όλες πολιτικά. Δεν υπάρχουν εσωτερικοί εχθροί. Δεν πρέπει να υπάρχουν προκατασκευασμένες διαφωνίες, διότι σας λέω ότι υπάρχουν κείμενα που ψηφίζονται σχεδόν ομόφωνα και ως εκ τούτου μια κλιμάκωση της εσωτερικής αντιπαράθεσης θα πρέπει να γίνεται ενδεχομένως στη βάση διατύπωσης μιας διαφορετικής πλατφόρμας. Δηλαδή όταν υπάρχει μια μείζονα πολιτική διαφωνία κι όταν τίθενται ζητήματα ηγεσίας, αυτά θα πρέπει να εδράζονται στο αίτημα για μια εναλλακτική στρατηγική. Έχουμε συμφωνήσει ότι θέλουμε να ηγηθούμε μιας μεγάλης εκλογικής πολιτικής συμμαχίας. Υπάρχει εναλλακτική πρόταση σε αυτή την ομόφωνα σχεδόν ψηφισμένη απόφαση της τελευταίας κεντρικής Επιτροπής; Αν δεν υπάρχει, θα πρέπει να κάτσουμε να συζητήσουμε για το πως αυτή η στρατηγική μπορεί να υλοποιηθεί. Ποιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να πάρουμε εντός κι εκτός κοινοβουλίου για να συμβάλλουμε ούτως ώστε να συγκλίνουν οι προοδευτικές δυνάμεις, και να δείξουν ότι υπάρχει ένα προγραμματικό έδαφος πάνω στο οποίο μπορεί να φτιαχτεί μια προοδευτική πλειοψηφία»
Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 7 – 8 Σεπτεμβρίου και όσα θα δρομολογήσει
Οι εξελίξεις που μεσολάβησαν έπειτα από την αποπομπή της Αθηνάς Λινού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος και ο «πόλεμος» ανακοινώσεων της ανεξάρτητης πλέον βουλευτή με την Κουμουνδούρου αφήνουν ακόμη ένα τραύμα στο ήδη πληγωμένο «σώμα» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δρομολογούν παράλληλα εξελίξεις σε πολλαπλά επίπεδα για την επόμενη μέρα στο κόμμα, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι, που σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμούν ότι η αποπομπή Λινού σχετίζεται με κινήσεις εξευμενισμού και επαναπροσέγγισης του Παύλου Πολάκη ενόψει της κρίσιμης – καθώς φαίνεται – συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου. Γρίφος εξακολουθεί να παραμένει, ωστόσο, η στάση που θα κρατήσει ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες είχε θέσει ζήτημα ηγεσίας.
Η ανακοίνωση της διαγραφής της Αθηνάς Λινού από τον Στέφανο Κασσελάκη περιείχε, ωστόσο, ακόμη ένα στοιχείο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δραττόμενος της ευκαιρίας δεν παρέλειψε έμμεσα να στρέψει τα «πυρά» του κατά του Αλέξη Τσίπρα. «Η οικονομική δραστηριότητα της Αθήνας Λινού έπρεπε να είχε διερευνηθεί για τυχόν σκιές πριν από την ενσωμάτωσή της στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη αποστροφή αποτελεί ακόμη ένα κρίκο στην αλυσίδα των «αιχμών» που έχει εξαπολύσει ο Στέφανος Κασσελάκης προς τον προκάτοχό του, επιχειρώντας να συσχετίσει τις όποιες κινήσεις αμφισβήτησης εναντίον του με κάποιο οργανωμένο σχέδιο από παράκεντρα ή ακόμη κι από τον ίδιο τον πρώην πρόεδρο του κόμματος. Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο δεν απαντά στις αιτιάσεις του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά επιπρόσθετα αποφεύγει να πάρει θέση τόσο δημόσια, όσο και ιδιωτικά για όλα όσα διαδραματίζονται στο κόμμα.
Το επίδικο των κινήσεων αυτών τόσο από την πλευρά Κασσελάκη, όσο κι από την πλευρά των «87» έχει να κάνει με την εξασφάλιση των αναγκαίων συσχετισμών εντός του κορυφαίου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε αν είναι δυνατόν να αποκρουστεί μια ενδεχόμενη πρόταση μομφής προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να εντάσσεται και η αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία της Κ.Ο. που επήλθε με την «καρατόμηση» του Σωκράτη Φάμελλου και την αντικατάστασή του από τον Νίκο Παππά.
Δεν πάει πολύς καιρός, άλλωστε, από το προηγούμενο φθινόπωρο όταν στην «εκρηκτική» συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τόσο ο Νίκος Παππάς, όσο κι ο Παύλος Πολάκης λειτούργησαν ως «σωματοφύλακες» του Στέφανου Κασσελάκη μπροστά στην αμφισβήτηση των μετέπειτα αποχωρησάντων προς τη Νέα Αριστερά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπό αυτό το πρίσμα φαίνεται ότι η επόμενη σύγκρουση μεταφέρεται αναπόδραστα στην επικείμενη κρίσιμη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής στις 7 -8 Σεπτεμβρίου, όπου όλα θα κριθούν στο ποιος θα καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία – «κλειδί» των 151 μελών. Με αυτόν τον ορίζοντα κάθε στρατόπεδο μετρά τις δυνάμεις του, με τα μηνύματα που φτάνουν μέχρι στιγμής να είναι αντιφατικά. Στο πρόσφατο κείμενο υποστήριξης του Στέφανου Κασσελάκη που διακινείται από μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, παρατηρείται ότι ο αριθμός των μελών της Κ.Ε. που το προσυπογράφουν είναι λίγο παραπάνω από 30. Ταυτόχρονα, δεν διαφεύγει την προσοχής ότι μεταξύ των υπογραφόντων συγκαταλέγεται το όνομα συνεργάτη του Παύλου Πολάκη.
Από την άλλη πλευρά, οι «87» φάνηκε να συσπειρώνουν επιπλέον δυνάμεις στην ψηφοφορία στην πρόσφατη Κ.Ο., ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι διαμορφώνεται ένα συμπαγές μπλοκ. Είναι χαρακτηριστικό για παράδειγμα ότι ο βουλευτής Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας, παρ’ ότι καταψήφισε την εισήγηση Κασσελάκη έχει εκφράσει τη διαφωνία του με τους «87».
Σκηνικό «αποσύνθεσης» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος φυλλοροεί. Από τον αριθμό των 47 εδρών που αριθμούσε ο ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές του 2023, πλέον είχε φτάσει στις 35 (είχαν μεσολαβήσει η αποχώρηση των 11 βουλευτών που συγκρότησαν την Κ.Ο. της «Νέας Αριστεράς», καθώς και η διαγραφή του Παύλου Πολάκη τον Ιούλιο) κι έπειτα από την διαγραφή της Αθηνάς Λινού, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αριθμεί 34 έδρες. Στο μπρα ντε φερ που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στην ηγεσία του κόμματος και στους «87» αναπόφευκτα το βλέμμα στρέφεται στο ποιος έχει το πάνω χέρι στην εναπομείνασα Κ.Ο., κάτι που θα καθορίσει τα επόμενα βήματα κι από τις δύο πλευρές, αλλά και την επόμενη μέρα για το ίδιο το κόμμα.
Παράλληλα, σε ενδεχόμενο μιας νέας διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ και αποχώρησης βουλευτών, τότε το κόμμα θα βρεθεί αντιμέτωπο με την έκπτωσή του από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ θα συγκέντρωνε μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών και θα καθίστατο δεύτερη τη τάξη.
Είναι ενδεικτικές, άλλωστε, οι δηλώσεις των δύο «στρατοπέδων» που έχουν διαμορφωθεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ μέσω πηγών αμέσως μετά τη «θυελλώδη» συνεδρίαση της Κ.Ο. την περασμένη Τρίτη. «Πρόεδρος χωρίς πλειοψηφία στην Κ.Ο. ο Κασσελάκης. Έχει 17 από 35 βουλευτές», σχολίασαν οι «87», με την Κουμουνδούρου να σηκώνει το γάντι και να απαντά: «Ο Πρόεδρος έχει τεράστια πλειοψηφία στην βάση. Μόνο αυτή η πλειοψηφία μετρά. Αν επιθυμεί η ομάδα των 87 – ή όσων είναι τέλος πάντων – ας τον προκαλέσουν στην ΚΕ».
Σε κάθε περίπτωση, όσο κι αν ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρεί να «ξορκίσει» την εσωστρέφεια οι ίδιες οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει ήδη σε ένα διαρκές και πολλαπλό καθοδικό σπιράλ που εκφράζεται πρωταρχικά στη συσπείρωση του κόμματος, στην προαναφερθείσα σύσταση της Κ.Ο., αλλά και στο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι πολίτες και δη οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ για τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του κόμματος. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η πρώτη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας αμέσως μετά το καλοκαίρι και εν μέσω όξυνσης των ανταγωνισμών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, «ρίχνει» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην 5η θέση και παράλληλα καταγράφει κατακόρυφη αύξηση της αρνητικής γνώμης των πολιτών προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη.
«Αγριεύει» η κόντρα Λινού – Κασσελάκη για την έδρα – Το χρονικό ενός προδιαγεγραμμένου «διαζυγίου»
Η διαγραφή της Αθηνάς Λινού και η κόντρα που μαίνεται εδώ και ένα εικοσιτετράωρο με τον Στέφανο Κασσελάκη και τα ηγετικά κλιμάκια της Κουμουνδούρου δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Αντίθετα, αποτελεί μια προδιαγεγραμμένη εξέλιξη, η οποία κυκλοφορούσε ως φήμη το τελευταίο διάστημα εντός του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από τις καταγγελίες σε βάρος της στις οποίες προέβη ο Παύλος Πολάκης.
Η αρνητική ψήφος της κας Λινού στην πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επεισοδιακής συνεδρίασης της Κ.Ο. του κόμματος φαίνεται ότι λειτούργησε ως καταλύτης στην απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή η Αθηνά Λινού κατέθεσε -όπως της ζητήθηκε – στον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, Μανώλη Καπνισάκη, υπόμνημα 459 σελίδων με αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την ΑΜΚΕ της οποίας ηγείται. Είχαν προηγηθεί τόσο η αποστολή εξωδίκου από την πλευρά της προς τον Παύλο Πολάκη από τον οποίο απαιτούσε την αποκατάστασή της, αλλά και η προσωπική δέσμευση του Στέφανου Κασσελάκη ότι θα διερευνήσει προσωπικά την υπόθεση.
Η Αθηνά Λινού ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραδώσει την έδρα, εξαπολύοντας
«πυρά» εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη ότι «συμπεριφέρεται σαν αυτόκλητος δικαστής».
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε απάντησή του τονίζει ότι η Αθηνά Λινού διεγράφη από την ΚΟ για λόγους διαφάνειας και υποστηρίζει ότι δεν έδωσε τις διευκρινίσεις και τα στοιχεία που τής ζητήθηκαν. Καταλήγει δε, στο ότι «η έδρα ανήκει στο κόμμα και όχι στην ίδια».
Λινού σε Κασσελάκη: Δεν παραδίδω την έδρα
Στην αντεπίθεση πέρασε η Αθηνά Λινού και με αιχμηρή δήλωση διαμηνύει πως δεν πρόκειται να παραδώσει την έδρα της, λίγη ώρα μετά τη διαγραφή της από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Σας ενημερώνω ότι δεν πρόκειται να παραιτηθώ από βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ούτε να παραδώσω την έδρα την οποία μου έδωσαν 25.000 και πλέον ψηφοφόροι μου», η απάντηση της Αθηνάς Λινού στις δηλώσεις Κασσελάκη κατηγορώντας τον ότι συμμετέχει στις κακόβουλες συκοφαντίες του κ. Πολάκη εναντίον της.
«Mου ζητάτε να αποδεχθώ μια ανύπαρκτη ενοχή. Προφανώς, αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει από μέρους μου. Αντιλαμβάνεστε βέβαια επίσης ότι με τον τρόπο αυτό συνομολογείτε ότι συμμετέχετε στις κακόβουλες συκοφαντίες του κ. Πολάκη εναντίον μου, συμπεριφερόμενος ως αυτόκλητος δικαστής. Και είναι απορίας άξιο πότε προφθάσατε να διαβάσετε τις 459 σελίδες με στοιχεία που αποδεικνύουν την άψογη διαχείριση της Prolepsis ώστε να προβείτε στην ηθικώς και λογικώς μετέωρη αξίωσή σας. Σας ενημερώνω λοιπόν ότι δεν πρόκειται να παραιτηθώ από βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ούτε να παραδώσω την έδρα την οποία μου έδωσαν 25.000 και πλέον ψηφοφόροι μου» πρόσθεσε.
Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ
Στις δηλώσεις Λινού έσπευσαν να απαντήσουν πηγές της Κουμουνδούρου οι οποίες ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι όταν ορκίστηκε βουλευτής υπέγραψε τον κανονισμό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναφέρει ρητά πως η έδρα ανήκει στο κόμμα κι όχι στην ίδια.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με εντολή του Προέδρου του, Στέφανου Κασσελάκη, προχώρησε σε διαγραφή της κ. Αθηνάς Λινού από την Κ.Ο. του κόμματος για λόγους διαφάνειας.
Ουδέποτε αμφισβητήθηκαν οι 25.000 ψήφοι που η κ. Λινού έλαβε ως υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κα Λινού απέφυγε να παράσχει τις διευκρινίσεις και τα στοιχεία που της ζητήθηκαν, κάτι που εξακολουθεί να πράττει και με τη σημερινή δήλωσή της. Ως γνωστόν, είναι αναφαίρετο δικαίωμα η μη αυτοενοχοποίηση…
Όταν ορκίστηκε βουλευτής υπέγραψε τον κανονισμό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ο οποίος αναφέρει ρητά πως η έδρα ανήκει στο κόμμα κι όχι στην ίδια».
Τη διαγραφή της Αθηνάς Λινού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κοινοποίησε νωρίτερα με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα ο νέος επικεφαλής Νίκος Παππάς.
«Αναζητούμε όλη μέρα την Αθηνά Λινού για να της ζητήσουμε να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα προκειμένου να διευκολύνει το κόμμα. Είναι ενήμεροι οι συνεργάτες της. Δεν απαντά», ανέφερε νωρίτερα σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.
Η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη
«Η διαφάνεια και ο αγώνας κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής, είναι αξίες αδιαπραγμάτευτες για εμάς.
Αυτές άλλωστε συνιστούν και ειδοποιό διαφορά μεταξύ της Αριστεράς και του συστήματος Μητσοτάκη.
Σε τέτοια όμως ζητήματα πρέπει κανείς να είναι δίκαιος, να κάνει έρευνα -ακόμη και χρονοβόρα- και όχι να λειτουργεί υπό οποιαδήποτε πίεση ή το βάρος της κοινής γνώμης.
Ζήτησα εξηγήσεις από την Αθηνά Λινού για την υπόθεση της ΑΜΚΕ Prolepsis.
Τα στοιχεία που μας παρείχε δημιούργησαν περισσότερες απορίες και αμφιβολίες από όσες προϋπήρχαν. Το γραφείο μου ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις και στοιχεία, τα οποία δεν δόθηκαν μέχρι σήμερα, που είναι η ημέρα της έναρξης των εργασιών της Βουλής.
Αναζητούμε όλη μέρα την Αθηνά Λινού για να της ζητήσουμε να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα προκειμένου να διευκολύνει το κόμμα. Είναι ενήμεροι οι συνεργάτες της. Δεν απαντά.
Συνεπώς, ζήτησα τη διαγραφή της Αθηνάς Λινού από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.
Τυχόν παραίτησή της πλέον είναι προσωπικό (και πολιτικό) ηθικό της ζήτημα.
Να είναι ξεκάθαρο: Εισαγγελέας δεν είμαι. Μιλάω καθαρά πολιτικά.
Και πολιτικά, η οικονομική δραστηριότητα με εταιρείες διαφαινόμενου ειδικού σκοπού σε συνδυασμό με μια σειρά απευθείας αναθέσεων δεν συνάδουν με τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ.
Αντίθετα, οι απευθείας αναθέσεις, τις οποίες η κυβέρνηση της ΝΔ χρησιμοποιεί σταθερά ως όχημα για τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, αποτελούν κόκκινη γραμμή για εμάς.
Η οικονομική δραστηριότητα της Αθήνας Λινού έπρεπε να είχε διερευνηθεί για τυχόν σκιές πριν από την ενσωμάτωσή της στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
Για εμένα δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ προσωπικής συμπάθειας και αναγκαίας πολιτικής πράξης.
Όπως δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ μίας χαμένης έδρας και μίας Αριστεράς χωρίς σκιές.
Όπως δεσμεύτηκα χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει. Και θα αλλάξει ριζικά σε ένα κόμμα των μελών, των πολιτών, της κοινωνίας.
Δυστυχώς οι μεγάλες αλλαγές απαιτούν δύσκολες αποφάσεις. Και πρόσκαιρη πολιτική φθορά.
Όμως για μένα το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.
Το άλμα προς τα εμπρός θα γίνει με κάθε κόστος».
Παύλος Πολάκης: Η πρώτη αντίδραση για τις εξελίξεις με Λινού – «Απλά δικαίωση»
«Απλά δικαίωση» αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Παύλος Πολάκης, έπειτα από τις πληροφορίες για επικείμενη διαγραφή της Αθηνάς Λινού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Πολάκης κάνει επίσης λόγο για «μάθημα σε αυτούς που νόμισαν πως βρήκαν την ευκαιρία να ξεμπερδέψουν μαζί μου … εντός και εκτός..».
Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα είχαν προηγηθεί καταγγελίες από την πλευρά του ανεξάρτητου βουλευτή Χανίων σχετικά με την Αθηνά Λινού και την ΑΜΚΕ Prolepsis, της οποίας είναι επικεφαλής, με την κα Λινού να αποστέλλει εξώδικο.
Εξηγήσεις είχαν ζητηθεί επίσης και από τα αρμόδια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από εντολή του Στέφανου Κασσελάκη.
Σχετικά Νέα
-
Χεζμπολάχ: Τουλάχιστον 9 νεκροί και 2.800 τραυματίες από τις εκρήξεις βομβητών
Εκατοντάδες βομβητές μελών της Χεζμπολάχ εξερράγησαν ταυτόχρονα σε όλο τον Λίβανο την Τρίτη, σε μια φαινομενικά.
-
Φωτιά στις εγκαταστάσεις της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους
Σε λειτουργία μπήκαν τα συστήματα ψύξης και πυρόσβεσης των διυλιστηρίων της Motor Oil μετά.
-
Λίβανος: Εξερράγησαν βομβητές μελών της Χεζμπολάχ – Εκατοντάδες τραυματίες
Εκατοντάδες μέλη της ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, μεταξύ των οποίων μαχητές και υγειονομικοί,.
-
Κομισιόν: Επίτροπος Μεταφορών και Τουρισμού ο Απόστολος Τζιτζικώστας
Τους νέους επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοινώνει η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν..