ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για την ψήφο των αποδήμων: «Όχι» στην αλλοίωση του εκλογικού σώματος

Στο πρώτο τετ α τετ των αρχηγών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τις εκλογές ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ φαίνεται να προσέρχονται με διάθεση συζήτησης μεν αλλά με μεγάλη επιφύλαξη για τις πραγματικές επιδιώξεις τις κυβέρνησης από την οποία περιμένουν να ανοίξει τα χαρτιά της τη στιγμή που Κουμουνδούρου και Περισσός προσέρχονται με τις δικές τους κατατεθειμένες δημόσια προτάσεις.

Και τα δύο κόμματα στον πυρήνα της αντίληψης για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού έχουν τη σκέψη ότι δεν μπορεί η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να είναι τέτοια που να προκαλεί την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος στο εσωτερικό, δηλαδή την αλλοίωση της βούλησης αυτών που υφίστανται τις αποφάσεις των πολιτικών που υλοποιούνται στη χώρα.

Ειδικότερα

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει μια επεξεργασμένη πρόταση η οποία έφτασε να γίνει και σχέδιο νόμου το οποίο πρόλαβαν όμως οι εκλογές και με αυτό ως βάση συζήτησης ο Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στην συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως είπε χθες μιλώντας στο δελτίο του Alpha ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη συζήτηση προσέρχεται με θετική διάθεση. Ωστόσο, όπως φάνηκε τις προηγούμενες μέρες την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση την απορρίπτει εξ αρχής αφού είναι στον αντίποδα της κόκκινης γραμμής που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλαδή να μετράει η ψήφος των αποδήμων στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα στην Επικράτεια.

Αντιθέτως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει ότι όσοι τελικά από τους Έλληνες του εξωτερικού αποκτήσουν το δικαίωμα ψήφου – στη βάση όσων ισχύουν σήμερα για την απόδοση της ιθαγένειας η οποία στηρίζεται στο «δίκαιο του αίματος και όχι στο «δίκαιο του εδάφους» όπως σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη – θα μπορούν να εκλέγουν τους δικούς τους βουλευτές σε ένα «κλειστό» πλαίσιο δηλαδή έναν ορισμένο αριθμό που θα κυμαίνεται ανάλογα και με τον αριθμό των ψηφισάντων του εξωτερικού – μεταξύ 3 και 8 είπε χθες ο Αλέξης Τσίπρας – στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε χθες ότι σε αν ο στόχος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού «είναι μικροπολιτική επικοινωνιακή πλειοδοσία, και μάλιστα παίζοντας παιχνίδια επικίνδυνα, θεσμικά παιχνίδια που έχουν να κάνουν με την ίδια τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, τότε θα μας βρει απέναντι».

Πάντως, αν δημόσια ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει την εικόνα ότι είναι ανοιχτός στη συζήτηση, στο παρασκήνιο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν παραλείπουν να επισημάνουν τη στάση της Φώφης Γεννηματά, ότι δηλαδή έχει εδώ και καιρό μπει σε διαδικασία διαβούλευσης και συναλλαγής με τον πρωθυπουργό για το θέμα αλλάζοντας την πάγια στάση του ΚΙΝΑΛ και προηγουμένως του ΠΑΣΟΚ για τον μη συνυπολογισμό της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Από την άλλη θεωρούν ότι το ΚΚΕ έχει εκφράσει τις θέσεις του με καθαρό τρόπο και σε προοδευτική κατεύθυνση.

ΚΚΕ: Να ψηφίζουν όσοι έχουν οικονομικούς δεσμούς με την Ελλάδα

Το ΚΚΕ, στο οποίο σύμφωνα με τις επίμονες διαρροές των τελευταίαων ημερών η κυβέρνηση δείχνει να προσβλέπει προκειμένου να πιάσει τις 200 ψήφους ώστε να περάσει η διάταξη για την ψήφο των αποδήμων, έχει καταθέσει την άποψή του σχετικά με το ποιοι και πώς πρέπει να ψηφίζουν. Προς το παρόν δεν έχει μπει στη συζήτηση για το αν η ψήφος θα μετράει στο συνολικό αποτέλεσμα, καθώς σε αυτή τη φάση θεωρεί μείζον το να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο αναφορικά με την εκλογική βάση. Να διασφαλιστεί δηλαδή ότι δεν θα βρεθεί ένα απροσδιόριστος αριθμός Ελλήνων του εξωτερικού που θα πάρει μαζικά την ελληνική ιθαγένεια, να ψηφίζει χωρίς να έχει ουσιαστικούς δεσμούς με την Ελλάδα και κυρίως χωρίς να έχει οικονομικές και φορολογικές υποχρεώσεις έναντι του ελληνικού κράτους.

Ειδικότερα το ΚΚΕ θέτει τρεις προϋποθέσεις , τρία περιοριστικά κριτήρια ώστε να μην υπάρξει αλλοίωση του εκλογικού σώματος, τα οποία θα πρέπει να ισχύουν συνδυασμένα. Σύμφωνα λοιπόν με την πρόταση του ΚΚΕ το δικαίωμα της ψήφου πρέπει να δίνεται μόνο σε εκείνους που σωρευτικά:

Πρώτον, υπόκεινται στο σύνολο των υποχρεώσεων, κυρίως οικονομικών, των πολιτών του Ελληνικού Κράτους και άρα πρέπει να απολαμβάνουν τα αντίστοιχα δικαιώματα, όπως αυτό της ψήφου, προκειμένου να μπορούν να τοποθετούνται για τα πολιτικά πεπραγμένα στην Ελλάδα, αφού θα υφίστανται τις συνέπειές τους. Και αυτό διότι όπως εξηγεί το ΚΚΕ, στον πυρήνα του δικαιώματος της ψήφου βρίσκεται η συσχέτιση του δικαιώματος του εκλέγειν στις βουλευτικές εκλογές και του να θίγεται κανείς άμεσα απ’ τις πράξεις των εκλεγμένων πολιτικών οργάνων της χώρας. Δηλαδή, όσοι και όσες διατηρούν οικονομικούς και οικογενειακούς δεσμούς με την Ελλάδα, οπότε και τους αφορά άμεσα η καθημερινότητα στην Ελλάδα.

Δεύτερον, απουσιάζουν από την Ελλάδα, συγκεκριμένο, εύλογο, χρονικό διάστημα, π.χ. μέχρι 30 χρόνια. Έτσι μπορούν να καλυφθούν αυτοί που μετανάστευσαν από τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης.

Τρίτον να ψηφίζουν με αυτοπρόσωπη ψήφος σε πρεσβείες, προξενεία, με κατηγορηματικό αποκλεισμό της επιστολικής ψήφου, που διευκολύνει τη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα