ΣΥΡΙΖΑ για τα νέα μέτρα για τους αγρότες: «Γκρίζος καπνός» από το Μαξίμου

Στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους αγρότες στη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, αναφέρθηκε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

Στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνεται λόγος για έλλειψη ενσυναίσθησης από την κυβέρνηση για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, ενώ κάνει λόγο για ανεπαρκείς εκπτώσεις στο αγροτικό ρεύμα και για «σιγή ασυρμάτου» στα υπόλοιπα αιτήματα των αγροτών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
«Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού επιβεβαιώνουν για μία ακόμα φορά την έλλειψη ενσυναίσθησης του ίδιου και της κυβέρνησης της ΝΔ για τις πραγματικές αγωνίες και τα διογκούμενα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

Τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός εξαντλούνται σε κάποιες ανεπαρκείς εκπτώσεις στο αγροτικό ρεύμα και στην προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, που δεν ανταποκρίνονται στα αντίστοιχα αιτήματα των αγροτών για «πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα» και «θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου».

Ως προς τα άλλα αιτήματα, η κυβέρνηση είτε επιλέγει τη «σιγή ασυρμάτου» είτε την «έκθεση ιδεών», όπως στην επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών, την κατάργηση του ΦΠΑ, την επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ, την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής-η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ- τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας, την πάταξη των «ελληνοποιήσεων» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής, την αποκατάσταση των πλημμυρόπληκτων της Θεσσαλίας.

Ωστόσο, αν κάτι παραδέχεται η κυβέρνηση, είναι η αποτυχία του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου (ΕΣΣ) της για την ΚΑΠ 2023-2027, επιβεβαιώνοντας έτσι την αναγκαιότητα για την εφαρμογή ενός ρεαλιστικού ΕΣΣ, που θα προκύψει μέσα από μια πραγματική δημόσια διαβούλευση με τους φορείς του χώρου και θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και την προοπτική του πρωτογενή τομέα.

Όσον αφορά στο μείζον πρόβλημα των «ελληνοποιήσεων» είναι πασιφανές ότι οι μέχρι στιγμής έλεγχοι δεν το έχουν αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς, τόσο ως προς την έκταση όσο και ως προς το επίπεδο ανάκτησης των επιβληθέντων προστίμων.

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει ένα ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του πρωτογενή τομέα.

Μάλιστα, χθες, στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που συζητείται στη Βουλή, με τίτλο «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης», ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε τέσσερις τροπολογίες. Στόχος τους η αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής στη γεωργία και στην κτηνοτροφία και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του ΕΛΓΑ».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα