ΣΥΡΙΖΑ: Η κρίσιμη συνεδρίαση των «6+6» – Αποχωρεί η Νεολαία Θεσσαλονίκης

Από Σαββατοκύριακο σε Σαββατοκύριακο μεταφέρεται πλέον η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ, με την επεισοδιακή αλλά και πλούσια σε εξελίξεις Κεντρική Επιτροπή της περασμένης εβδομάδας να ακολουθείται πια από κρίσιμες νέες συναντήσεις.

Οι εξελίξεις είναι, πια, καταιγιστικές στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που, μέσα σε διάστημα ολίγων μηνών, είδε αλλαγές φρουράς, παραιτήσεις και ανταλλαγές ύβρεων.

Προς το παρόν πάντως, σχεδόν δύο μήνες έπειτα από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία, τα εσωκομματικά μέτωπα δεν κλείνουν αλλά, αντιθέτως, ανοίγουν και πολλαπλασιάζονται, ενώ όσοι φεύγουν δεν αποτελούν τελειωμένο/κλειστό κεφάλαιο αλλά ανοιχτή πληγή ικανή να επιφέρει μεγαλύτερες διαρροές.

Μόνο την περασμένη εβδομάδα: Ο πρώην πρωθυπουργός και άλλοτε πρόεδρος της παράταξης, Αλέξης Τσίπρας, ανέλαβε «συγκολλητική» δράση προχωρώντας σε ένα μπαράζ από ραντεβού (με τους κ.κ. Διονύση Τεμπονέρα, Νάσο Ηλιόπουλο, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, Στέφανο Κασσελάκη). Ο κ. Κασσελάκης, από την πλευρά του, μίλησε για όλους και για όλα στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης στην τηλεόραση του ANT1. Από το εν λόγω βήμα, ο ίδιος μάλιστα αντεπιτέθηκε σε όσους τον έχουν χαρακτηρίσει «τραμπικό», υποστηρίζοντας ότι «τραμπικές είναι οι αντιδράσεις όσων δεν αποδέχονται την εκλογή του στην προεδρία» του κόμματος. Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε, κ. Κόκκαλης ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο αποχώρησε όμως και ο πρώην υπουργός και βουλευτής Βαγγέλης Αποστόλου. Υπενθυμίζεται, δε, ότι γενικότερα το τελευταίο διάστημα, από τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποχωρήσει πέρα από τους προαναφερθέντες και την «Ομπρέλα» (Τσακαλώτος, Πέρκα), και οι κ.κ. Μπαλτάς, Τόσκας, Κούλογλου, Τζουμάκας, Σκουρλέτης, Βούτσης ενώ προς την ίδια κατεύθυνση έδειχνε με δηλώσεις της να κινείται και η Σία Αναγνωστοπούλου.

Παράλληλα, αυτήν την εβδομάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάστηκε ωστόσο, για πρώτη φορά μετά τον Μάιο του 2012, να υποχωρεί στην τρίτη θέση σε δημοσκόπηση (Opinion Poll/ACTION24) πέφτοντας κάτω από το ΠΑΣΟΚ.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα κάνει, πια, η ομάδα των στελεχών που βρίσκεται κοντά στην Έφη Αχτσιόγλου η οποία συνεδριάζει σήμερα, μια ομάδα η οποία υπενθυμίζεται ότι άσκησε σκληρή κριτική στη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πριν από ακριβώς μια εβδομάδα μέσω κειμένου που έδωσε στη δημοσιότητα. Ο λόγος για ένα κείμενο το οποίο έφερε τις υπογραφές των: Αναγνωστοπούλου, Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλου, Καρπόζηλου, Κολτσίδα, Μπίστη, Σαμπατακάκη, Τζανακόπουλου, Τζούφη, Φωτίου και Χαρίτση.

Όταν ρωτήθηκε πάντως προ ημερών, στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, για τις επόμενες κινήσεις των «6+6», ο κ. Κασσελάκης είπε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι αυτοί οι άνθρωποι (Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλος, Χαρίτσης κ.ά.) θα γίνουν αποστάτες και επανέλαβε ότι τείνει χείρα φιλίας προς την πλευρά τους.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: «Αποχωρούμε από το κόμμα το οποίο υπηρετήσαμε»

Μετά από συνεδρίαση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της αποχωρεί στηρίζοντας την παρακάτω πολιτική απόφαση.

Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη συντεταγμένη αποχώρηση οργάνωσης νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ από το κόμμα.

«Η αξιοπιστία και η σοβαρότητα του χώρου θίγεται συνεχώς, καθώς γινόμαστε μάρτυρες δημόσιων τοποθετήσεων που πηγαίνουν κόντρα στις αποφασισμένες θέσεις του κόμματος, όπως η ομιλία του νέου Προέδρου στο ΣΕΒ, η ανακοίνωση του κόμματος για την Παλαιστίνη, αλλά και η σταδιακή αποδόμηση της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ, εγκολπώνοντας επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου», σημειώνεται μεταξύ άλλων στο κείμενο.

«Αποκορύφωμα αποτέλεσε το διάγγελμα του νέου Προέδρου στο οποίο πρότεινε την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος σε σχέση με τις διαγραφές. Η ομιλία του στην Κ.Ε. αποτέλεσε μια διχαστική τοποθέτηση, προσβάλλοντας με ύβρεις την ιστορία και τους αγώνες του χώρου, και επιβεβαιώνοντας ένα αυταρχικό μοντέλο λειτουργίας της νέας ηγεσίας, όπου επικρατεί μόνο μία άποψη, αυτή που εκφράζεται από τον πρόεδρο», τονίζεται στο κείμενο.

Στο κείμενο αποσαφηνίζεται από τα μέλη πως «δεν είμαστε διατεθειμένες και διατεθειμένοι να δώσουμε με τη παρουσία μας άλλοθι στην τελική μετάλλαξη του κόμματος και αποχωρούμε από το κόμμα το οποίο υπηρετήσαμε και ήταν κάποτε στη πρωτοπορία της κινηματικής και κυβερνώσας Αριστεράς» και καταλήγουν: Η αριστερά σε αυτές τις κοινωνικές διεργασίες γεννήθηκε, σε αυτές θα ξανασυναντηθεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μέσα στις επόμενες ημέρες είναι πιθανό να υπάρξουν ανάλογα κείμενα και από άλλες οργανώσεις ανά την επικράτεια, ενώ το Κεντρικό Συμβούλιο της οργάνωσης αναμένεται να συγκληθεί σύντομα.

Σημειώνεται ότι στην πορεία του Πολυτεχνείου η πλειοψηφία των στελεχών της νεολαίας του κόμματος συμμετείχαν στα μπλοκ της φοιτητικής παράταξης της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ («Δίκτυο») και όχι στα κεντρικά μπλοκ του κόμματος σε μια κίνηση διαφοροποίησης από τη νέα ηγεσία.

Στην Αθήνα, στο μπλοκ της φοιτητικής παράταξης του «Δικτύου» – χώρια δηλαδή από το πανό του ΣΥΡΙΖΑ – βρέθηκε η Εφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης, στελέχη των «6+6» που συνεδριάζουν σήμερα.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα