Συρίγος: Οι εστίες χρεώνουν το συμβολικό ποσό των 15 ευρώ για να υπάρχει σεβασμός

Με αφορμή τις καταγγελίες που έχουν γίνει για τον εσωτερικό κανονισμό των φοιτητικών εστιών στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τοποθετήθηκε ο υφυπουργός παιδείας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου & Εξωτερικής Πολιτικής, Άγγελος Συρίγος στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Συγκεκριμένα, η τελειόφοιτη του τμήματος Νοσηλευτικής, Έλλη Μάτιου καταγγέλλει πως δεν της δίνουν το πτυχίο της, γιατί δεν έχει να πληρώσει 270 ευρώ για τη φοιτητική μέριμνα.

Η φοιτήτρια έκανε την καταγγελία της στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» κι ανέφερε χαρακτηριστικά «είναι άδικο ένα χαράτσι να είναι προϋπόθεση για να μπορεί ένας φτωχός φοιτητής να πάρει το πτυχίο του»

Στην συνέχεια η κοπέλα παρουσίασε με φωτογραφίες την κατάσταση των φοιτητικών εστιών που είναι δωμάτια γεμάτα υγρασία και μούχλα, με αποτέλεσμα η ίδια να πάθει βρογχίτιδα.

Μετά την δημοσιοποίηση της καταγγελίας της φοιτήτριας νοσηλευτικής, Έλλη Μάτιου, πολλοί ήταν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που επικοινώνησαν κι ανέφεραν ότι είναι στην ίδια κατάσταση.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν περιπτώσεις σπουδαστών που χρωστάνε από 600 έως 1000 ευρώ για να μένουν σε φοιτητικές εστίες που τα δωμάτια είναι γεμάτα μούχλα.

Στο πλαίσιο αυτό τοποθετήθηκε ο υφυπουργός παιδείας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Άγγελος Συρίγος.

Άγγελος Συρίγος: «Το πανεπιστήμιο έβαλε το συμβολικό ποσό των 15 ευρώ για να υπάρχει σεβασμός στον χώρο»

«Το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει κάνει μία επιλογή εδώ και κάποια χρόνια – κατά την γνώμη μου ορθή επιλογή – να βάζει ένα ελάχιστο συμβολικό αντίτιμο, 15 ευρώ το μήνα, για όσους διαμένουν στις εστίες. Το πανεπιστήμιο έβαλε το συμβολικό ποσό των 15 ευρώ ανά μήνα για να υπάρχει σεβασμός στον χώρο».

»Είχε προκύψει ξανά το ίδιο θέμα πριν από μερικούς μήνες και το ίδιο το πανεπιστήμιο είχε πει αν υπάρχουν φοιτητές που δεν έχουν την δυνατότητα να δώσουν αυτό το συμβολικό ποσό, τότε το πανεπιστήμιο το αναλαμβάνει».

Στην συνέχεια ο κ. Συρίγος υπογράμμισε ότι σε αυτή την περίπτωση προκύπτει ένα πολιτικό ζήτημα και επεξήγησε.

Άγγελος Συρίγος: «Το ΚΚΕ απαιτεί να μην υπάρχει τίμημα για κανένα φοιτητή»

«Εδώ, όμως τίθεται ένα πολιτικό ζήτημα, από ένα συγκεκριμένο κόμμα, το ΚΚΕ στην προκειμένη περίπτωση, το οποίο απαιτεί συνολικά να φύγει αυτό το ποσό από όλους τους φοιτητές και σε αυτή την κατεύθυνση κατατείνουν οι συγκεκριμένες κινήσεις».

Στην συνέχεια ο κ. Συρίγος ερωτήθηκε για τις συνθήκες που επικρατούν μέσα στα δωμάτια των φοιτητικών εστιών που είναι με μούχλα και υγρασία.

«Είναι προϊόν αδιαφορίας κι από το πανεπιστήμιο και από τους ίδιους τους φοιτητές, είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. Είναι ένα αμαρτωλό θέμα οι περισσότερες εστίες στην χώρα μας. Θεωρώ, ότι όλη αυτή η ιστορία με τον ΟΣΕ βγάζει στην επιφάνεια και μας υποχρεώνει να δούμε τις πολλές αμαρτωλές περιπτώσεις που έχουμε στην χώρα».

Ο κ. Συρίγος συνέχισε λέγοντας ότι δίνονται συνέχεια χρήματα για επισκευή των φοιτητικών εστιών, και τόνισε «από εκεί και πέρα τι συμβαίνει σε κάθε εστία είναι ένας συνδυασμός του πανεπιστημίου με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ».

Επιπλέον, ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Παιδείας ότι η σύγκλητος του πανεπιστήμιου πληρώνει το τίμημα για όσους φοιτητές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Καταλήγοντας ο Άγγελος Συρίγος περιέγραψε και τι είδους βελτιωτικές ενέργειες έχουν γίνει για τις φοιτητικές εστίες.

«Τα τελευταία χρόνια φτιάχνονται περίπου οχτώ χιλιάδες κλίνες σε όλη την χώρα και δεύτερον αυξήθηκε το στεγαστικό επίδομα σε 1500 ευρώ και σε 2000 ευρώ αν συγκατοικεί με κάποιον άλλον φοιτητή».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα