Συρία: Τουρκία και ΗΠΑ σε διπλωματική «μονομαχία» – «Εγκλήματα πολέμου» επικαλούνται οι Αμερικανοί

Οι Κούρδοι αποχώρησαν από την «ζώνη ασφαλείας» που έχει απαιτήσει η Τουρκία στη βόρεια Συρία, όμως η ένταση παραμένει σε διπλωματικό τουλάχιστον επίπεδο, καθώς Μόσχα και Ουάσιγκτον επιδόθηκαν σε δηλώσεις που δημιουργούν εκ νέου ένα «βαρύ» κλίμα μεταξύ τους.

Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχωρούσε σε συμφωνία με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, για παράταση στην κατάπαυση του πυρός το «θερμόμετρο» ανέβηκε με τις ΗΠΑ από εκατέρωθεν δηλώσεις, στη «σκιά» της συμφωνίας Ρωσίας και Τουρκίας για την βόρεια Συρία.

Ο Ερντογάν μετά την επτάωρη συνάντηση που είχε με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, συμφώνησε να περιμένουν άλλες 150 ώρες να αποχωρήσουν οι Κούρδοι από την ζώνη ασφαλείας και παράλληλα οι δύο πλευρές υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για τη βόρεια Συρία. Αμέσως μετά έκανε επίθεση κατά της κυβέρνησης Τραμπ, λέγοντας πως δεν τήρησε τις υποσχέσεις της, σχετικά με την συμφωνία που έκαναν, για την 5νθημερη κατάπαυση πυρός, η οποία έληξε χθες βράδυ στις 22:00. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έγινε πιο συγκεκριμένος στο σχόλιό του.

Τι προβλέπει η συμφωνία Ρωσίας και Τουρκίας

Ρωσία και Τουρκία προχώρησαν στις υπογραφές ενός μνημονίου συνεργασίας για κοινή δράση στη βόρεια Συρία. Βασικός στόχος είναι η μετακίνηση από την Τουρκία, περίπου 2 εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία, στην λεγόμενη «ζώνη ασφαλείας». Με βάση τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Μόσχα και Άγκυρα, οι συριακές και οι ρωσικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν στη βορειοανατολική Συρία από την οποία πρέπει να απομακρυνθούν οι Κούρδοι μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (όπως απαιτεί η τουρκική πλευρά) με τον εξοπλισμό τους, σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα. Εντός των επόμενων ημερών Ρώσοι και Τούρκοι θα ξεκινήσουν περιπολίες σε μία λωρίδα 10 χλμ ώστε να διατηρηθεί αυτή η «ζώνη ασφαλείας».

 

Στις ΗΠΑ, η αντίδραση για το σχόλιο του Ερντογάν περί «αθέτηση συμφωνίας», ήταν άμεση. Αφού πρώτα ενημέρωσαν την τουρκική πλευρά πως εκπλήρωσαν τις δεσμεύσεις τους, με τους Κούρδους να έχουν απομακρυνθεί πλήρως από την «ζώνη ασφαλείας», ο Μαρκ Εσπερ, έριξε την «βόμβα», λέγοντας πως πιθανολογούν ότι η Τουρκία έχει κάνει εγκλήματα πολέμου…

«Όσοι ευθύνονται θα πρέπει να καταστούν υπόλογοι, σε πολλές περιπτώσεις αυτή θα είναι η κυβέρνηση της Τουρκίας. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε αυτά τα πράγματα να συμβαίνουν. Ο Τούρκος πρόεδρος φέρει την πλήρη ευθύνη για την τουρκική εισβολή στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των ενδεχόμενων εγκλημάτων πολέμου» ήταν το σχόλιό του, επισημαίνοντας πως η επίθεση προκάλεσε την απελευθέρωση πολυάριθμων επικίνδυνων κρατουμένων μελών του Ισλαμικού Κράτους.

Απομακρύνθηκαν οι Κούρδοι από την περιοχή

Οι Αμερικανοί αφού ενημέρωσαν το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας πως ολοκληρώθηκε τη νύχτα η απομάκρυνση των Κούρδων από την ζώνη ασφαλείας (τους ενημέρωσε νωρίτερα ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στρατηγός, Μαζλούμ Κομπάνι Αμπντί), διεμήνυσαν πως περιμένουν να τηρήσει και η Τουρκία αυτό που της ζητήθηκε, δηλαδή η μόνιμη κατάπαυση πυρός. Το υπουργείο της Τουρκίας στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η στρατιωτική δράση, πέραν της τρέχουσας περιοχής επιχειρήσεων, σε αυτό το στάδιο».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Ασάντ, βρέθηκε στην επαρχία της Ιντλίμπ για πρώτη φορά. Αφού επέκρινε πάλι τον Ερντογάν για την επίθεσή του στη βόρεια Συρία, ο Ασάντ τόνισε πως οι μάχες στη περιοχή θα κρίνουν τον τερματισμό του πολέμου. Η επίσκεψή του στη περιοχή είναι η πρώτη που πραγματοποιεί από την έναρξη του εμφυλίου (2011).

Σχετικά Νέα