Site icon The Indicator

Συρία: Πληροφορίες ότι τζιχαντιστές εισέβαλαν στο ανάκτορο του προέδρου Άσαντ

Στο ανάκτορο του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη Δαμασκό εισέβαλαν τζιχαντιστές το απόγευμα της Κυριακής, σύμφωνα με δημοσιεύματα αραβικών μέσων ενημέρωσης.

Η εισβολή στο ανάκτορο έρχεται μετά τη ραγδαία προέλαση των ισλαμιστών ανταρτών της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ στην πόλη του Χαλεπίου.

Οι Σύροι αντάρτες υπερασπίστηκαν τα κεκτημένα τους στο Χαλέπι το Σάββατο, μια μέρα μετά την εισβολή στην πόλη, ενώ προωθούνταν νότια προς τη Χάμα και διεκδικούσαν στην πορεία τον έλεγχο περιοχών που ελέγχονται από την κυβέρνηση Άσαντ αναφέρει η Washington Post σε ανάλυσή της.

Η επίθεση των ανταρτών, συγκλονιστική στην ταχύτητά της, έχει θέσει την πιο σοβαρή πρόκληση για την εξουσία του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εδώ και χρόνια. Οι κυβερνητικές δυνάμεις, με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, σε πολλά μέρη φάνηκε να έχουν υποχωρήσει, ή απλώς να έχουν αποσυντεθεί. Τα βίντεο που αναρτήθηκαν από τους αντάρτες ή τους ακτιβιστές της αντιπολίτευσης φαίνεται να δείχνουν αιχμαλωτισμένους κυβερνητικούς στρατιώτες σε πολλά μέρη, συμπεριλαμβανομένου του Χαλεπίου, της μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, και μιας στρατιωτικής αεροπορικής βάσης στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ.

Η αιφνιδιαστική επίθεση της HTS άλλαξε απότομα τις μακροχρόνιες γραμμές του μετώπου στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, ο οποίος ξεκίνησε μετά από μια εξέγερση κατά της κυβέρνησης Άσαντ το 2011. Η ταχεία προέλαση των ανταρτών από το προπύργιο των ανταρτών στην Ιντλίμπ έχει επίσης θέσει μια πρόκληση για τους κύριους υποστηρικτές του Άσαντ, Ρωσία και Ιράν, σε μια στιγμή που τους απασχολούν οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και τον Λίβανο.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν αναμενόταν την Κυριακή στη Δαμασκό, τη συριακή πρωτεύουσα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας. Ανώτερος Ιρακινός αξιωματούχος είπε ότι η Βαγδάτη στέλνει ενισχύσεις στα σύνορα του Ιράκ με τη Συρία «για να αποτρέψει τρομοκρατικές ομάδες από το να διεισδύσουν» στη χώρα. «Πρόκειται για προληπτικά μέτρα λόγω της πολύ ανησυχητικής κατάστασης στη Συρία», είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει θέματα ασφαλείας.

Σύροι αντάρτες παραβίασαν τα δυτικά όρια του Χαλεπίου την Παρασκευή, σύμφωνα με βίντεο που επιβεβαίωσε η Washington Post. Μέχρι το βράδυ, φαίνονταν να οδηγούν στους δρόμους, να κορνάρουν και να πυροβολούν πανηγυρίζοντας.

Οι δυνάμεις των ανταρτών φάνηκε το Σάββατο να έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος του Χαλεπίου, είπαν αυτόπτες μάρτυρες, καθώς χιλιάδες άμαχοι τράπηκαν σε φυγή. Τα βίντεο έδειξαν αντάρτες στο κεντρικό αεροδρόμιο της πόλης και στην Ακρόπολη, το μεσαιωνικό παλάτι στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με βίντεο που επαληθεύτηκαν από τη WP.

Άμαχοι εγκαταλείπουν το Χαλέπι
Μέσα στην πόλη του Χαλεπιού, οι δρόμοι ήταν σχεδόν άδειοι και πολλά καταστήματα ήταν κλειστά την Κυριακή, καθώς οι τρομοκρατημένοι κάτοικοί της δε βγήκαν από τα σπίτια τους. Η κίνηση, ωστόσο, παραμένει αυξημένη από πολίτες που εγκαταλείπουν την πόλη, λένε αυτόπτες μάρτυρες και κάτοικοι.

Τα συριακά στρατεύματα που αποσύρθηκαν από την πόλη ανασυντάσσονται τώρα και ενισχύσεις εστάλησαν επίσης για να συνδράμουν στην αντεπίθεση, σύμφωνα με πηγές από τον στρατό.

Οι αντάρτες είπαν ότι προωθήθηκαν περαιτέρω στα νότια προάστια της πόλης και κατέλαβαν την πόλη Κανσίρ, σε μια προσπάθεια να αποκλείσουν τον βασικό δρόμο εφοδιασμού του στρατού προς το Χαλέπι.

Πηγές από τις τάξεις των ανταρτών ισχυρίζονται επίσης πως κατέλαβαν το Σεΐχ Νατζάρ, μία από τις κυριότερες βιομηχανικές ζώνες της χώρας.

ΟΗΕ: «Συλλογική η αποτυχία» για τη Συρία
Ο Γκίαρ Πέντερσεν, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, δήλωσε ότι η απουσία δέσμευσης για την εξεύρεση μιας ειρηνευτικής λύσης στη Συρία είχε ως αποτέλεσμα την εκ νέου κλιμάκωση της βίας στον μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο της χώρας.

«Αυτό που βλέπουμε σήμερα στη Συρία είναι ένδειξη μιας συλλογικής αποτυχίας», είπε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Αυτό που βλέπουμε σήμερα στη Συρία είναι ένδειξη μιας συλλογικής αποτυχίας να εφαρμοστεί αυτό που ήταν ξεκάθαρα απαραίτητο εδώ και πολλά χρόνια: μια γνήσια πολιτική διαδικασία για την εφαρμογή του ψηφίσματος 2254 (2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας», υπογράμμισε ο Πέντερσεν σε ένα δελτίο τύπου.

Ο Πέντερσεν τόνισε ότι είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο κλιμάκωσης και τον κίνδυνο να βασίζεται κανείς στη διαχείριση των συγκρούσεων αντί για μια εξεύρεση λύσης για τη λήξη αυτών.

Οι πρόσφατες εξελίξεις αποτελούν απειλή όχι μόνο για τον άμαχο πληθυσμό της Συρίας, αλλά και για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια, πρόσθεσε.

Μπροστά στους κινδύνους που θέτουν οι μάχες για τους αμάχους, ο ειδικός απεσταλμένος τόνισε «την επείγουσα ανάγκη να σεβαστούν όλοι τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου σχετικά με την προστασία των πολιτών και των αστικών υποδομών».

Ο Πέντερσεν, ένας Νορβηγός διπλωμάτης, προέτρεψε επίσης τα εμπόλεμα μέρη του συριακού πολέμου και τα εμπλεκόμενα κράτη να εμπλακούν σε διαπραγματεύσεις.

Η Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), οργάνωση στην οποία κυρίαρχος είναι ο άλλοτε συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα, και οργανώσεις Σύρων ανταρτών, κάποιες υποστηριζόμενες από την Τουρκία, εξαπέλυσαν την Τετάρτη έφοδο με ορμητήριο την επαρχία Ιντλίμπ, το έσχατο οχυρό των αντικαθεστωτικών, που βρίσκεται σχεδόν όλο πέραν του ελέγχου της Δαμασκού. Μέσα σε λίγες μέρες τζιχαντιστές και αντάρτες κυρίευσαν το μεγαλύτερο μέρος του Χαλεπιού, του δεύτερου μεγαλύτερου αστικού κέντρου της Συρίας, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου του, κατά τη διάρκεια της κεραυνοβόλας εφόδου η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 320 ανθρώπους.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ διαβεβαίωσε χθες βράδυ πως η χώρα του είναι σε θέση να «νικήσει τους τρομοκράτες».

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έκανε λόγο για ρωσικά αεροπορικά πλήγματα στο Χαλέπι, τα πρώτα από το 2016, τη χρονιά που η Δαμασκός ανέκτησε τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης αυτής της βορειοδυτικής Συρίας με τη βοήθεια, μεταξύ άλλων, της Μόσχας.

Στη βορειοδυτική Συρία επικρατούσε τα τελευταία χρόνια ανήσυχη ηρεμία, έπειτα από ανακωχή που συμφωνήθηκε ύστερα από επίθεση των δυνάμεων του καθεστώτος τον Μάρτιο του 2020. Για τη σύναψή της μεσολάβησαν η Ρωσία και η Τουρκία.

 

 

πηγές   Washington Post, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Exit mobile version