

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε χθες Πέμπτη πως υπολογίζει ότι πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι —στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά— μετατράπηκαν σε εσωτερικά εκτοπισμένους στη Συρία από την 27η Νοεμβρίου, όταν εξαπολύθηκε η αστραπιαία έφοδος ανταρτών με επικεφαλής τη Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), που οδήγησε στην ανατροπή του πρώην προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ την Κυριακή (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Amr Alfiky).
Οι τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ βάζουν τη σφραγίδα της στο συριακό κράτος
Ως χθες 12η Δεκεμβρίου «1,1 εκατομμύριο άνθρωποι εκτοπίστηκαν εκ νέου σ’ όλη τη χώρα από την έναρξη της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών» την 27η Νοεμβρίου. «Στην πλειονότητά τους πρόκειται για γυναίκες και παιδιά», τόνισε το OCHA σε ανακοίνωσή του, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Στο μεταξύ, η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) του τζιχαντιστή Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζουλάνι, βάζει τη σφραγίδα της στο συριακό κράτος με την ίδια ταχύτητα με την οποία κατάφερε να καταλάβει μεγάλο μέρος της χώρας.
Η οργάνωση, πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, αναπτύσσει δικές της δυνάμεις της αστυνομίας, εγκαθιστά μέλη της σε κυβερνητικά πόστα κι έχει συναντήσεις με ξένους απεσταλμένους, εγείροντας αμφιβολίες για το κατά πόσο οι νέοι ηγέτες της Συρίας θα επιτρέψουν και σ’ άλλες ομάδες να συμμετάσχουν στη μεταβατική διακυβέρνηση.
Μετακινήθηκαν στη Δαμασκό
Οι γραφειοκράτες της τζιχαντιστικής οργάνωσης – που μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ήταν αρμόδιοι για τη διακυβέρνηση με βάση τις ισλαμικές αρχές μιας απομακρυσμένης γωνιάς στη βορειοδυτική Συρία—έχουν μετακινηθεί στα κυβερνητικά γραφεία στη Δαμασκό (περισσότερα εδώ).
Σχετικά Νέα
ΑΔΕΔΥ: Στην τελευταία θέση της Ευρώπης οι μισθοί των Ελλήνων Δημοσίων Υπάλληλων
Σύμφωνα με την έκθεση της Eurostat, ο μέσος μισθός των Δημοσίων Υπαλλήλων στην Ελλάδα.
ΗΠΑ: Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί προτείνουν την απαγόρευση του DeepSeek στις συσκευές της κυβέρνησης
Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί παρουσίασαν σήμερα πρόταση νόμου για να αποκλειστεί η χρήση της εφαρμογής τεχνητής.
Γαλλία: “Φιλί της ζωής” στην κυβέρνηση Μπαϊρού
Ο Εμμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να ένιωσε ανακουφισμένος ακούγοντας την πρόεδρο της Γερουσίας να.
Χαμενεΐ: Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ δεν είναι έξυπνες
Στο ενδεχόμενο συνομιλιών με τις ΗΠΑ αναφέρθηκε ο ανώατατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί.