

Η Συρία και η Τυνησία θα αποκαταστήσουν πλήρως τις διπλωματικές σχέσεις τους, ανέφεραν σήμερα οι δύο χώρες σε κοινή ανακοίνωση, ένα επιπλέον βήμα προς την επανένταξη της Συρίας στον αραβικό κόσμο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Συρία θα ξανανοίξει την πρεσβεία της στην Τυνησία και θα διορίσει εκεί πρεσβευτή, έπειτα από παρόμοια ανακοίνωση της Τύνιδας στις 3 Απριλίου.
Οι δύο χώρες είχαν διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις τους το 2012 μετά την έναρξη του πολέμου στη Συρία.
Η ανακοίνωση γίνεται την ώρα που πολλές αραβικές χώρες φαίνεται να τάσσονται υπέρ της επανένταξης της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο, από τον οποίο αποκλείστηκε στα τέλη του 2011.
Εννέα αραβικές χώρες έχουν προσκληθεί στη Σαουδική Αραβία προκειμένου να συζητήσουν μεθαύριο Παρασκευή την ενδεχόμενη επιστροφή της Συρίας στον οργανισμό που θα πραγματοποιήσει την επόμενη σύνοδο κορυφής του στις 19 Μαΐου στο Ριάντ, σύμφωνα με το Κατάρ.
Ο Τυνήσιος πρόεδρος Καΐς Σαγέντ είχε ζητήσει στις 3 Απριλίου από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τον διορισμό πρεσβευτή στη Δαμασκό.
«Σε απάντηση της πρωτοβουλίας του προέδρου της Δημοκρατίας της Τυνησίας (…) η συριακή κυβέρνηση αποφάσισε να ξανανοίξει την πρεσβεία της Συρίας στην Τυνησία και να διορίσει εκεί πρεσβευτή προσεχώς», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.
Η Τυνησία είχε απελάσει το 2012 τον πρεσβευτή της Συρίας διαμαρτυρόμενη για την αιματηρή καταστολή από το συριακό καθεστώς των αντιπάλων του κατά την έναρξη του πολέμου.
Η διακοπή των σχέσεων είχε επικριθεί έντονα εκείνη την εποχή από την τυνησιακή αντιπολίτευση.
Το 2015, η Τυνησία έχει κάνει ένα βήμα προς την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων ορίζοντας προξενικό αντιπρόσωπο στη Δαμασκό προκειμένου να “παρακολουθεί” την κατάσταση των Τυνήσιων στη Συρία. Η Συρία είχε κάνει το ίδιο.
Έπειτα από μήνες μποϊκοτάζ, οι αραβικές χώρες εξέφρασαν πρόσφατα τη βούλησή τους να προσεγγίσουν τη Δαμασκό, κυρίως μετά τον σεισμό που σημειώθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου στη νοτιοανατολική Τουρκία και στη βόρεια Συρία, με χώρες της περιοχής, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, να εντείνουν τις επαφές τους και να στέλνουν βοήθεια.
Σχετικά Νέα
Ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι προτείνει στη Μόσχα να σταματήσουν οι αεροπορικές επιθέσεις για 30 ημέρες
Να εγκαταλείψει τα πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε πολιτικές.
Ισραήλ: Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης φοβάται ότι η εκστρατεία μίσους εναντίον του επικεφαλής της Σιν Μπετ θα οδηγήσει σε «πολιτική δολοφονία»
Φοβάται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ισραήλ, ο Γιαΐρ Λάπιντ, μια «πολιτική δολοφονία».
Γερμανία: Αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε έναν νεαρό που απείλησε με μαχαίρι τους υπαλλήλους και τους θαμώνες ενός κλαμπ
Ένας Γερμανός αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε έναν νεαρό άνδρα ο οποίος είχε επιτεθεί σε.
Ρωσία-Ουκρανία: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «θα καλωσόριζε» την παράταση της πασχαλινής εκεχειρίας
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «θα καλωσόριζε» την παράταση, πέραν της Κυριακής, της πασχαλινής εκεχειρίας που.