Οι συριακές αρχές ανακοίνωσαν χθες Σάββατο την αναδιάρθρωση του υπουργείου Εσωτερικών με στόχο την καταπολέμηση του διασυνοριακού εμπορίου ναρκωτικών και ανθρώπων, καθώς επιδιώκουν να βελτιώσουν τους δεσμούς με τις δυτικές χώρες που έχουν άρει τις κυρώσεις.
Επιθυμώντας να κάνουν επανεκκίνηση με στόχο την ανοικοδόμηση της χώρας σχεδόν 14 χρόνια μετά το ξέσπασμα του καταστροφικού εμφυλίου πολέμου, οι νέες αρχές στη Δαμασκό χαιρέτισαν την άρση των αμερικανικών κυρώσεων από την Ουάσινγκτον.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Νουρεντίν αλ Μπάμπα δήλωσε ότι η αναδιάρθρωση του υπουργείου Εσωτερικών περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις και τη δημιουργία «ενός σύγχρονου θεσμού πολιτικής ασφάλειας που υιοθετεί τη διαφάνεια και σέβεται τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός τμήματος καταγγελιών των πολιτών και την ενσωμάτωση της αστυνομίας και της υπηρεσίας γενικής ασφάλειας σε μια διοίκηση εσωτερικής ασφάλειας είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ένα σώμα συνοριακής ασφάλειας για τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Συρίας θα αναλάβει την «καταπολέμηση των παράνομων δραστηριοτήτων, ιδίως των δικτύων εμπορίας ναρκωτικών και ανθρώπων», δήλωσε ο Μπάμπα.
Η αναδιάρθρωση περιλαμβάνει την «ενίσχυση του ρόλου της υπηρεσίας καταπολέμησης των ναρκωτικών και την περαιτέρω ανάπτυξη της σημασίας της εντός και εκτός Συρίας», αφού η χώρα έγινε σημαντικός εξαγωγέας του παράνομου διεγερτικού captagon, πρόσθεσε.
Ένα άλλο τμήμα θα αναλάβει την ασφάλεια των κυβερνητικών εγκαταστάσεων και των ξένων αποστολών, καθώς οι πρεσβείες ξανανοίγουν στη Συρία μετά την απομάκρυνση του Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο.
Ένα σώμα τουριστικής αστυνομίας θα είναι υπεύθυνo για τους επισκέπτες και τους αρχαιολογικούς χώρους καθώς η κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα – που φιλοξενεί διάσημα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO – επιδιώκει να αναζωογονήσει τον τουρισμό.
Συνάντηση Ερντογάν με τον αλ Σάρα
Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας χαιρέτισε την άρση των κυρώσεων από την Ουάσινγκτον, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για τη μείωση των ανθρωπιστικών και οικονομικών αγώνων στη χώρα».
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Οντζού Κετζελί δήλωσε ότι τα πρόσφατα βήματα των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άρση των κυρώσεων είναι «κρίσιμης σημασίας στις προσπάθειες να επέλθει σταθερότητα και ασφάλεια στη Συρία».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την άρση των οικονομικών κυρώσεων που είχε επιβάλει στη Συρία νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας, Άχμαντ αλ Σάρα συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο, κατά την τρίτη επίσκεψή του στην Τουρκία από τότε που ανέλαβε την εξουσία και σύμφωνα με τη συριακή προεδρία συζήτησαν «κοινά ζητήματα».
Η Άγκυρα είναι σημαντικός υποστηρικτής των νέων αρχών της Συρίας, οι οποίες διαπραγματεύονται με τις κουρδικές δυνάμεις που ελέγχουν εκτάσεις στα βορειοανατολικά και τις οποίες η Τουρκία θεωρεί «τρομοκράτες».
Κυβερνητική αντιπροσωπεία πραγματοποίησε το Σάββατο μια πρώτη επίσκεψη στον διαβόητο καταυλισμό Αλ Χολ στα βορειοανατολικά, ο οποίος φιλοξενεί οικογένειες ύποπτων τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
Ο Τραμπ δήλωσε ότι θέλει να δώσει στους νέους κυβερνήτες της Συρίας «μια ευκαιρία για μεγαλείο» μετά την ανατροπή του Άσαντ.
Ενώ βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη, ο Σάρα συναντήθηκε με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Τουρκία, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και ο απεσταλμένος της Ουάσινγκτον για τη Συρία.
Σε δήλωσή του, ο Τομ Μπάρακ δήλωσε: «Ο στόχος του προέδρου Τραμπ είναι να δώσει τη δυνατότητα στη νέα κυβέρνηση να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε ο συριακός λαός όχι μόνο να επιβιώσει αλλά και να αναπτυχθεί».
Πρόσθεσε ότι θα βοηθήσει τον «πρωταρχικό στόχο» της Ουάσινγκτον να εξασφαλίσει τη «διαρκή ήττα» του ΙΚ.
Οι αμερικανικές κυρώσεις επιβλήθηκαν για πρώτη φορά στη Συρία το 1979 επί διακυβέρνησης του πατέρα του Μπασάρ αλ Άσαντ, Χαφέζ.
Επεκτάθηκαν απότομα μετά την αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2011 που πυροδότησε τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.
Η νέα κυβέρνηση επιδιώκει να οικοδομήσει σχέσεις με τη Δύση και να αναστείλει τις κυρώσεις, αλλά ορισμένες κυβερνήσεις εξέφρασαν απροθυμία, επισημαίνοντας το ισλαμιστικό παρελθόν ηγετικών στελεχών.
Πηγή: AFP