Συρία: Άγριες συμπλοκές μεταξύ των μισθοφόρων του Ερντογάν και των Κούρδων των SDF

Συγκρούσεις στη βορειοανατολική Συρία, σε περιοχή που ελέγχεται από τους Κούρδους, ανάμεσα στον στρατό και στους μισθοφόρους της Τουρκίας και τζιχαντιστές και λοιπούς μαχητές της Hayat Tahrir al-Sham (HTS), είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 23 άνθρωποι την Κυριακή μετά από την απόπειρά τους να διεισδύσουν για λογαριασμό της Τουρκίας στην περιοχή, ανέφεραν πηγές στην περιοχή.

Οι μάχες σημειώθηκαν καθώς ήδη το θερμόμετρο στην περιοχή έχει ήδη ανέβει εν μέσω ξεχωριστών συγκρούσεων σε περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους της γειτονικής επαρχίας Ντέιρ Εζ-ζορ, αφού μαχητές υπό την υποστήριξη των ΗΠΑ, υπό την ηγεσία των Κούρδων, συνέλαβαν τον επικεφαλής τοπικού στρατιωτικού σώματος εκεί.

Ο Rami Abdel Rahman, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανέφερε “18 νεκρούς μεταξύ των (φιλοτουρκικών) φατριών και πέντε από τις δυνάμεις του καθεστώτος” στην επαρχία Χασάκα την Κυριακή, προσθέτοντας ότι άλλοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν στην περιοχή Ταλ Ταμίρ στα βορειοδυτικά της επαρχίας, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που εδρεύει στη Βρετανία και το οποίο βασίζεται σε ένα ευρύ δίκτυο πηγών εντός της Συρίας.

Φατρίες από τον συνασπισμό ομάδων ανταρτών που υποστηρίζονται από την Άγκυρα, γνωστοί ως Εθνικός Στρατός της Συρίας (SNA), προσπάθησαν να διεισδύσουν στην περιοχή νωρίτερα την ίδια ημέρα, πρόσθεσε. Ο συριακός στρατός και οι τοπικοί μαχητές που συνδέονται με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων (SDF) απάντησαν, οδηγώντας σε απώλειες, πρόσθεσε το Παρατηρητήριο.

Η περιοχή Ταλ Ταμίρ βρίσκεται κοντά σε μια λωρίδα συνοριακού εδάφους υπό τον έλεγχο της Άγκυρας και των πληρεξουσίων της. H HTS, της οποίας ηγείται το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, ελέγχει εκτάσεις της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, όπως και τμήματα σε Χαλέπι, Χάμα και Λατάκια.

Από το 2016, η Τουρκία έχει εξαπολύσει αρκετές εισβολές κατά των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία που επέτρεψαν στην Άγκυρα να αποκτήσει τον έλεγχο σε περιοχές κατά μήκος των συνόρων. Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 26 Αυγούστου έγινε νέα απόπειρα εισβολής, στην οποία συμμετείχαν μαχητές της ομάδας Ansar al-Tawhid και του Ισλαμικού Κόμματος του Τουρκεστάν (TIP), στα νότια της επαρχίας Ιντλίμπ, ανέφερε τότε το Παρατηρητήριο.

Βία στο Ντέιρ Εζ-ζορ
Νωρίτερα την Κυριακή, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Συρία δήλωσε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι συναντήθηκαν με δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων και ηγέτες της κοινότητας στην ανατολική Συρία, συζητώντας την ανάγκη αποκλιμάκωσης μετά από μέρες θανάσιμης βίας.

Οι μάχες ξέσπασαν στις ελεγχόμενες από τους Κούρδους περιοχές της επαρχίας Ντέιρ Εζόρ αφού οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Δυνάμεις Άμυνας της Συρίας (SDF) συνέλαβαν τον Ahmad al-Khabil, τον επικεφαλής του τοπικού Στρατιωτικού Συμβουλίου της Ντέιρ-Εζ-Ζορ, στις 27 Αυγούστου.

Η βία έχει σκοτώσει 23 μαχητές των SDF, 39 ντόπιους μαχητές και εννέα πολίτες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Το Σάββατο τέθηκε σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας στην περιοχή.

Ο Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Υποθέσεις Εγγύς Ανατολής Ίθαν Γκόλντριτ και ο υποστράτηγος Τζόελ Βόουελ, διοικητής του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Συρία και το Ιράκ, συναντήθηκαν “στη βορειοανατολική Συρία” με τις SDF και τις κουρδικές αρχές και ηγέτες φυλών από την περιοχή, δήλωσε η αμερικανική πρεσβεία.

Η επαρχία Ντέιρ Εζ-Ζορ, στην οποία κυριαρχεί η αραβική πλειοψηφία, ελέγχεται από τους SDF στα ανατολικά του Ευφράτη, ενώ δυνάμεις πιστές στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και μαχητές που συνδέονται με το Ιράν είναι εγκατεστημένες στη δυτική όχθη. Οι κουρδικές αρχές διαχειρίζονται περιοχές υπό τον έλεγχό τους μέσω τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών συμβουλίων, για να αποφευχθεί η αναστάτωση των τοπικών αραβικών φυλών.

Ορισμένοι μαχητές σε περιοχές που ελέγχονται από τους Τούρκους στη βόρεια Συρία είχαν ζητήσει υποστήριξη σε όσους αντιτίθενται στις δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων στο Ντέιρ Εζ-Ζορ. Την Κυριακή, οι SDF και το Παρατηρητήριο δήλωσαν ότι η κατάσταση στο Ντέιρ Εζ-Ζορ φαίνεται να ηρεμεί.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα