Συρία: 23 νεκροί από ρωσική αεροπορική επιδρομή σε αγορά στην Ιντλίμπ

Σε τουλάχιστον 23 ανήλθαν σήμερα οι νεκροί στη Συρία από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές που είχαν στόχο αγορά της επαρχίας Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, την οποία οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις σφυροκοπούν εδώ και σχεδόν τρεις μήνες μαζί με τις συμμαχικές τους ρωσικές δυνάμεις για την ανάκτηση του ελέγχου της, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ωστόσο ο ρωσικός στρατός διέψευσε ότι πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές σε αγορά της επαρχίας.

Η περιοχή της Ιντλίμπ, την οποία ελέγχουν τζιχαντιστές και φιλοξενεί ομάδες ανταρτών, και οι γύρω περιοχές της αποτελούν από τα τέλη Απριλίου στόχο φονικών αεροπορικών πληγμάτων και πυρών του πυροβολικού των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και των ρωσικών αεροσκαφών.

Περισσότεροι από 650 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε σχεδόν τρεις μήνες βομβαρδισμών, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ 330.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τη βία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Σήμερα το πρωί στην πόλη Μααρέτ αλ Νουμάν, πολλά ρωσικά αεροπορικά πλήγματα είχαν στόχο αγορά οπωροκηπευτικών στην οποία βρίσκονται επίσης κατοικίες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Τουλάχιστον “23 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων οι 19 ήταν άμαχοι, ενώ οι υπόλοιποι 4 δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμη”, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Σωστικά συνεργεία της οργάνωσης Λευκά Κράνη βοηθούμενα από κατοίκους μεταφέρουν τραυματίες, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ που συνεργάζεται με το AFP.

Από τα πλήγματα αυτά τραυματίστηκαν επίσης 45 άνθρωποι, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το οποίο γνωστοποίησε ότι υπάρχουν και αγνοούμενοι όπως και τραυματίες που έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια κτιρίων.

Σύμφωνα με τον Μπιλάλ Ζίκρα, πρόεδρο του τοπικού διοικητικού συμβουλίου της Μααρέτ Αλ Νουμάν, οι επιδρομές προκάλεσαν επίσης “σοβαρές” υλικές καταστροφές, μετατρέποντας σε ερείπια καταστήματα και σπίτια.

Χθες στην περιοχή της Ιντλίμπ, 18 άμαχοι, οι 7 εκ των οποίων ήταν παιδιά, σκοτώθηκαν από επιδρομές που αποδόθηκαν κυρίως στις κυβερνητικές δυνάμεις, αλλά και στις ρωσικές συμμαχικές τους δυνάμεις από το Παρατηρητήριο.

Μεταξύ των θυμάτων βρισκόταν και ένας 22χρονος πολίτης δημοσιογράφος, ο οποίος είχε συνεργαστεί και με το AFP και ήταν επίσης εθελοντής της οργάνωσης Λευκά Κράνη, η οποία πραγματοποιεί επιχειρήσεις διάσωσης σε ζώνες ανταρτών.

Ο ρωσικός στρατός διέψευσε ότι πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στην αγορά αυτή της Ιντλίμπ.

“Οι δηλώσεις που έκαναν ανωνύμως εκπρόσωποι της οργάνωσης ‘Λευκά Κράνη’, η οποία χρηματοδοτείται από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, για φερόμενα πλήγματα σε αγορά της Μααρέτ αλ Νουμάν (στην επαρχία Ιντλίμπ) είναι ψευδείς”, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του, την οποία επικαλέστηκαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, βεβαιώνοντας ότι η αεροπορία της δεν πραγματοποίησε καμία επιχείρηση στη ζώνη αυτή.

Στην περιοχή της Ιντλίμπ διαμένουν τρία εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλοί εκτοπισμένοι, οι οποίοι είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν άλλες επαρχίες λόγω των μαχών εκεί και της ανάκτησης του ελέγχου τους από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  την ανησυχία του Πάπα Φραγκίσκου για την ανθρωπιστική κατάσταση στη βορειοδυτική Συρία εξέφρασε σήμερα σε συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ απεσταλμένος του Ποντίφικα.

Ο καρδινάλιος Πίτερ Κόντουο Απία Τουρκσόν επέδωσε στον Άσαντ επιστολή στην οποία ο Ποντίφικας εκφράζει “βαθειά ανησυχία” για την κατάσταση στη Συρία και ιδιαίτερα για τον άμαχο πληθυσμό στην επαρχία Ιντλίμπ.

Σχετικά Νέα