

Παράταση του χρόνου διαβούλευσης με τις διοικήσεις των πανεπιστημίων για το νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, θα ζητήσει από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η Σύνοδος των Πρυτάνεων, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή της.
Αποκλειστικό θέμα της συνεδρίασης αποτέλεσε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την οργάνωση και λειτουργία των πανεπιστημίων, και ειδικότερα το μοντέλο διοίκησης των πανεπιστημίων ‘και αναπτύχθηκε προβληματισμός όσον αφορά τον ρόλο των προτεινόμενων Συμβουλίων Διοίκησης και το αυτοδιοίκητο», αναφέρει η ανακοίνωση.
Οι πρυτάνεις κάνουν λόγο για «ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο» που έχει τεθεί, και εκφράζουν την ανησυχία τους «πως κάθε ακαμψία και έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου θα προκαλέσει μεγάλη ζημία στην πρόοδο των πανεπιστημίων».
Ολόκληρη η ανακοίνωση της έκτακτης συνόδου των πρυτάνεων έχει ως εξής:
«Συνήλθε σήμερα Σάββατο 4 Ιουνίου σε έκτακτη συνεδρίαση η Σύνοδος των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Αποκλειστικό θέμα της συνεδρίασης αποτέλεσε η συζήτηση του κατατεθέντος στη διαβούλευση νομοσχεδίου για την οργάνωση και λειτουργία των Πανεπιστημίων, ενός εξαιρετικά εκτεταμένου νομοσχεδίου, χωρίς να έχει προηγηθεί, παρά μόνο σε επίπεδο γενικών αρχών, συζήτηση μεταξύ ΥΠΑΙΘ και πανεπιστημιακής κοινότητας.
Η συζήτηση που έχει προηγηθεί μέχρι την κατάθεση του ν/σ αφορούσε μόνο μέρη του τα οποία, όπως έχει διαπιστωθεί, καλύπτουν σημαντικά θέματα με πολλές επιμέρους βελτιώσεις, όπως, ενδεικτικά, θέματα των ΕΛΚΕ, προώθησης της έρευνας, των προγραμμάτων σπουδών, της εξωστρέφειας των ελληνικών Πανεπιστημίων κ.ά..
Μείζον θέμα που απασχόλησε τη Σύνοδο αποτέλεσε το μοντέλο διοίκησης των Πανεπιστημίων και αναπτύχθηκε προβληματισμός όσον αφορά τον ρόλο των προτεινόμενων Συμβουλίων Διοίκησης και το αυτοδιοίκητο.
Οι πρυτάνεις εξέφρασαν την ανησυχία τους, λόγω της ανάγκης για συζήτηση μιας πληθώρας θεμάτων που απαιτούν ενδελεχή εξέταση μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, ενώ ήδη οι επιτροπές της συνόδου επεξεργάζονται πυρετωδώς επιμέρους ενότητες του ν/σ για να αντιμετωπιστούν ουσιαστικές διαφωνίες και τεχνικές ασάφειες. Επιπλέον, το στενό χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, δεν έχει ακόμη επιτρέψει τις απαραίτητες συζητήσεις στα όργανα των Πανεπιστημίων.
Είναι συνεπώς απολύτως απαραίτητη, και θα τεθεί επιτακτικά στην προγραμματισμένη συνάντηση με την υπουργό, η εύλογη παράταση του χρόνου διαβούλευσης με τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων. Η Σύνοδος εκφράζει την ανησυχία της, πως κάθε ακαμψία και έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου θα προκαλέσει μεγάλη ζημία στην πρόοδο των πανεπιστημίων».
Σχετικά Νέα
Εξαφανίστηκε η 61χρονη Αρετή από την Καρδίτσα – Η ανακοίνωση από το «Χαμόγελο του Παιδιού»
Συναγερμός έχει σημάνει στο χωρίο Άγιος Γεώργιος στην Καρδίτσα μετά την εξαφάνιση της 61χρονης.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στο Παλαιό Φάληρο και τον Άλιμο λόγω διεξαγωγής αγώνα δρόμου
Λόγω διεξαγωγής αγώνα δρόμου με την επωνυμία «16ος Διεθνής Ποσειδώνιος Ημιμαραθώνιος και Παράλληλοι Αγώνες», την Κυριακή 27-4-2025 θα.
Ραφήνα: Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες σε πρατήριο καυσίμων
Όχημα τύπου βαν τυλίχθηκε στις φλόγες εντός πρατηρίου καυσίμων στη λεωφόρο Μαραθώνος στη Ραφήνα..
Επιχείρηση διάσωσης γυναίκας στον Όλυμπο – Κινητοποιήθηκαν και εναέρια μέσα
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας και διάσωσης γυναίκας, πλησίον του καταφυγίου «Αγαπητός» στον.