Site icon The Indicator

Σύνοδος MED 5 – Καιρίδης: Ώρα για τολμηρές πρωτοβουλίες και περισσότερη Ευρώπη

Στην 6η Σύνοδο των Υπουργών Μετανάστευσης (και Εσωτερικών) της ομάδας του MED 5 (Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κύπρου και Μάλτας), όπου πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη και η οποία θα εξετάσει το μείζον θέμα του μεταναστευτικού προεδρεύει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δημήτρης Καιρίδης.

Οι πέντε αυτές χώρες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής πίεσης και του προβλήματος της παράνομης διακίνησης κι αυτό απαιτεί την όσο το δυνατόν στενότερη συνεργασία τους.

Καλωσορίζοντας τους ομολόγους του, ο κ. Καιρίδης χαιρέτισε τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Mετανάστευση και συνεχάρη ιδιαιτέρως τον Ισπανό ομόλογό του κ. Fernando Grande-Marlaska Gomez για τον εποικοδομητικό ρόλο της Ισπανικής Προεδρίας και τον Ιταλό ομόλογό του κ. Matteo Piantedosi για την αποφασιστική συμβολή της Ιταλίας στην επίτευξη μιας καταρχήν συμφωνίας, έστω και χωρίς ομοφωνία αλλά με αυξημένη πλειοψηφία,  στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Γρανάδα.

Η σύνοδος της Θεσσαλονίκης λαμβάνει χώρα στη σκιά της σημαντικής έξαρσης των παράνομων μεταναστευτικών ροών, κυρίως στον κεντρικό Μεσογειακό διάδρομο, αλλά και τον ανατολικό Μεσογειακό και τον βαλκανικό διάδρομο. Η Ιταλία έχει βρεθεί στο επίκεντρο αυτής της έξαρσης, με χιλιάδες αφίξεις αιτούντων άσυλο από τη δυτική Αφρική και το Σαχέλ, μέσω Τυνησίας, ενώ η Κύπρος έχει το υψηλότερο αριθμό αιτούντων άσυλο, ως ποσοστό του γηγενούς πληθυσμού στην Ευρώπη.

Ο κ. Καιρίδης ανέφερε ότι στην Ελλάδα η αύξηση ξεκίνησε από το 2022 όταν οι παράνομες αφίξεις διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2021 και συνεχίζεται ακόμα πιο έντονα το 2023. Παρόλα αυτά, χάρη στο εθνικό σύστημα υποδοχής και ασύλου, η διαχείριση του αυξημένου αριθμού αιτούντων άσυλο έχει γίνει με αποτελεσματικό και ανθρώπινο τρόπο και με ασφάλεια τόσο γι’ αυτούς όσο και για τις τοπικές κοινωνίες.

Ο κ. Καιρίδης τόνισε ότι το βασικό ζητούμενο είναι να διαχειριστούμε την παράνομη μετανάστευση με νόμιμο τρόπο, σύμφωνα με τις διεθνείς δεσμεύσεις και τις ανθρωπιστικές αξίες της Ευρώπης. Οι Ευρωπαίοι πολίτες απαιτούν και δικαιούνται λύσεις αντί για κραυγές και αφέλειες, σε ένα πρόβλημα που είναι περίπλοκο και που εύκολα καθίσταται αντικείμενο λαϊκιστικής εκμετάλλευσης και διχασμού.

Οι πολιτικές δυνάμεις της φιλελεύθερης δημοκρατίας και του ορθού λόγου, όπως κατεξοχήν εκπροσωπούνται από τους συμμετέχοντες στη Σύνοδο υπουργούς, οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι η μάχη για μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική είναι ταυτόχρονα και μάχη για τη διάσωση της ευρωπαϊκής ιδέας και ενότητας.

Επιγραμματικά, ο κ. Καιρίδης περιέγραψε τις συνιστώσες μιας τέτοιας αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής που περιλαμβάνει:

Ο κ. Καιρίδης κατέληξε ότι η σημερινή κατάσταση είναι απαράδεκτη και δεν μπορεί να διαιωνιστεί καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων ψηφοφόρων δεν δέχονται να καθορίζουν οι διακινητές ποιος μπαίνει και ποιος δεν μπαίνει στην Ευρώπη. Είναι η ώρα για τολμηρές πρωτοβουλίες, στενότερη συνεργασία και περισσότερη Ευρώπη. Όπως λέει, χαρακτηριστικά, και ο λογότυπος της φετινής Συνόδου στη Θεσσαλονίκη, τώρα χρειάζονται «ευρωπαϊκές λύσεις για την κοινή μεταναστευτική πρόκληση».

Δ. Καιρίδης: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί

«Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί. Και οφείλει να πρωταγωνιστεί, ιδίως στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος, που είναι η παράνομη διακίνηση και συνολικά η μεταναστευτική πρόκληση, γιατί βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής πίεσης ως χώρα πρώτης υποδοχής μαζί με τις όμορες χώρες του υπόλοιπου ευρωπαϊκού νότου» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης.

«Στο πλαίσιο αυτό», εξήγησε, «διεξάγεται η σημερινή 6η σύνοδος της ομάδας των MED5, με την Ισπανία η οποία έχει την προεδρία αυτό το εξάμηνο, την Ιταλία η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο αυτής της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών με όλα τα ζητήματα από Τυνησία, Λαμπεντούζα και βέβαια τη Μάλτα και την Κύπρο. Η Κύπρος, η οποία παρά το μικρό της μέγεθος έχει τον μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων άσυλο ως ποσοστό του γηγενούς πληθυσμού στην Ευρώπη».

Ο κ. Καιρίδης υπογράμμισε ότι τα προβλήματα είναι κοινά, γι’ αυτό και, όπως είπε, «χρειάζεται ακόμη περισσότερη συνεργασία και συντονισμός προκειμένου η Ευρώπη ν’ αποκτήσει μία κοινή, ενιαία και γι’ αυτό αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική».

Με αφορμή, δε, τις εξελίξεις για τη μεταναστευτική μεταρρύθμιση, την περασμένη Τετάρτη, στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε:

«Πράγματι είχαμε μεγάλη πρόοδο πρόσφατα για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης παρά τις αντιδράσεις κάποιων πρώην ανατολικοευρωπαϊκών χωρών, ταυτόχρονα όμως έχουμε και αυξημένα προβλήματα, τα οποία πρέπει γρήγορα ν’ αντιμετωπίσουμε.

Το μεταναστευτικό, ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα, σύνθετο, το οποίο απειλεί την ίδια την ευρωπαϊκή ιδέα και ενότητα, γι’ αυτό οφείλουμε -και απαιτούν οι Ευρωπαίοι πολίτες- να δώσουμε ρεαλιστικές, αποτελεσματικές λύσεις χωρίς κραυγές ή αφέλειες».

Ο στόχος της Συνόδου

 

Κατά τη διάρκεια της σημερινής Συνόδου, οι υπουργοί αρμόδιοι για θέματα μετανάστευσης θα συζητήσουν τις τρέχουσες εξελίξεις στο μεταναστευτικό, τόσο στη Μεσόγειο όσο και ευρύτερα στην Ευρώπη.

Η Σύνοδος αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών του ΜΕD5 στο φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού και η περαιτέρω εναρμόνιση των θέσεων τους στη δύσκολη όσο και κρίσιμη διαπραγμάτευση για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το ‘Ασυλο (Migration Pact).

Τις εργασίες της Συνόδου άνοιξε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε, με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ίλβα Γιόχανσον. Χθες το βράδυ, ο κ. Καιρίδης παρέθεσε επίσημο δείπνο στους ομολόγους του.

Με το πέρας των εργασιών της συνόδου, αναμένεται η έκδοση κοινής δήλωσης των πέντε υπουργών, ενώ για τη μία μετά το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ειδικότερα στη Σύνοδο συμμετέχουν:

Exit mobile version