Site icon The Indicator

Σύνοδος Κορυφής: Θα γίνει προσπάθεια για ισχυρή προειδοποίηση στην Τουρκία

Ξεκίνησε η δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και όπως έχει γίνει γνωστό από χθες θα συζητηθεί και η προκλητική στάση της Τουρκίας σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο. «Πολλές αντιπροσωπείες θα φέρουν το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου», υπογράμμισε, άλλωστε, ο Σαρλ Μισέλ.

«Θα γίνει προσπάθεια να δοθεί μια ισχυρή προειδοποίηση (στην Τουρκία)», δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο «Reuters».

Δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, μετά την επεισοδιακή χθεσινή υπό τον φόβο για κατασκοπεία με το ενδιαφέρον να στρέφεται στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών θα συζητήσουν το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας μετά τις τελευταίες εξελίξεις, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στο πρόγραμμα του τρέχοντος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στο τραπέζι θα βρεθεί, λοιπόν, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ανέφερε προσερχόμενος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ειδικότερα, ο κ. Μισέλ σημείωσε ότι «με μεγάλη βεβαιότητα πολλές αντιπροσωπείες θα φέρουν το θέμα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις τελευταίες εξελίξεις». «Θα γίνει προσπάθεια να δοθεί μια ισχυρή προειδοποίηση στην Τουρκία», δηλώνει υψηλόβαθμος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα και η Κύπρος άσκησαν πίεση σήμερα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για μια πιο σκληρή απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις έρευνες της Τουρκίας για φυσικό αέριο σε διαφιλονικούμενα ύδατα στην ανατολική Μεσόγειο αφού η Άγκυρα επανέλαβε τις επιχειρήσεις ενός ερευνητικού πλοίου.

«Ελπίζω ειλικρινά ότι θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε ισχυρά και ομόφωνα την Ελλάδα και την Κύπρο εναντίον των τελευταίων προκλήσεων που έγιναν από την Τουρκία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα προσερχόμενος στη σύνοδο.

Γιάνσα: Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε Ελλάδα και Κύπρο

«Ελπίζω ειλικρινά ότι θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε ισχυρά και ομόφωνα την Ελλάδα και την Κύπρο εναντίον των τελευταίων προκλήσεων που έγιναν από την Τουρκία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα προσερχόμενος στη σύνοδο.

«Η Τουρκία παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ πρέπει να δείξει την ίδια συνέπεια στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχει ήδη λάβει, ώστε η συμπεριφορά της Τουρκίας να έχει τις ανάλογες συνέπειες», τόνισε ο έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος την Πέμπτη (15/10) στη Σύνοδο.

Σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας η Γαλλία, με τον Εμανουέλ Μακρόν να δηλώνει ότι το ζήτημα της Τουρκίας επανέρχεται στο τραπέζι «υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων».

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Άγκυρας ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Το τελεσίγραφο που είχε δοθεί στην κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκπνέει τον Δεκέμβριο, όταν θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις στην πράξη.

Για το Brexit, οι 27 εξέφραζαν την Πέμπτη (15/10) ανησυχία διότι η πρόοδος που έχει γίνει δεν είναι αρκετή για να υπάρξει συμφωνία.

«Όσον αφορά τη συμφωνία αποχώρησης και τα πρωτόκολλά της πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως, τελεία και παύλα», υπογράμμισε ο Σαρλ Μισέλ, καθώς οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ διεξάγονται με μεγάλη βραδύτητα. Οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν στα τέλη Σεπτεμβρίου το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον που αναθεωρεί μερικώς τη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να καταλήξουμε σε συμφωνία αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος», δήλωσε ο Μισέλ ανακοινώνοντας την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών που εκπροσωπούν τις 27 χώρες της Ένωσης.

Ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι η εγγύηση των αλιευτικών δικαιωμάτων, η εξεύρεση τρόπων επίλυσης των διαφορών και η διασφάλιση του θεμιτού ανταγωνισμού είναι καθοριστικά για την προστασία “εκατοντάδων χιλιάδων ευρωπαϊκών θέσεων εργασίας”.

“Είμαστε 100% ενωμένοι”, είπε τονίζοντας ότι η Βρετανία πρέπει “να κάνει τα απαραίτητα βήματα” για να άρει τα εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας.

Από την πλευρά του ο ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να κάνει μια «λογική προσπάθεια» στο θέμα της αλιείας, ένα από τα κύρια σημεία εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις για τη σχέση της μετά το Brexit με τη Βρετανία.

Για την κλιματική αλλαγή, έπεσε στο τραπέζι η πρόταση για μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου στο 55% μέχρι το 2030, ωστόσο φαίνεται ότι η ΕΕ ακόμη έχει δρόμο ώσπου να ορίσει αυτόν το στόχο.

Το πρώτο θέμα, το οποίο συζητούν οι ηγέτες αφορά στις σχέσεις της ΕΕ με την Αφρική.

Exit mobile version