Βορράς vs Νότος: Στις 6 Μαΐου η συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης

Καμία θετική έκπληξη δεν υπήρξε από τη Σύνοδο Κορυφής των «27». Με τις διαφωνίες Βόρειων και Νότιων να παραμένουν ισχυρές η συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης και Αλληλεγγύης και τους τρόπους χρηματοδότησης της ανάκαμψης των κρατών – μελών μετά τη λαίλαπα της πανδημίας μετατέθηκε για τις 6 Μαΐου.

Παρότι το κλίμα ήταν περισσότερο συναινετικό από ό,τι ένα μήνα πριν, παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των χωρών-μελών, με τέσσερις χώρες -Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία- να τάσσονται κατά των προτάσεων για στήριξη της ανάκαμψης μέσω επιδοτήσεων προς κράτη-μέλη.

Το «στρατόπεδο» των χωρών του Βορρά, που περιλαμβάνει και τη Γερμανία, τάχθηκε υπέρ της σύνδεσης του Ταμείου Ανάκαμψης με τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε. 2021-27 -το επονομαζόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο- ανέφεραν οι πηγές.

Στην άλλη πλευρά των χωρών του Νότου, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, υποστήριξε ότι το μέγεθος του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να ανέρχεται στο 1,5 τρισ. ευρώ και να παρέχει επιδοτήσεις στις χώρες-μέλη, ώστε να διασφαλισθεί μια συμμετρική απάντηση στο ασύμετρο σοκ λόγω κορωνοϊού».

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πετούν το μπαλάκι στην Κομισιόν, που θα πρέπει να βρει τρόπο να παρουσιάσει έως τις 6 Μαϊου τις προτάσεις για τη χρηματοδότηση και τρόπο λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αντίθετα συμφωνία υπήρξε, όπως ήταν αναμενόμενο ως προς την έγκριση του πακέτου των 540 δισ. ευρώ που εισηγήθηκε το Eurogroup και περιλαμβάνει μέτρα άμεσης ανακούφισης των οικονομιών της ευρωζώνης που πλήττονται από τον κοροναϊό.

Το πακέτο θα είναι διαθέσιμο από την 1η Ιουνίου 2020, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της Συνόδου Κορυφής.

Ενωτικός ο Μισέλ μετά τη Σύνοδο: Η ευημερία κάθε κράτους εξαρτάται από την ευημερία ολόκληρης της ΕΕ
«Στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής συζητήσαμε για την πρόοδο σχετικά με τις διάφορες διαστάσεις της ευρωπαϊκής απάντησης στην πανδημία του κορωνοϊού. Η ευημερία κάθε κράτους μέλους της ΕΕ εξαρτάται από την ευημερία ολόκληρης της ΕΕ. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Σαρλ Μισέλ. «Η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών μας έρχεται πρώτη. Πρέπει να συντονιστούμε όσο το δυνατόν περισσότερο για να διασφαλίσουμε τη σταδιακή και ομαλή άρση των περιορισμών, ιδίως τώρα που πλησιάζουμε στην περίοδο των διακοπών», πρόσθεσε.

«Εχει ήδη εγκριθεί ένα πακέτο ασφαλείας αξίας 540 δισεκατομμυρίων ευρώ για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και κυβερνήτες και θα τεθεί σε λειτουργία έως την 1η Ιουνίου 2020», επισήμανε ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος έκανε λόγο για τέσσερις σημαντικές αρχές. «Χαιρετίσαμε τον κοινό χάρτη πορείας για την ανάκαμψη, ο οποίος θέτει σημαντικές αρχές: αλληλεγγύη, συνοχή και σύγκλιση
Ορίζει 4 βασικούς τομείς δράσης: μια πλήρως λειτουργική Ενιαία Αγορά, μια άνευ προηγουμένου επενδυτική προσπάθεια και ένα παγκόσμιο και λειτουργικό σύστημα διακυβέρνησης».

Μέρκελ: Μια πολύ, πολύ φιλική συζήτηση
Μετά τη Σύνοδο Κορυφής, η Ανγκελα Μέρκελ ρωτήθηκε εάν υπήρχε ένταση μεταξύ Βορρά και Νότου. Η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε: «Ηταν μια πολύ, πολύ φιλική συζήτηση, όπου ο καθένας εξέφρασε τη γνώμη του».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα