Σύνοδος Κορυφής: Πράσινο «φως» για καθεστώς υποψηφιότητας προς ένταξη σε Ουκρανία και Μολδαβία

Σε συμφωνία για να παράσχουν επίσημο καθεστώς ως υποψήφιες χώρες στην Ουκρανία, η οποία βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία και στη γειτονική Μολδαβία, κατέληξαν οι ηγέτες των 27 των χωρών κρατών -μελών της ΕΕ. Αυτό γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με ανάρτησή του στο twitter, ενώ η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν χαρακτήρισε την απόφαση ιστορική. «Συγχαίρω ειλικρινά τους ηγέτες για την απόφασή τους» δήλωσε ο Ζελένσκι. Παράλληλα, στη Σύνοδο Κορυφής εγκρίθηκε και η ενταξιακή προοπτική της Γεωργίας.

«Συμφωνία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μόλις αποφάσισε να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ για την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Ιστορική στιγμή. Σήμερα είναι ένα κρίσιμο βήμα στην πορεία σας προς την ΕΕ. Συγχαρητήρια στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Μάγια Σαντού και τον λαό της Ουκρανίας και της Μολδαβίας. Το μέλλον μας είναι μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σήμερα είναι μια καλή μέρα για την Ευρώπη. Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Πρόεδρο Μάια Σαντού και τον πρωθυπουργό Ιρακλί Γκαριμπασβίλι. Οι χώρες σας είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Και η σημερινή ιστορική απόφαση των ηγετών το επιβεβαιώνει» αναφέρει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ανάρτησή της στο twitter.

«Συγχαίρω ειλικρινά την απόφαση των ηγετών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής να χορηγήσουν 🇺🇦 καθεστώς υποψηφίου. Είναι μια μοναδική και ιστορική στιγμή στις σχέσεις. Ευγνώμων στον Σαρτ Μισέλ, την Ούσουλα φον ντε Λάιεν και τους ηγέτες της ΕΕ για υποστήριξη. Το μέλλον της Ουκρανίας είναι εντός της ΕΕ», υπογράμμισε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, με δικό της tweet σημειώνει «Στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Συγχαρητήρια στους πολίτες της Ουκρανίας και της Μολδαβίας. Σήμερα δίνουμε ελπίδα. Για ελευθερία, για Δημοκρατία, για το μέλλον μας. Πρόκειται για μία ευρωπαϊκή στιγμή».

Επίσης, ο Σαρλ Μισέλ σε άλλο tweet σημείωσε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να αναγνωρίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Γεωργίας και είναι έτοιμο να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας μόλις ληφθούν υπόψη οι εκκρεμείς προτεραιότητες. Συγχαρητήρια στον γεωργιανό λαό. Μια ιστορική στιγμή στις σχέσεις ΕΕ-Γεωργίας: Το μέλλον της Γεωργίας βρίσκεται εντός της ΕΕ»

Όπως ανέφερε το Politico ένα θέμα που απροσδόκητα βρέθηκε στο προσκήνιο της συζήτησης των ηγετών απόψε είναι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, με αξιωματούχους να εργάζονται για να αναδιατυπώσουν τα συμπεράσματα για τη χώρα.

Σύμφωνα με ένα νέο προσχέδιο που δημοσίευσε το Politico οι ηγέτες εξετάζουν το ενδεχόμενο να δηλώσουν ότι:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να χορηγήσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μόλις παραδοθεί ένα ουσιαστικό σύνολο μεταρρυθμίσεων.

Για το σκοπό αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να υποβάλει χωρίς καθυστέρηση έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή των 14 βασικών προτεραιοτήτων που ορίζονται στη γνώμη του, με ιδιαίτερη προσοχή σε εκείνες που συνιστούν ουσιαστικό σύνολο μεταρρυθμίσεων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι πρότεινε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τον Ιούλιο με αντικείμενο συζήτησης η κατάσταση που διαμορφώνεται στην ευρωπαϊκή οικονομία εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης που προκαλεί η σταδιακή περικοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και του κινδύνου της επισιτιστικής κρίσης. Η πρότασή του είχε τη στήριξη της Γαλλίας, σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, που επικαλούνται πληροφορίες από Ευρωπαίο διπλωμάτη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησε στην ιδέα μαζί με μια σειρά άλλων ηγετών, ενώ ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας σημείωσε ότι δεν είναι αντίθετος σε μια νέα Σύνοδο Κορυφής, ωστόσο εξέφρασε επιφυλάξεις, με τη δικαιολογία ότι έκτακτη Σύνοδος πρέπει να πραγματοποιηθεί μόνο αν πρόκειται να υπάρξει συγκεκριμένη απόφαση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα