Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Σε θέσεις «μάχης» Αθήνα και Άγκυρα

Με «λυμένα» τα χέρια πλέον, καθώς η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ αίρει τις πιέσεις των εταίρων εις βάρος του, ο Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να συμμετάσχει την Τετάρτη στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας, όπου από τουρκικής πλευράς έχει προαναγγελθεί ότι θα τεθεί το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, δε, υποστήριξε ότι θα φέρει προς συζήτηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν το θέμα των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.

«Πέντε συν 4, σύνολο 9 αμερικανικές βάσεις έχουν φτιαχτεί στην Ελλάδα. Ε, γιατί τις φτιάξατε; Εναντίον ποιου τις φτιάξατε; Η απάντησή τους είναι: Τις φτιάξαμε εναντίον της Ρωσίας. Τι εννοείς ότι ‘τις εγκαταστήσαμε ενάντια στη Ρωσία’; Και τι έγινε που τις κάνατε ενάντια στη Ρωσίας; Το θέμα σας είναι μόνο οι S-400 και μόνο οι S-400. Όλο με τους S-400, ασχολείστε. Όλο λόγια. Αυτά θα τα φέρουμε προς συζήτηση στη συνάντηση που θα έχουμε απόψε το βράδυ ή αύριο με τον κ. Μπάιντεν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Πάντως, αν και η Άγκυρα δεν έχει σχολιάσει σχετικά, το πραγματικά «καυτό» θέμα που αναμένεται να τεθεί είναι το ζήτημα της πώλησης F-16, το οποίο η Αθήνα έχει ζητήσει από την Ουάσινγκτον να «παγώσει», προκαλώντας την οργή του Ταγίπ Ερντογάν που δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ξανασυναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το ίδιο επανέλαβε ο Τούρκος πρόεδρος και κατά την αναχώρησή του για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ξεκαθαρίζοντας πως πιθανότητα διμερούς επαφής με τον πρωθυπουργό δεν υπάρχει.

«Δεν είναι δυνατόν να έχω διμερή συνάντηση. Επρόκειτο να έχουμε μια συνάντηση υψηλής στρατηγικής με την Ελλάδα φέτος. Την ακυρώσαμε. Τελείωσε. Εάν μας ζητηθεί, εμείς κλείσαμε αυτήν την πόρτα. Έπειτα από αυτό, ας συμμορφωθούν. Εάν δεν το κάνουν εμείς ακολουθούμε τον δικό μας δρόμο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Τη Δευτέρα, δε, ο Τούρκος πρόεδρος είχε προαναγγείλει ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ «θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο».

«Αύριο [Τρίτη] θα πάμε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο σύμφωνα με τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος τη Δευτέρα.

Δεν δίστασε, δε, ξεκαθαρίσει πως οι προειδοποιήσεις και οι απειλές αφορούν την Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου, επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία όλων των δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, χωρίς δισταγμό».

Με τον τρόπο αυτό, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει κάνει σαφές ότι υψηλά στην ατζέντα του βρίσκεται -όπως είχε προαναγγελθεί εδώ και ημέρες- το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και πλέον με το momentum της συμφωνίας με Φινλανδία και Σουηδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και τα οφέλη που αποκόμισε δεν αποκλείεται να το θέσει και επίσημα στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου.

Τα ελληνοτουρκικά και η ετοιμότητα της Αθήνας
Από την πλευρά της, η Αθήνα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τον τουρκικό αναθεωρητισμό, καθώς έχει πλήρως διεθνοποιήσει τις τουρκικές προκλήσεις.

Ήδη, το βράδυ της Τρίτης, στη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος Στ’, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, με τον οποίο επιπλέον έχει προγραμματισμένη συνάντηση την Τετάρτη.

«Η κυβέρνηση όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες καλύπτεται απόλυτα σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις από τα συμπεράσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως αυτά υιοθετήθηκαν ομόφωνα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επανέλαβε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την τουρκική προκλητικότητα καθώς και ότι η Τουρκία οφείλει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ και απευθύνει παράλληλα πρόσκληση προς τη γείτονα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να μειώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Υπάρχουν, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός δύο δρόμοι για την Τουρκία: Από τη μια ο δρόμος της αποκλιμάκωσης και του παραγωγικού διαλόγου με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και από την άλλη, ο δρόμος της κλιμάκωσης ο οποίος θα οδηγήσει την Τουρκία σε περαιτέρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια αφήνοντας ανοιχτή τη δυνατότητα λήψης πρόσθετων μέτρων. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι της ρητορικής έντασης η οποία συχνά στοχεύει στο εσωτερικό ακροατήριο. Θα συνεχίσει ωστόσο να προβάλει σε όλα τα φόρα τις θέσεις της και να υπερασπίζεται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Πριν αναχωρήσει για τη Μαδρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαδοχικές επαφές στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, οι οποίοι θα τον συνοδεύσουν στη Σύνοδο της Μαδρίτης.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων «χτίστηκε» με αριθμούς και ντοκουμέντα, η ελληνική αντίδραση που θα ενεργοποιήσει η ενδεχόμενη κίνηση από πλευράς Ταγίπ Ερντογάν να θέσει το ζήτημα της «στρατιωτικοποίησης» των ελληνικών νησιών.

Προς αυτήν την κατεύθυνση έχει δημιουργηθεί ένας ολοκληρωμένος φάκελος που εμπεριέχει τον χάρτη της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας», την πλέον ατράνταχτη απόδειξη της τουρκικής επιθετικότητας.

Ακόμη, είναι εμπλουτισμένος με τα συγκεντρωτικά στατιστικά των τουρκικών προκλήσεων, όπως οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά κατοικημένα ή και μικρότερα νησιά στο Αιγαίο.

Η έκθεση για τις υπερπτήσεις περιλαμβάνει και την πρωτοφανή ενέργεια της πτήσης στα 2,5 νμ από την Αλεξανδρούπολη, στην οποία έχει δημιουργηθεί μια από τις σημαντικότερες νατοϊκές βάσεις.

«Όπλο» στην ελληνική «φαρέτρα» αποτελεί και η λεγόμενη «Στρατιά του Αιγαίου», στην οποία εάν προκληθεί από τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπενθυμίσει ότι είναι παρετεταγμένη απέναντι από τα ελληνικά νησιά.

Μια δομή με ισχυρό αποβατικό στόλο, η οποία δεν είναι ενταγμένη στις δομές του ΝΑΤΟ.

Στην αιχμή του «δόρατος» της ελληνικής επιχειρηματολογίας για την έκθεση της Τουρκίας στα μάτια των συμμάχων, βρίσκεται και το casus belli, με το οποίο η Άγκυρα απειλεί τη χώρα μας μετά την κρίση των Ιμίων.

Είναι ξεκάθαρο, ότι ο πρωθυπουργός δεν θα παραλείψει να αναφερθεί στην επιθετική ρητορική των τελευταίων ημερών και τον εκδηλωμένο αναθεωρητισμό της Άγκυρας, υποδεικνύοντας τους κινδύνους που ελλοχεύει για την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Ως απόδειξη του επικίνδυνου ρόλου που διαδραματίζει η Τουρκία είναι η στάση της στο θέμα των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας. Έως αυτή τη στιγμή ο Ταγίπ Ερντογάν αντί της πλήρους στοίχισης έχει επιλέξει τη λύση του επιτήδειου ουδέτερου.

Σε κάθε περίπτωση, και σε όλους τους τόνους, η Αθήνα ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι της ρητορικής έντασης, όπως και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα κάνει βήμα πίσω από την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα