Στην αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) της περιόδου 2021-2027 που περιλαμβάνει και τη ζωτικής σημασίας μακροοικονομική βοήθεια για την Ουκρανία, ύψους 50 δισ. ευρώ την τετραετία 2024-2027, συμφώνησαν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες, στην έκτακτη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.
Ηαύξηση του προϋπολογισμού, που εγκρίθηκε από τα 27 κράτη-μέλη είναι η ίδια με την οποία είχαν συμφωνήσει τα 26 κράτη-μέλη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου και στην οποία ο Ούγγρος πρωθυπουργός είχε ασκήσει βέτο, λόγω της άρνησής του να χορηγηθεί η οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής, για την περίοδο 2021-2027 προβλέπεται η αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ ως εξής:
- 50 δισ. ευρώ για τη στήριξη της Ουκρανίας (17 δισ. ευρώ με τη μορφή μη επιστρεπτέας στήριξης και 33 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων)
- 2 δισ. ευρώ για τη μετανάστευση και τη διαχείριση των συνόρων
- 7,6 δισ. ευρώ για την πολιτική γειτονίας
- 1,5 δισ. ευρώ για το Ευρωπαϊκό Ταμείο ‘Αμυνας, μέσω της πλατφόρμας Στρατηγικές Τεχνολογίες για την Ευρώπη (STEP)
- 2 δισ. ευρώ για το μέσο ευελιξίας
- 1,5 δισ. ευρώ για το Αποθεματικό Αλληλεγγύης και Έκτακτης Βοήθειας (SEAR).
Tο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε στην αύξηση του προϋπολογισμού κατά 64,6 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2021 – 2027, εκ των οποίων 33 δισ. ευρώ σε δάνεια και 10,6 δισ. ευρώ σε ανακατανομές κονδυλίων. Το νέο χρήμα ανέρχεται σε 21 δισ. ευρώ, δηλαδή τρεις φορές λιγότερο από την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιούνιο.
Οι αντιδράσεις των αγροτών στο φόντο
«Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που θέλουμε» φώναζαν οι αγρότες σε απόσταση αναπνοής από το κτήριο όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής. Οι κόρνες 1.300 τρακτέρ ήχησαν στο κέντρο των Βρυξελλών, γύρω από το Ευρωκοινοβούλιο. Μπλόκα, φωτιές, αβγά, πετροπόλεμος και σύγκρουση ανάμεσα στους διαδηλωτές και την Αστυνομία δημιουργούσαν το εκρηκτικό σκηνικό, που δε θύμιζε σε τίποτα το περιβάλλον άλλων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες προκλήθηκαν ζημιές σε ιστορικά αγάλματα που προκάλεσαν την αντίδραση της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και του Βέλγου πρωθυπουργού.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, συναντήθηκε με εκπροσώπους των αγροτών και δήλωσε ότι βρίσκεται στο πλευρό τους απέναντι στις ευρωπαϊκές πολιτικές.
Σημειώνεται ότι τα «αγκάθια» που έχουν οδηγήσει σε θέση μάχης τους Ευρωπαίους αγρότες, είναι το αυστηρό πλαίσιο των πράσινων κανόνων αλλά και αυτό που αποκαλούν «αθέμιτο ανταγωνισμό» απέναντι σε εισαγόμενα στην Ευρώπη τρόφιμα και κυρίως αυτά που προέρχονται από την Ουκρανία λόγω της εξαίρεσής τους από τους δασμούς.