Σύνοδος Κορυφής με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή απομόνωση της Τουρκίας

Με βασική ελληνική επιδίωξη την καταδίκη της Τουρκίας από τους ευρωπαίους ηγέτες για το μνημόνιο με τη Λιβύη και τη διπλωματική της απομόνωση, ξεκινά σήμερα η διήμερη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου η αντιπροσωπεία της χώρας μας έχει ξεδιπλώσει όλη τη νομική της επιχειρηματολογία προκειμένου να διαμορφώσει το κατάλληλο πολιτικό κλίμα υποστήριξης των ελληνικών θέσεων.

Στα παραπάνω πλαίσια ο πρωθυπουργός βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να λάβει μέρος στην κρίσιμη για τη χώρα μας Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με το Reuters, το προσχέδιο ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής θα στηρίζει την Ελλάδα, αναφέροντας ότι το περί ου ο λόγος σύμφωνο για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην Μεσόγειο αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο συνεννόησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας στην Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών (και) δεν είναι σε συμφωνία με το Δίκαιο της Θάλασσας (του ΟΗΕ)», τονίζεται στο ανακοινωθέν που προετοιμάζεται για τη διήμερη συνεδρίαση.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει κατά τρόπο αναμφισβήτητο την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας», υπογραμμίζεται επίσης στο προσχέδιο, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να θέσει το ζήτημα της Τουρκίας στο αποψινό δείπνο των ηγετών, αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα προηγηθεί, καθώς ο διπλωματικός μαραθώνιος συνεχίζεται μέχρι την τελευταία στιγμή με στόχο την πλήρη απομόνωση της Άγκυρας.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί οι διμερείς συναντήσεις του πρωθυπουργού, ενώ δεν είναι απίθανο να έχει συζητήσεις με Μέρκελ και Μακρόν, με δεδομένο ότι τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία έχουν πάρει θέση υπέρ της Αθήνας.

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μίλησε στον ΑΝΤ1 για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής που θα συζητηθούν οι τουρκικές προκλήσεις. «Στο κείμενο των συμπερασμάτων ικανοποιούνται τρία ζητήματα που έχουμε θέσει για τις τουρκικές προκλήσεις» δήλωσε και πρόσθεσε: «Θέλουμε ευρύτερη ευρωπαϊκή “ομπρέλα” και οι ηγέτες της Ε.Ε να καταδικάσουν τις τουρκικές προκλήσεις».

Σχετικά Νέα