Σύνοδος Κορυφής: «Έντονη αποδοκιμασία» των τουρκικών προκλήσεων

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Βασικό θέμα της σημερινής δεύτερης ημέρας ήταν τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, με την τουρκική προκλητικότητα να πρωταγωνιστεί.

Κείμενο συμπερασμάτων

H EE καλεί την Τουρκία να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων με συνέπεια και συστηματικά, τονίζεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και υπογραμμίζεται ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα. Ειδικότερα, σημειώνεται:

«To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020».

Μισέλ: Θα παρακολουθούμε στενά τις επόμενες εβδομάδες την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Σε νέα καταδίκη των “προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο” προχώρησε πριν από λίγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου ο κ. Μισέλ τόνισε ότι οι “Ευρωπαίοι ηγέτες καταδικάζουν αυτές τις ενέργειες και στις συζητήσεις τους επιβεβαίωσαν τα συμπεράσματα του προηγούμενου Συμβουλίου” που ανοίγουν τον δρόμο για την επιβολή των κυρώσεων.

“Σχεδιάζουμε μια Σύνοδο τον Δεκέμβριο και πάλι θα έχουμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την Τουρκία”, ανέφερε και πρόσθεσε: “Είχαμε ήδη την ευκαιρία να μιλήσουμε και ενημερωθήκαμε για την κατάσταση από τους ηγέτες της Ελλάδας και της Κύπρου και συζητήσαμε τις εξελίξεις”.

“Θα παρακολουθούμε ημέρα με την ημέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα πολύ στενά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με όλα τα διαφορετικά μέρη στην περιοχή και ιδιαίτερα με τις χώρες που εμπλέκονται στενότερα”, ανέφερε.

Σχολιάζοντας την πορεία της πανδημίας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκανε λόγο για “πρωτοφανή και ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση”.

“Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερος συντονισμός στα τεστ και τα εμβόλια και σε αυτό το πλαίσιο θα γίνονται συναντήσεις σε τακτική βάση” τις επόμενες εβδομάδες, ανέφερε.

Μητσοτάκης: Ο Δεκέμβριος καταλυτική ημερομηνία

Η Ελλάδα και η Κύπρος ζήτησαν τη συζήτηση του θέματος της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής και αυτό έγινε δεκτό, ενώ στο κείμενο συμπερασμάτων η ΕΕ ζητεί να αντιστραφούν οι μονομερείς ενέργειες, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

«Υπάρχει ρητή αναφορά στην ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ενώ τονίστηκε η σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων», δήλωσε. Η ΕΕ θα παρακολουθεί τις εξελίξεις, σε συνέχεια των συμπερασμάτων της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, ήταν εμφανές ότι έπρεπε να εξηγηθεί γιατί το ζήτημα είναι σημαντικό για όλη την Ευρώπη. Μετά από κάθε συνεδρίαση, διανύουμε δρόμο σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο Δεκέμβριος είναι η καταληκτική περίοδος για την αξιολόγηση της συμπεριφοράς της Τουρκίας. Τότε η Ευρώπη πρέπει να καταλήξει και να πάρει τις αποφάσεις της. «Θέλω να επαναλάβω ότι αυτές οι ενέργειες, τα όπλα που έχει η ΕΕ περιγράφονται στις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε ότι υπήρξαν αποφάσεις στο παρελθόν που σχετίζονται με εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η καλύτερη έκφραση αλληλεγγύης απέναντι σε δύο κράτη-μέλη θα ήταν μια πρωτοβουλία της Ευρώπης ή κρατών-μελών της ΕΕ, ώστε να μην επιτρέπονται πωλήσεις όπλων στην Τουρκία. «Εθεσα το θέμα, νομίζω ότι η θέση μου έγινε απόλυτα κατανοητή. Θύμισα ότι άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, αποφάσισαν να μην πουλήσουν F-35 στην Αγκυρα, λόγω της αγοράς των S-400».

Η πανδημία

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία στην Ευρώπη για το θέμα του κορωνοϊού. Μάλιστα δεν είναι σίγουρο το πότε θα γίνει ξανά Σύνοδος Κορυφής με αυτοπρόσωπη παρουσία των ηγετών.

Υπήρξε μια συμφωνία σε πρόταση της καγκελαρίου Μέρκελ να οργανώνονται τηλεδιασκέψεις των ηγετών, ώστε να συζητούνται θέματα γύρω από την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε από τώρα το θέμα της επόμενης τουριστικής σεζόν, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο και για να μπορούμε να ταξιδέψουμε με κοινά πρωτόκολλα.

Σε ό,τι αφορά το Brexit, ο πρωθυπουργός είπε ότι υποστηρίζεται από όλους η προσπάθεια του Μ. Μπαρνιέ. «Δεν θα δεχτούμε μια κακή συμφωνία, αυτό θα είναι χειρότερο από το να μην έχουμε συμφωνία», τόνισε.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα