Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 33 άτομα για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι

Επιπλέον 33 πρόσωπα μπήκαν στη λίστα των κυρώσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) την Παρασκευή (22.3.2024) καθώς ανακοινώθηκαν περιοριστικά μέτρα συνδέοντας τους με τον αιφνίδιο θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι σε σωφρονιστική αποικία.

Όσοι απαριθμούνται στο καθεστώς κυρώσεων υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και η παροχή κεφαλαίων ή οικονομικών πόρων, άμεσα ή έμμεσα, σε αυτούς ή προς όφελός τους, απαγορεύεται. Επιπλέον, η απαγόρευση ταξιδιού στην ΕΕ ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα που αναφέρονται στον νέο κατάλογο της Συνόδου Κορυφής.

Οι νέες κυρώσεις περιλαμβάνουν και τις σωφρονιστικές αποικίες όπου κρατήθηκε ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος από τον Ιούνιο του 2022 μέχρι το θάνατό του, ΙΚ-6 και ΙΚ-3.

Και οι δύο αποικίες είναι γνωστές για την άσκηση σωματικής και ψυχολογικής πίεσης, την πλήρη απομόνωση, τα βασανιστήρια και τη βία στους κρατούμενους. Και στα δύο μέρη, ο Ναβάλνι υπέστη κακοποίηση, μεταξύ άλλων μέσω επαναλαμβανόμενης απομόνωσης σε κελί τιμωρίας και σκληρής, απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης, που οδήγησε σε σοβαρή επιδείνωση της υγείας του, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην απόφαση του στον επικεφαλή του IK-3, Βαντίμ Καλίνιν, και σε διάφορους αναπληρωτές επικεφαλής της αποικίας επιβλήθηκαν επίσης κυρώσεις.

Επιπλέον, το Συμβούλιο αποφάσισε να συμπεριλάβει μέλη του δικαστικού σώματος όπως τον Αντρέι Σουβόροφ, ο οποίος καταδίκασε τον Ναβάλνι σε 19 χρόνια σε αποικία ειδικού καθεστώτος υπό απάνθρωπες συνθήκες πέρυσι, τον Κιρίλ Νικιφόροφ, ο οποίος απέρριψε την αγωγή του κατά του IK-6 για να ασκήσει έφεση για τη μεταφορά του σε ένα κελί τιμωρίας για 12 ημέρες και την Εβγκενία Νικολάεβα και Νατάλιε Ντουντάρ, οι οποίες έχουν εκδώσει μια σειρά αποφάσεων κατά πολιτικών αντιπάλων συμβάλλοντας έτσι στην πολιτική καταστολή στη Ρωσία.

Άλλοι κατάλογοι περιλαμβάνουν υψηλού επιπέδου αξιωματούχους του σωφρονιστικού συστήματος και του Υπουργείου Δικαιοσύνης που κατηγορούνται πως είτε ήταν υπεύθυνοι για την εκτέλεση των ποινών φυλάκισης του Αλεξέι Ναβάλνι και άλλων πολιτικών αντιπάλων, είτε δεν διασφάλισαν την προστασία των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Με τις σημερινές καταχωρίσεις, τα περιοριστικά μέτρα στο πλαίσιο του παγκόσμιου καθεστώτος κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα της ΕΕ ισχύουν πλέον για 104 φυσικά και νομικά πρόσωπα και 23 οντότητες από πολλές χώρες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα