Σύνοδος Κορυφής: Αναζητούν λύσεις μετά το βέτο του Μακρόν σε Β. Μακεδονία και Αλβανία -Τα «καυτά» θέματα

Για δεύτερη ημέρα σήμερα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να βρουν μια λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν πάλι σήμερα τόσο για τη στρατηγική της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής όπως και για τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 (πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο).

Χθες πάντως, Πέμπτη, η ολονύχτια συζήτηση των 28 ηγετών στην χθεσινή πρώτη ημέρα της συνεδρίασης στη Σύνοδο Κορυφής δεν είχε αποτέλεσα μετά την άρνηση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν στην προώθηση των συνομιλιών για την ένταξη των δύο χωρών.

Παρά το γεγονός, πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, είχαν αντίθετη άποψη τελικά επικράτησε αυτή του Γάλλου προέδρου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έκανε πίσω ακόμη κι όταν κατατέθηκαν συμβιβαστικές προτάσεις για διαχωρισμό των δύο υποψηφίων χωρών προς όφελος των Σκοπίων. Ούτε καν όταν οι 25 από τους 28 Ευρωπαίους πρότειναν να συμφωνηθεί γραπτώς και να περιληφθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων ότι η λήψη της απόφασης για έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία θα ληφθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2020.

Η Γαλλία άσκησε βέτο επικαλούμενη διαδικαστικούς λόγους αφού όπως υποστήριξε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ολόκληρο το σύστημα ένταξης μιας χώρας στην ΕΕ χρειάζεται αναθεώρηση. Παράλληλα, κατέστησε σαφές την άποψή του ότι η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία δεν είναι έτοιμες να ξεκινήσουν τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ παρά το γεγονός πως η Βόρεια Μακεδονία άλλαξε το όνομα της και αναθεώρησε το σύνταγμά της με σκοπό να ενταχθεί στην ΕΕ.

«Όλοι αναγνώρισαν ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει κάνει πολλά: άλλαξε την ονομασία της, αναθεώρησε το Σύνταγμά της κι έκανε τα πάντα για να λάβει την πρόσκληση», επομένως «θεωρώ ότι η απουσία απόφασης μπορεί να έχει σοβαρές πολιτικές συνέπειες στην ίδια» τη βαλκανική χώρα, είπε ο λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα μετά το πέρας της πρώτης ημέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες και πρόσθεσε:

«Υπάρχει μια κάποια απογοήτευση. Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια συναίνεση διότι τρία Κράτη αρνήθηκαν να προσκαλέσουμε τις δύο χώρες να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις».

«Δεν υπήρξε κατάληξη σήμερα», επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Άντι Ρίνε. «Ελπίζω ότι είναι εφικτό να καταλήξουμε σε συμφωνία», συμπλήρωσε πάντως. Δεν αποσαφηνίστηκε εάν το ζήτημα θα τεθεί εκ νέου σε αυτή τη σύνοδο· ο Ρίνε είπε ότι η συζήτηση επ’ αυτού θα συνεχιστεί σε κάποιο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα