

Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων 2 αμφορείς ρωμαϊκών χρόνων, 5 εικόνες, συσκευή ανίχνευσης μετάλλων, εφυαλωμένο αγγείο καθώς και ασημένιο νόμισμα.
Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων Πολιτιστικής Κληρονομίας και Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συνελήφθησαν την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023, στα Ιωάννινα, 59χρονη και 64χρονος, κατηγορούμενοι για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών αναφορικά με γυναίκα που κατέχει παράνομα αρχαιότητες τις οποίες σκοπεύει να πουλήσει, συγκροτήθηκε ειδικό κλιμάκιο της υπηρεσίας και με συνδρομή δικαστικού λειτουργού εντοπίστηκε η 59χρονη και συνελήφθη, καθώς στην οικία της βρέθηκαν αρχαία αντικείμενα και εικόνες.
Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε και η εμπλοκή του 64χρονου στην υπόθεση, ο οποίος επίσης συνελήφθη καθώς είχε προγραμματίσει αγοραπωλησία δύο αμφορέων με 48χρονο αλλοδαπό, ο οποίος περιλαμβάνεται στη δικογραφία και αναζητείται.
Στην κατοχή τους καθώς και από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικία -μεταξύ άλλων- βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- 2 οξυπυθμένοι αμφορείς ρωμαϊκών χρόνων,
- 2 δίζωνες εικόνες, που απεικονίζουν την Παναγία και Αγίους,
- 3 εικόνες, που απεικονίζουν τον Άγιο Γεώργιο,
- μικρός αμφορέας, πιθανόν βυζαντινών χρόνων,
- εφυαλωμένο αγγείο κλειστού τύπου,
- ασημένιο νόμισμα της Αρχαίας Αθήνας, πιθανόν του 4ου αιώνα π.Χ,
- βαλιτσάκι με 2 ζεύγη ραβδοσκόπων, ηλεκτρονική συσκευή συντονισμού των ραβδοσκόπων και φορτιστή αυτής και
- συσκευή ανίχνευσης μετάλλων.



Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες παραδόθηκαν για φύλαξη και εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.
Σχετικά Νέα
Καιρός: Αλλάζει το σκηνικό-Βροχές και καταιγίδες έως το τέλος της εβδομάδας
Ο καιρός θα είναι άστατος το διήμερο Πέμπτη και Παρασκευή και κύρια χαρακτηριστικά του.
Λάρισα: Ανείπωτος θρήνος για το θάνατο της 25χρονης Αναστασίας
«Παγωμένη» η Λάρισα από την τραγική απώλεια της 25χρονης Αναστασίας Μουταφίδου, που σκοτώθηκε σε.
Αργολίδα: Ξυλοκοπήθηκε οδηγός λεωφορείου επειδή κόρναρε σε οδηγό ΙΧ
Θύμα ξυλοδαρμού έπεσε ένας οδηγός λεωφορείου στους Μύλους Αργολίδας, ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα.
Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε ο 31χρονος που πυροβόλησε στον αέρα το Πάσχα και σκάγια κατέληξαν στην αυλή της γειτόνισσας
Συνολική ποινή φυλάκισης 12 μηνών, με 3ετή αναστολή, επέβαλε το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.