Συνελήφθη ο Υπουργός Υγείας στη Βολιβία – Σκάνδαλο με αγορά αναπνευστήρων σε υπερδιπλάσια τιμή στη χώρα

Οι Αρχές της Βολιβίας συνέλαβαν σήμερα τον Υπουργό Υγείας Μαρσέλο Ναβάχας, που είναι ύποπτος για διαφθορά στο πλαίσιο της αγοράς 179 αναπνευστήρων από μια ισπανική εταιρεία προκειμένου να διατεθούν για τους ασθενείς με Covid-19.

«Κρατείται στην έδρα της Ειδικής Δύναμης Κατά της Εγκληματικότητας (FELCC) στη Λα Πας», είπε ο επικεφαλής αυτής της μονάδας, ο συνταγματάρχης Ιβάν Ρόχας. Την Τρίτη (19/05), η πρόεδρος της Βολιβίας Ζανίν Ανιές διέταξε την έναρξη έρευνας για «πιθανή διαφθορά» κατά την αγορά αυτού του εξοπλισμού.

Έχουν προσαχθεί επίσης και δύο άλλοι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι του Υπουργείου Υγείας.

Η αγορά των 179 αναπνευστήρων έναντι περίπου 5 εκατομμυρίων δολαρίων χρηματοδοτήθηκε από τη Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (IDB). Για τον λόγο αυτό, δύο υπάλληλοι αυτού του διεθνούς οικονομικού θεσμού έχουν κληθεί στην αστυνομία για κατάθεση.

Η Βολιβία αγόρασε τον ιατρικό εξοπλισμό από μια ισπανική εταιρεία έναντι 27.683 δολαρίων για κάθε αναπνευστήρα. Η εταιρεία τους διέθετε, ωστόσο, έναντι 9.500-11.000 ευρώ (μεταξύ 10.312-11.941 δολαρίων). Μια άλλη ισπανική εταιρεία έπαιξε ρόλο μεσολαβητή.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε το Σαββατοκύριακο, όταν οι γιατροί διαμαρτυρήθηκαν ότι οι συσκευές αυτές δεν ήταν κατάλληλες για τις μονάδες εντατικής θεραπείας των βολιβιανών νοσοκομείων. Άρχισαν τότε να κυκλοφορούν οι πρώτες πληροφορίες για την υπερκοστολόγησή τους.

Στη Βολιβία έχουν καταγραφεί 4.481 κρούσματα της Covid-19 και 189 θάνατοι, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Η χώρα παραμένει σε καραντίνα από τις 17 Μαρτίου και τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα.

 

 

πηγή   ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα