Συνελήφθη ο «Νo1 διακινητής» παράτυπων μεταναστών στην Ευρώπη

Ένας από τους πιο διαβόητους διακινητές ανθρώπων στην Ευρώπη συνελήφθη τη Δευτέρα στο Ιράκ. Ήταν ο βασικός υπεύθυνος για τη μεταφορά χιλιάδων παράτυπων μεταναστών προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, ο Barzan Kamal Majeed-με το παρατσούκλι «Scorpion»- ήταν αυτός που λαθραία μετέφερε περίπου 10.000 μετανάστες μέσω της Μάγχης, συνελήφθη ύστερα από δύο χρόνια φυγής.

Δυνάμεις ασφαλείας της κουρδικής περιφέρειας τον συνέλαβαν στο Ιράκ και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Majeed, πρώην μηχανικός του Νότιγχαμ, είχε εξαφανιστεί από τον Νοέμβριο του 2022, όταν δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο του Βελγίου για την ακρόαση της ποινής του, αφού είχε καταδικαστεί για αδικήματα εμπορίας ανθρώπων.

Ο διακινητής ήταν στο στόχαστρο της Ιντερπόλ και τη σύλληψη του επιβεβαίωσαν οι Αρχές της ιρακινής περιφέρειας, προσδιορίζοντας τον Majeed μόνο με τα αρχικά του και το ψευδώνυμό του.

«Μετά την έναρξη έρευνας, οι δυνάμεις του Asayish, με βάση την ανταλλαγή πληροφοριών και κατόπιν αιτήματος της Ιντερπόλ και σύμφωνα με απόφαση του δικαστή, συνέλαβαν έναν μεγάλο διακινητή και λαθρέμπορο ανθρώπων», δήλωσαν σήμερα οι Αρχές στο Rudaw Media Network.

Αξίζει να τονιστεί πως η σύλληψή του έρχεται μόλις τρεις ημέρες αφότου παρουσιάστηκε σε άρθρο του BBC, στο οποίο μια ερευνητική ομάδα περιέγραφε λεπτομερώς πώς εντόπισε τον «Scorpion» και του πήρε συνέντευξη πρόσωπο με πρόσωπο σε ένα εμπορικό κέντρο κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

Ο Majeed, στη συνέντευξή του στο BBC, παραδέχτηκε ότι μεταξύ 2016 και 2019 ήταν ο ένας από τους δύο ανθρώπους που διοικούσαν μια συμμορία που διακινούσε μετανάστες στο Βέλγιο και τη Γαλλία.

Δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει πόσους ανθρώπους μετέφερε παράνομα μέσω της Μάγχης, λέγοντας ότι ήταν «ίσως χίλιοι, ίσως 10.000. Δεν ξέρω, δεν τους μέτρησα».

Στη συγκεκριμένη συνέντευξη αρνήθηκε πως ήταν το αφεντικό της επιχείρησης, υποστηρίζοντας ότι άλλα μέλη της συμμορίας προσπάθησαν να τον εμπλέξουν για να μειώσουν τις ποινές τους.

«Μερικοί άνθρωποι, όταν συλλαμβάνονται, λένε: “Δουλεύουμε γι’ αυτόν”». Θέλουν να πάρουν μικρότερη ποινή», είπε τότε.

«Ποτέ δεν έβαλα κανέναν σε βάρκα και ποτέ δεν σκότωσα κανέναν», είπε για την επιχείρηση. «Κανείς δεν τους ανάγκασε. Το ήθελαν, παρακαλούσαν τους λαθρέμπορους: “Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ κάντε το για εμάς”».

Οι ερευνητές της Εθνικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης του Εγκλήματος (NCA) συνεργάζονταν με αξιωματικούς στο Βέλγιο για να εντοπίσουν τον Majeed και εξέδωσαν ένταλμα σύλληψής του το 2022. Ο εγκληματίας μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2013, ζώντας στο Νότιγχαμ, όπου εξακολουθεί να έχει διασυνδέσεις. Πιστεύεται ότι εισήλθε λαθραία στη Βρετανία στο πίσω μέρος ενός φορτηγού όταν ήταν μόλις 20 ετών.

Το 2015 απελάθηκε στην περιοχή του Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ, αφού καταδικάστηκε για αδικήματα σχετικά με ναρκωτικά και όπλα. Ο Majeed, ο οποίος διέφευγε τότε, καταδικάστηκε σε 10ετή φυλάκιση για λαθρεμπόριο ανθρώπων σε δικαστήριο της Μπριζ τον Οκτώβριο του 2022. Του επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο ύψους 968.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα