Συνεχίζεται η προσπάθεια αναδιάταξης στην Wall Street παρά τους φόβους για ύφεση

Συνέχεια στο θετικό κλίμα των προηγούμενων συνεδριάσεων προσπαθεί να δώσει η αμερικανική αγορά κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, παρά τους αυξανόμενους φόβους των επενδυτών πως η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της Fed με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού θα οδηγήσει σε υφεσιακή τροχιά την ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη.

Αναλυτικότερα, τις τελευταίες ημέρες πυκνώνουν οι «φωνές» που προειδοποιούν πως η αμερικανική οικονομία δεν θα καταφέρει να βγει αλώβητη από τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκαλεί η εκτόξευση του πληθωρισμού σε υψηλά τεσσάρων και πλέον δεκαετιών, με την UBS να δίνει 69% πιθανότητες για ύφεση τους προσεχείς μήνες, ενώ η Citigroup μόλις χθες ανέβασε τις αντίστοιχες εκτιμήσεις της στο 50%.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Goldman Sachs, η οποία εκτιμά πως η αμερικανική οικονομία έχει πιθανότητες 30% να βρεθεί σε υφεσιακή τροχιά μέσα στο 2022, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τα επόμενα έτη αναθεωρήθηκαν σε 48% από 35% προηγουμένως, με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ να διαβεβαιώνει προς πάσα κατεύθυνση πως «η αμερικανική οικονομία είναι πολύ δυνατή και μπορεί να διαχειριστεί τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής».

Σε θετικό έδαφος, τέλος, και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, o οποίος καταγράφει κέρδη 0,38% και βρίσκεται στις 11.097 μονάδες.

Μάκρο

Σημαντική κάμψη σημείωσε η πορεία της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ για τον Ιούνιο, σύμφωνα με τους σχετικούς δείκτες PMI που καταρτίζει η S&P Global, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία από τις πληθωριστικές πιέσεις. Ειδικότερα, ο PMI μεταποίησης έπεσε στις 52,4 μονάδες από τις 57 μονάδες του Μαΐου και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 56 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη για τους τελευταίους 23 μήνες.

Την ίδια στιγμή, σε νέα ιστορικά υψηλά διαμορφώθηκε στο α’ τρίμηνο του 2022 το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Πέμπτη το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Πιο αναλυτικά, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στα 291,4 δισ. δολάρια, στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ, ενώ οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν το έλλειμμα στα 273,5 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα