Συνεχίζεται η επιχείρηση «ακριβείας» των Ισραηλινών στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

Συνεχίζεται η επιχείρηση «ακριβείας» των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας.

«Η ακριβής και στοχευμένη επιχείρησή μας εναντίον της Χαμάς στο Νοσοκομείο Σίφα εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη. Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι θερμοκοιτίδες, βρεφική τροφή και ιατρικά εφόδια, τα οποία έφεραν άρματα μάχης των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων από το Ισραήλ, έφθασαν επιτυχώς στο νοσοκομείο Σίφα», ανακοινώθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις.

Ισραηλινοί στρατιωτικοί ανέκριναν ανθρώπους στο νοσοκομείο, ανάμεσά τους γιατρούς και ασθενείς, ενώ άρματα μάχης και στρατιωτικά οχήματα μεταφοράς προσωπικού έχουν περικυκλώσει το συγκρότημα του αλ Σίφα, δήλωσε δημοσιογράφος που βρίσκεται επί τόπου και συνεργάζεται με το AFP.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Al Jazeera, ο ισραηλινός στρατός ζήτησε από όσους έχουν καταφύγει στις εγκαταστάσεις να συγκεντρωθούν στην αυλή για να προετοιμαστούν για την εκκένωση από το ιατρικό συγκρότημα. Δεν είναι σαφές πού θα πήγαιναν οι εκτοπισμένοι μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του υπουργείου Υγείας της Γάζας, υπάρχουν περίπου 2.500 άτομα μέσα στο νοσοκομείο. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ιατρικές ομάδες, ασθενείς – συμπεριλαμβανομένων 600 τραυματιών και 36 νεογνών – και εκτοπισμένων που φιλοξενούνται στο νοσοκομείο.

Κατά τον διευθυντή του νοσοκομείου, «179 πτώματα» θάφτηκαν χθες Τρίτη σε ομαδικό τάφο. «Υπάρχουν διασκορπισμένα πτώματα στους διαδρόμους του νοσοκομείου και οι θάλαμοι-ψυγεία των νεκροτομείων δεν τροφοδοτούνται πλέον» με ηλεκτρικό ρεύμα, είπε ο Δρ. Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια.

Αξιωματούχος ασφαλείας υποστηρίζει ότι η ισραηλινή επιχείρηση στο νοσοκομείο Αλ Σίφα θα διευρυνθεί αν χρειαστεί, και άφησε να εννοηθεί ότι ο στρατός γνωρίζει ακριβώς τι πρόκειται να βρει εκεί. “Ξεκινάμε από μικρούς αριθμούς και η επιχείρηση θα επεκταθεί αν χρειαστεί“, λέει ο αξιωματούχος στο Army Radio. “Η είσοδος των στρατευμάτων είναι περισσότερο μια πρόκληση για τα μέσα ενημέρωσης [οπτική] παρά μια επιχείρηση. Η απόφαση ήταν να μπούμε στο Αλ Σίφα μόνο αν γνωρίζουμε ακριβώς τι υπάρχει εκεί και πού βρίσκεται, όπως κάναμε και στο νοσοκομείο Ραντίσι, στο οποίο έγινε [έφοδος] μόνο όταν ξέραμε ακριβώς τι υπήρχε στο υπόγειό του“, λέει ο αξιωματικός.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Ασράφ αλ Κίντρα δήλωσε πως «ο στρατός κατοχής βρίσκεται στο υπόγειο, ψάχνει το υπόγειο», προσθέτοντας ότι ισραηλινοί στρατιωτικοί «πυροβολούν και χρησιμοποιούν εκρηκτικά». Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Ζακούτ, διευθυντή των νοσοκομείων στη Λωρίδα της Γάζας, αρχικά ισραηλινές ειδικές δυνάμεις έκαναν έφοδο στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και στα χειρουργεία. Ασθενείς καταλήφθηκαν από πανικό, είπε ο Δρ. Αλ Ρις.

Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός, ανακοίνωνε πως άρχισε επιχείρηση στο Σίφα, στο οποίο βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι, καθώς, σύμφωνα με αυτόν καθώς και εκπρόσωπο της αμερικανικής προεδρίας, εκεί βρίσκεται «στρατηγική» εγκατάσταση της Χαμάς. Μέλη του «διεξάγουν στοχευμένη επιχείρηση ακριβείας εναντίον της Χαμάς σε συγκεκριμένη περιοχή του νοσοκομείου Σίφα», ανέφερε ανακοινωθέν του που δημοσιοποιήθηκε μέσω X (του πρώην Twitter), συνταγμένο στα αγγλικά.

Στις ομάδες που διεξάγουν την επιχείρηση συμπεριλαμβάνονται μέλη «του ιατρικού σώματος» και «αραβόφωνοι» στρατιωτικοί, ενώ έγινε «ειδική εκπαίδευση» προκειμένου να «προετοιμαστούν για αυτό το περίπλοκο και ευαίσθητο περιβάλλον» με «την πρόθεση να μην πάθουν κακό άμαχοι», που «χρησιμοποιούνται σαν ανθρώπινες ασπίδες».

Σε εξέλιξη η «στοχευμένη» επιχείρηση των Ισραηλινών στο νοσοκομείο Αλ Σίφα – Ανακρίνονται γιατροί και ασθενείς
Της επιχείρησης προηγήθηκε προσπάθεια εκκένωσης του νοσοκομείου από τους ασθενείς και τους άστεγους και μάλιστα άνοιξε ειδική δίοδος από αυτό. Η διοίκηση του νοσοκομείου είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την είσοδο (των IDF) στο συγκρότημα, σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF.

Ο Δρ. Αλ Ρις είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «τεθωρακισμένα» και «ειδικές δυνάμεις» του Ισραήλ μπήκαν στο συγκρότημα του Σίφα και απηύθυνε έκκληση στον ΟΗΕ και στη διεθνή κοινότητα να παρέμβουν «αμέσως» για να τερματιστεί η επιχείρηση.

Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας ανέφερε πως ειδοποιήθηκε από τον ισραηλινό στρατό για την πρόθεσή του να προχωρήσει σε έφοδο στο νοσοκομείο, στο επίκεντρο των εχθροπραξιών με μαχητές της Χαμάς τις τελευταίες ημέρες. «Η κατοχή (σ.σ. με αυτόν τον όρο αναφέρεται η Χαμάς στο Ισραήλ) και ο πρόεδρος (των ΗΠΑ Τζο) Μπάιντεν φέρουν ακέραιη την ευθύνη για την επίθεση στο ιατρικό συγκρότημα Σίφα», τόνισε εξάλλου η Χαμάς σε ανακοίνωσή της στα αραβικά. Νωρίτερα, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα προειδοποιούσε εναντίον πιθανής «σφαγής» στη δομή υγείας.

Ο ισραηλινός στρατός λέει πως στο Σίφα είναι κρυμμένες στρατηγικές υποδομές της Χαμάς και ότι το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα χρησιμοποιεί τον άμαχο πληθυσμό σαν «ανθρώπινη ασπίδα», κάτι που διαψεύδει το κίνημα. Υπερθεματίζοντας, ο Λευκός Οίκος ανέφερε χθες Τρίτη ότι η Χαμάς και ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, άλλο κίνημα, έχουν εγκαταστήσει «κέντρο διοίκησης και ελέγχου» στο νοσοκομείο Σίφα.

«Η υιοθέτηση από τον Λευκό Οίκο και το Πεντάγωνο του ψευδούς αφηγήματος της κατοχής κατά το οποίο η αντίσταση χρησιμοποιεί το ιατρικό συγκρότημα Αλ Σίφα για στρατιωτικούς σκοπούς δίνει πράσινο φως στην ισραηλινή κατοχή για να διαπράξει νέες βάρβαρες σφαγές στα νοσοκομεία, με σκοπό να καταστρέψει το σύστημα υγείας της Γάζας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της συνταγμένη στα αγγλικά η Χαμάς, που το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση.

Μετά την έναρξη της επιχείρησης, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας δήλωσε πως «δεν υποστηρίζουμε το να χτυπηθεί νοσοκομείο από τον αέρα και δεν θέλουμε να δούμε (να διεξάγεται) μάχη μέσα σ’ ένα νοσοκομείο όπου αθώοι άνθρωποι, αβοήθητοι άνθρωποι, άρρωστοι άνθρωποι, που προσπαθούν να λάβουν την ιατρική περίθαλψη που έχουν ανάγκη, θα βρεθούν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών». Τονίζοντας πως «δεν θα σχολιάσουμε λεπτομερώς ισραηλινή επιχείρηση σε εξέλιξη», συμπλήρωσε ότι «όπως έχουμε πει ήδη, τα νοσοκομεία και οι ασθενείς πρέπει να προστατεύονται», επαναλαμβάνοντας φράση του προέδρου Μπάιντεν προ ημερών.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, είχαμε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η συνεχιζόμενη χρήση του νοσοκομείου Σίφα για στρατιωτικούς σκοπούς τερματίζει την προστασία του δυνάμει του διεθνούς δικαίου», ανέφερε χθες βράδυ ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκαρί, λίγο πριν από την έφοδο.

Πανομοιότυπη διατύπωση συμπεριλήφθηκε στο ανακοινωθέν για την επιχείρηση, που διεξάγεται «βάσει πληροφοριών που συγκεντρώθηκαν και λόγω επιχειρησιακής αναγκαιότητας». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Χαγκαρί ο στρατός «ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές της Γάζας πως όλες οι στρατιωτικές δραστηριότητες μέσα στο νοσοκομείο έπρεπε να σταματήσουν μέσα σε 12 ώρες» αλλά «δυστυχώς αυτό δεν έγινε».

Ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς είχε έναυσμα την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσαν στο ισραηλινό έδαφος μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος την 7η Οκτωβρίου, με απολογισμό κάπου 1.200 νεκρούς, στην πλειονότητά τους άμαχους. Έκτοτε, ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπεί ακατάπαυστα τη Λωρίδα της Γάζας. Με τον πόλεμο πλέον να διανύει την 40ή ημέρα του, στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 11.320 άνθρωποι, επίσης στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους 4.650 παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Αυξάνεται η πίεση για απελευθέρωση των ομήρων
Στο μεταξύ στο Ισραήλ αυξάνεται η πίεση στην κυβέρνηση για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς.

Το Φόρουμ των οικογενειών ομήρων και αγνοούμενων ζήτησε χθες το βράδυ από την ισραηλινή κυβέρνηση να εγκρίνει συμφωνία «ώστε να επιστρέψουν στο σπίτι τους όλοι οι όμηροι από τη Γάζα».

Περίπου 100 συγγενείς ομήρων, έχοντας φωτογραφίες τους τυπωμένες σε μαύρα μπλουζάκια, ξεκίνησαν μια πορεία 63 χιλιομέτρων από το Τελ Αβίβ ως την Ιερουσαλήμ και το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Την ίδια ώρα τηλεοπτικός σταθμός που πρόσκειται στις υπηρεσίες ασφαλείας της Αιγύπτου μετέδωσε ότι ο επικεφαλής της Μοσάντ, της ισραηλινής υπηρεσίας Πληροφοριών, συζήτησε στο Κάιρο «το θέμα της ανταλλαγής κρατουμένων».

Την Κυριακή ο Νετανιάχου είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων, αλλά η Χαμάς στη συνέχεια κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «διστάζει».

Συλλήψεις στη Δυτική Όχθη
Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, τουλάχιστον πέντε άτομα συνελήφθησαν στην πόλη Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μετά από έφοδο των ισραηλινών δυνάμεων σε πολλά σπίτια στην περιοχή.

Μάρτυρες είπαν στη Wafa ότι οι ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν την κατοικία μιας οικογένειας, απαιτώντας από όλους να φύγουν από το σπίτι πριν γίνουν οι συλλήψεις.

Οι ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν ένα άλλο σπίτι στη συνοικία Αλ Μαρά και προχώρησαν σε συλλήψεις.

Στο Τουλκαρέμ, δύο αδέρφια συνελήφθησαν στη γειτονιά Σουβέικα, ενώ ένας άνδρας και ο μικρός γιος του κρατήθηκαν στο Μπέιτ Φατζάρ, νότια της Βηθλεέμ, σύμφωνα με τη Wafa.

Στο Μπέιτ Ντάγκο, βορειοδυτικά της Ιερουσαλήμ, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν δύο νεαρούς, ανέφερε το πρακτορείο.

Ακόμα δύο νεκροί ισραηλινοί στρατιώτες
Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας ανακοινώνουν ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες σε μάχες στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στην επίγεια επίθεση κατά της Χαμάς σε 48.

Πρόκειται για τους: Ομρί Τζόσεφ Νταβίντ, 27 ετών και τον 26χρονο Γιεντιντίγια Ασέρ Λεβ, αναπληρωτή διοικητή λόχου στο τάγμα Shaked της ταξιαρχίας Givati.

Επιπλέον, οι IDF λένε ότι ένας αξιωματικός του 82ου Τάγματος της 7ης Ταξιαρχίας, ένας στρατιώτης του Τάγματος Shaked, ένας στρατιώτης του 932ου Τάγματος Nahal και ένας διοικητής της εκπαιδευτικής βάσης του Combat Engineering Corp τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τη διάρκεια μαχών στη Γάζα χθες.

 

 

Πηγές: ΕΡΤ, AFP, Reuters, dpa, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Times Of Israel, Jerusalem Post, Al Jazeera

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα