Συνεχίζει να βρίσκεται υπό πίεση το χρηματιστήριο Αθηνών

Πολύ λίγο κράτησε η προσπάθεια αντίδρασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πλέον επιχειρεί να διαχειριστεί τις πιέσεις από τις απώλειες αρκετών τίτλων του, χωρίς να μπορεί να λάβει ρυθμό εν μέσω συγκεχυμένων πληροφοριών τόσο για τον τραπεζικό κλάδο όσο και για την οικονομία και την εξέλιξη της πανδημίας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,23% στις 594,59 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,4 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,30% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.398,12 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,68% στις 253,49 μονάδες.

Η αγορά προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της για να ανακτήσει ο Γενικός Δείκτης τα επίπεδα των 600 μονάδων, αλλά και ο τραπεζικός να απομακρυνθεί από τα ιστορικά χαμηλά που βρέθηκε χτες. Το εγχείρημα είναι δύσκολο, όπως φαίνεται και στο ταμπλό, καθώς η χθεσινή ισχυρή βουτιά έχει πυροδοτήσει ένα νέο κύμα risk off σε μια αγορά που αδυνατεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Και πως μπορεί όταν ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος δείχνει το σήμα της αγοράς, βρίσκεται σε ένα τούνελ αβεβαιότητας, με πολλά σενάρια να βρίσκονται στον τάπητα. Και αυτά τα σενάρια εντάθηκαν όταν έγινε γνωστό πως έχει κατατεθεί πρόταση από τους 3 μεγαλύτερους μετόχους της Τρ. Πειραιώς (Τζον Πόλσον, Αριστοτέλη Μυστακίδη και fund Bienville) για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 800 εκατ., κάτι που επηρέασε και την τιμή της μετοχής.

Το αρνητικό, επίσης, της χθεσινής ημέρας ήταν και το γεγονός ότι η πτώση έγινε με υψηλό όγκο, μαρτυρώντας ότι η εμπιστοσύνη στην αγορά βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Και αυτό, την ώρα που η σημερινή αντίδραση δεν δείχνει να καταφέρνει να πετυχαίνει τις ίδιες συναλλακτικές επιδόσεις, οι οποίες θα ήταν και ένα μήνυμα ότι οι χθεσινές υπερβολές διορθώνονται. Βέβαια, η εβδομάδα αυτή θα “κοπεί… στη μέση”, λόγω της αυριανής αργίας, ωστόσο όπως σχολιάζει χρηματιστηριακή πηγή, αυτή τη φορά δεν υπάρχουν σημαντικά ανοίγματα σε χαρτοφυλάκια τα οποία θα πρέπει να κλείσουν.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο οι προσδοκίες για μια ισχυρή ανάκαμψη που θα κλείσει την παρένθεση της μεγάλης πτώσης του Οκτωβρίου φαίνεται ότι δεν είναι το σενάριο που έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητας, όταν μάλιστα τόσο η πορεία της οικονομίας όσο και εκείνη της πανδημίας τροφοδοτούν το κλίμα απαισιοδοξίας στους επενδυτικούς κύκλους. Θα πρέπει να υπάρξει ένας ισχυρός καταλύτης που θα αναιρέσει όλες αυτές τις αρνητικές εξελίξεις, ο οποίος δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς ανακάμπτει σήμερα κατά 1,87%, ενώ νωρίτερα ήταν και στο +7,80%. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Σαράντη, ΟΤΕ και Alpha Bank, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Eurobank, Titan, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, Βιοχάλκο και ΕΥΔΑΠ.

Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, Εθνική και Jumbo, ενώ άνω του 1% είναι οι απώλειες σε ΔΕΗ, Φουρλής, Ελλάκτωρ, Τέρνα ενεργειακή, Λάμδα και Coca Cola. Η Aegean χάνει 2,82% και η Motor Oil είναι στο -2,04%.

 

πηγή  capital.gr

Σχετικά Νέα