Συνέχισε στη ζώνη των 900 μονάδων το Χρηματιστήριο

Στη ζώνη των 900 μονάδων παρέμεινε για ακόμη μία ημέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ούτε σήμερα κατάφερε να βρει ρυθμό και να βγει από τη φάση της συσσώρευσης, η οποία διατηρείται όσο οι περισσότεροι τίτλοι του εξακολουθούν να βρίσκονται σε φάση διόρθωσης ή αναμονής.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,31% στις 900,65 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 900,65 μονάδων (-0,31%) και 910,28 μονάδων (+0,75%). Ο τζίρος ανήλθε στα 61,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 35,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 1,1 εκατ. τεμάχια.

Συνέχισε στη ζώνη των 900 μονάδων το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,35%, στις 2.180,59 μονάδες, ενώ στο +0,41% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.386,90 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,06% στις 584,23 μονάδες.

Στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου η αγορά αναλώνεται στο να παραμένει εντός ενός στενού εύρους διακύμανσης, αναζητώντας τις δυνάμεις εκείνες που θα σπάσουν τη συσσώρευση υπό το θετικό σενάριο. Σε αυτό το μοτίβο όμως έχει φανεί ότι οι μακροπρόθεσμοι δείχνουν διαθέσεις να υπερασπιστούν τα επίπεδα, ακόμη και σε ημέρες που οι βραχυπρόθεσμοι εντείνουν τις πιέσεις τους, ειδικά σε τίτλους που είχαν υπεραποδώσει τις τελευταίες εβδομάδες.

Αλλαγή επιπέδου

Πάντως, παρά το γεγονός ότι η αγορά παραμένει στο πλάγιο κανάλι της συσσώρευσης, οι προσδοκίες για το δεύτερο εξάμηνο είναι θετικές, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι αστάθμητοι παράγοντες των εμβολιασμών και του τουρισμού πάψουν να επηρεάζουν την οικονομία. Σαφώς αυτό που θα βελτιώσει την επενδυτική εμπιστοσύνη είναι η επανεκκίνηση χωρίς προβλήματα του τουρισμού, ενός κλάδου δηλαδή που συμβάλει άμεσα και έμμεσα στην ελληνική οικονομία έως και το 30% του ΑΕΠ. Το πόσο ομαλή θα είναι η σεζόν θα κρίνει σαφώς και τα επίπεδα ανάπτυξης και τη δημοσιονομική πειθαρχία της χώρας.

Ένας ακόμη καταλύτης σε αναμονή είναι η αξιολόγηση της Moody’s, η οποία είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Παρασκευή. Και δεν είναι λίγες οι εκτιμήσεις που θέλουν ο οίκος να ακολουθεί τον S&P και τη Fitch στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, έστω και των προοπτικών, οι οποίες σήμερα είναι σταθερές. Εάν αναβαθμιστεί η Ελλάδα, τότε θα έρθει πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα, η οποία αποτελεί προϋπόθεση τόσο από τον FTSE Russel όσο και από τον MSCI για την αναβάθμιση του Χ.Α. σε ανεπτυγμένη από αναδυόμενη αγορά, όπου κατατάσσεται σήμερα.

Μέχρι τότε όμως το ΧΑ θα τηρεί στάση αναμονής, όπως καταδεικνύει και ο μειούμενος ρυθμός των συναλλαγών, αναλώνοντας τις κινήσεις σε αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων που παραδοσιακά προκαλούν νευρικότητα και συσσώρευση στην αγορά. Οι αναδιαρθρώσεις αυτές τείνουν να συμβαίνουν σε πιο βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια που θέλουν να εκμεταλλευτούν τη ρευστότητα που εξασφάλισαν από προηγούμενες θέσεις, αλλά και να διατηρήσουν σε πιο ελκυστικά επίπεδα τις αποτιμήσεις και τα σημεία νέων εισόδων.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ και η Aegean έκλεισαν με απώλειες 2,33% και 2,16% αντίστοιχα, με τη δεύτερη μάλιστα α ανατρέπει ακόμη και το ενδοσυνεδριακό +3,60%, ενώ οι ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης και Eurobank να ακολουθούν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, Πειραιώς, Μυτιληναίος, Φουρλής και Alpha Bank, με την Τέρνα Ενεργειακή να κλείνει χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινήθηκαν οι Βιοχάλκο και ΕΧΑΕ, ενώ άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Coca Cola, Titan, Jumbo και Εθνική.

Πηγή:capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα