

Συνεχίζεται αδιάκοπα η έντονη σεισμική δραστηριότητα στο νησί της Σαντορίνης με τους επιστήμονες να παρακολουθούν στενά το πρωτοφανές φαινόμενο. Τρεις νέες σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,3, 4 και 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφτηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας —με αντίστροφη χρονολογική σειρά στις 04:21, στις 04:16 και στις 01:50— στον θαλάσσιο χώρο από 18 ως 24 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.
Και οι τρεις σεισμοί χαρακτηρίζονται «ασθενείς» από το Ινστιτούτο.
Χθεσινή ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ), επισήμανε πως στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης έχουν καταγραφτεί από τον Ιούνιο «πάνω από 2.500» σεισμικές δονήσεις και ακόμη πως «η εικόνα που παρουσιάζει η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλείεται να έχει χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας».
Νέα έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας
Παράλληλα, νέα έκτακτη σύσκεψη για τα σεισμικά φαινόμενα σε Σαντορίνη και Αμοργό έχει προγραμματιστεί στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας σήμερα Τετάρτη (5/2) στις 13:00, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν επίσης ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας και τρεις επιστήμονες.
Σαντορίνη: Πάνω από 10.000 κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει το νησί
Ενώ το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, οι κάτοικοι της Σαντορίνης εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες το νησί με δρομολόγια πλοίων και με πτήσεις προς Αθήνα. Πλοία και αεροπλάνα αναχωρούν με μεγάλη πληρότητα, με τους πολίτες να εκφράζουν φόβους για την εξέλιξη του φαινομένου. Για την εξυπηρέτηση των εκατοντάδων ταξιδιωτών, οι αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες προσθέτουν επιπλέον δρομολόγια.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από 10.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει το νησί.
Λέκκας: Δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα για κύριο σεισμό
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στην ΕΡΤ για την εξέλιξη των σεισμικών δονήσεων άνω των 4 Ρίχτερ μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
«Σε αυτές τις σεισμικές ακολουθίες δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα για κύριο σεισμό», τόνισε αρχικά ο κ. Λέκκας.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν μπορούμε να υπολογίσουμε σε ποια κατάσταση είμαστε. Δυστυχώς, όλα τα μέλη της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας δεν μπορούν να εκτιμήσουν σε ποιο σενάριο θα πάμε, γιατί δεν γνωρίζουμε καλά το φαινόμενο του σεισμού. Η φύση λειτουργεί με διαφορετικούς νόμους, διαφορετικές συνθήκες. Έτσι λοιπόν διατυπώνουμε σενάρια για να προετοιμάσουμε επιχειρησιακά την αντίδραση μας και τις δράσεις μας, για να έχουμε τις μικρότερες επιπτώσεις. Ένα σενάριο να πάμε με σεισμούς της τάξεως των 5 βαθμών, έχει το θετικό ότι δεν γίνονται ζημιές, αλλά το αρνητικό είναι ότι θα πάει για ένα μακρύ χρονικό διάστημα. Θα είναι μια μακρόσυρτη ακολουθία, ίσως κάποιες βδομάδες, ίσως και κάποιους μήνες».
Συνέχισε λέγοντας πως ένα άλλο σενάριο είναι αυτό των 5.5 βαθμών. «Θα απορροφηθεί μεγάλη ενέργεια, οπότε αυτόματα απομειώνεται η σεισμική δραστηριότητα στο επόμενο χρονικό διάστημα», είπε.
Εάν παραμείνουμε στα μεγέθη σεισμών που γίνονται τώρα, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα τα φαινόμενα θα παραμείνουν «ενδεχομένως και δυο, τρεις, τέσσερις εβδομάδες ή και μερικούς μήνες. Θα υπάρχει ύφεση, θα εμφανίζονται ξανά, θα υπάρχουν διακοπές, θα υπάρχει πιο μεγάλη συχνότητα σε μερικές μέρες, αλλά μικρότερα μεγέθη ή σε άλλες μέρες θα υπάρχουν μεγαλύτερα μεγέθη με πιο αραιή συχνότητα. Είναι σενάρια αυτά τα οποία εξετάζουμε, χωρίς όμως να μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιο σενάριο ουσιαστικά θα ακολουθήσει η ίδια η φύση».
Ο κ. Λέκκας είπε πως ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί. «Θεωρώ ότι είναι εύλογο ο κόσμος να φεύγει από τη Σαντορίνη γιατί πολλά άτομα, πολλοί συμπολίτες μας έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε όλα αυτά τα φαινόμενα, αλλά θεωρώ ότι είναι και κάπως υπερβολική διαδικασία. Αν μου λέγατε αν η Σαντορίνη είναι ασφαλής, θα σας έλεγα οτι η Σαντορίνη είναι ασφαλής – σε αυτά τα σενάρια που περιγράψαμε», εξήγησε.
Για το αν υπάρχουν πιθανότητες για κάποιο ακραίο σενάριο, ο κ. Λέκκας τόνισε πως, «θα πρέπει πάντα να το υπολογίζουμε. Θεωρώ ότι οι πιθανότητες είναι εξαιρετικά μικρές, αλλά είναι μέσα στις υπαρκτές πιθανότητες που υπάρχουν, έστω και αν είναι πολύ μικρές. Έτσι λοιπόν, δικαιολογείται και αυτή η μεγάλη κινητοποίηση που πραγματικά είναι πρώτη φορά που έχει γίνει σε αντίστοιχη περίπτωση στον ελληνικό χώρο».
Σχετικά Νέα
Την Τετάρτη σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Πάπα Φραγκίσκου
Στη διαθήκη του, που δημοσιοποιήθηκε από το Βατικανό απόψε, ο Πάπας Φραγκίσκος επιβεβαίωσε ότι.
Απεβίωσε ο Πάπας Φραγκίσκος-Η επόμενη μέρα στο Βατικανό
Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο πρώτος Λατινοαμερικανός ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, απεβίωσε σήμερα (21/4) σε.
Αντιδράσεις στην Τουρκία για τον ελληνικό χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού
Ο ελληνικός χάρτης Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού προκαλεί αντιδράσεις στην Τουρκία. «Τα ελληνικά νησιά δεν έχουν επήρεια,.
Συναγερμοί στην Ουκρανία για αεροπορικές επιθέσεις μετά την εκεχειρία της Ρωσίας
Η Ουκρανία κήρυξε συναγερμούς για αεροπορικές επιθέσεις στο Κίεβο και το ανατολικό μισό της.