Συνέχεια στο αρνητικό σερί στο ΧΑ με το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ

Σταθερά σε υψηλά επίπεδα η Αμερική με την Ευρώπη να ακολουθεί και τις ασιατικές αγορές μέσω του Nikkei να χτυπούν ιστορικά υψηλά σήμερα με ισχυρό ράλι. Το Χρηματιστήριο από την άλλη θέλησε να κάνει ένα βήμα πίσω, χωρίς να κινδυνεύσουν κρίσιμα στηρίγματα, ώστε να πάρει ανάσες για να κινηθεί σταδιακά προς νέα υψηλά.

Πέραν αυτού αρκετοί επενδυτές αρχίζουν να διακατέχονται από ένα αίσθημα υψοφοβίας, αναμένοντας μια μεγαλύτερη διόρθωση, χωρίς να νιώθουν το ίδιο άνετα τώρα που η αγορά σκαρφάλωσε στις 1.400 μονάδες, από όταν βρίσκονταν στις 1.000. Η αγορά δείχνει πως τα αστεία τελείωσαν και τα επίπεδα αυτά και υψηλότερα θα πρέπει να συνηθίζονται από αρκετούς που θέλουν και αναζητούν ακόμη χαμηλότερα επίπεδα σε μια άκρως υποτιμημένη αγορά. Επιπλέον, μαζί με την αγοραστική ατονία, υποχώρησε αισθητά και ο τζίρος χθες που δε ξεπέρασε ούτε τα 90 εκατ. ευρώ (χαμηλώνει σημαντικά σε μικρές διορθωτικές κινήσεις), με τους traders και τους market makers να προκαλούν και πάλι θόρυβο και φόβο σε επενδυτές που έσπευσαν να πουλήσουν και να κατοχυρώσουν κέρδη. Βέβαια οι ίδιοι επενδυτές που πήραν κέρδη, τις επόμενες ημέρες θα αναζητούν τις μετοχές αυτές σε υψηλότερα επίπεδα και ειδικά τις τράπεζες.

Παράλληλα, το ΧΑ συνεχίζει να βρίσκει στήριξη στην περιοχή των 1.391 μονάδων βάζοντας στο στόχαστρο αρκετά υψηλότερα επίπεδα και πιο συγκεκριμένα προς την περιοχή των 1.450 – 1.478 μονάδων.

Να σημειωθεί πως στην τριμηνιαία αξιολόγηση των δεικτών MSCI και συγκεκριμένα στο δείκτη Small Cap προστέθηκαν οι τίτλοι των Intralot και Intrakat, ενώ δεν υπήρξε καμία διαγραφή. Το χορό των τραπεζικών αποτελεσμάτων αναμένεται να ανοίξει αύριο η Πειραιώς, με ένα άκρως ισχυρό σετ αποτελεσμάτων, δυνατό guidance για το 2024-26 και σήμα για μέρισμα, ενώ πριν το αυριανό άνοιγμα θα ανακοινώσει αποτελέσματα και η ΕΕΕ. Για τον τραπεζικό δείκτη δε θα πρέπει να χαθεί το επίπεδο των 1.208,80 μονάδων που ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο προς τις 1.180 μονάδες.

Το ΔΑΑ αναμένεται να προστεθεί στους δείκτες FTSE All-World, με στάθμιση 15,6%, με ισχύ από την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου (flow στο κλείσιμο σήμερα).

Τα βλέμματα στρέφονται σήμερα στις ΗΠΑ και στον πληθωρισμό. Η έκθεση της NY Fed για τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, έδειξε ότι οι προσδοκίες στην τριετία μειώθηκαν στο 2,35% (από 2,62%), το χαμηλότερο επίπεδο από το 2013, ενώ οι προσδοκίες ενός έτους παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες στο 3% (προηγουμένως στο 3,01%). Με τη σημερινή έκθεση ΔΤΚ των ΗΠΑ, δεδομένου ότι οι εποχικά προσαρμοσμένες τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν σχεδόν 2,5% τον Ιανουάριο από τον Δεκέμβριο, οι οικονομολόγοι της DB αναμένουν ότι ο επίσημος ΔΤΚ θα φτάσει στο +0,15% (έναντι +0,23% προηγουμένως, consensus +0,2%), με το δομικό πιο ανεβασμένο στο +0,27% (έναντι +0,28% προηγουμένως, consensus +0,3%). Αυτό θα έφερνα τον δομικό ΔΤΚ σε ετήσια βάση να υποχωρεί κατά δύο δέκατα στο 3,7% και τον επίσημο να υποχωρεί κατά τέσσερα δέκατα στο 2,9%, αμφότερα σύμφωνα με το consensus.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ καταγράφει ήπια πτώση 0,22% στις 1.391,03 μονάδες με τον FTSE 25 στο -0,29% και τον τραπεζικό να υποχωρεί κατά 0,20% στις 1.215,51 μονάδες.

Στις τράπεζες νέες πιέσεις ασκούνται σε Eurobank και ΕΤΕ που υποχωρούν κατά 0,5% και 0,7% αντίστοιχα, ενώ υψηλότερα κινούνται Alpha Bank και Πειραιώς.

Κέρδη για το ΔΑΑ, την ΕΕΕ και τη ΔΕΗ, ενώ κατά 0,97% ενισχύεται η Aegean στα 12,54 ευρώ.

Από την άλλη, κατοχύρωση κερδών βγαίνει σε ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ και ΟΤΕ, ενώ νέες απώλειες καταγράφει η Μυτιληναίος. Ήπιες μεταβολές για Τιτάν, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα