Συνάντηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – εκπροσώπων του ΣΕΠΕ

Συνάντηση με εκπροσώπους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας είχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, Θεανώ Φωτίου και Κώστας Μπάρκας και το στέλεχος του κόμματος και πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, η συνάντηση με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιθεωρητών Εργασίας, του Πανελλήνιου Συλλόγου Επιθεωρητών Εργασίας και του Συλλόγου Τεχνικών και Υγειονομικών Επιθεωρητών Εργασίας, πραγματοποιήθηκε «με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να υποβαθμίσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, με την κατάργηση της ειδικής γραμματείας του Σ.ΕΠ.Ε. και την υπαγωγή του Σώματος στη γενική γραμματεία του υπουργείου Εργασίας».

Η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, επισήμανε τα πολλαπλά προβλήματα που δημιουργεί η σαφής υποβάθμιση του ΣΕΠΕ και τα αρνητικά μηνύματα που στέλνει στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Η κατάργηση της αυτοτέλειας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, τόνισε, το υποβιβάζει σε μία γραφειοκρατικού τύπου δομή και του αφαιρεί τα χαρακτηριστικά του ελεγκτικού σώματος, την πρωτοβουλία και τη δυνατότητα σχεδιασμού της δράσης και των ελέγχων του. Δυσχεραίνεται, έτσι, η καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας και αποδυναμώνεται η προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της υγιούς επιχειρηματικότητας».

«Το επιχείρημα που ψέλλισαν η κυβέρνηση και ο Υπουργός Εργασίας, περί δήθεν αποκομματικοποίησης του ΣΕΠΕ, δεν αντέχει σε κριτική» σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου, υπογραμμίζοντας ότι το ΣΕΠΕ υπάγεται στον έλεγχο ενός πολιτικού προσώπου, της Γενικής Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας, κ. Στρατινάκη, «η οποία έχει συγκεκριμένη πολιτική διαδρομή και ρόλο στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων κατά το παρελθόν».

Χαρακτήρισε, επίσης, απαράδεκτη και προσβλητική για τους υπαλλήλους του ΣΕΠΕ τη δήλωση του Υπουργού Εργασίας ότι οι Επιθεωρητές πλέον δεν θα υπηρετούν «κανέναν κομματικό παράγοντα όπως συνέβαινε στο παρελθόν». Η δήλωση αυτή, σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου, φανερώνει στοιχεία ρεβανσισμού και την αντίληψη της κυβέρνησης ότι το ΣΕΠΕ είναι κομματικό εργαλείο και όχι ένα όργανο προστασίας των εργαζομένων.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος, δεσμεύτηκαν ότι θα ελέγχουν κάθε κίνηση της κυβέρνησης και θα αντιπαρατεθούν αποφασιστικά στην υποβάθμιση του ΣΕΠΕ. Σημείωσαν, μάλιστα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει νομοθετική πρόταση για την ουσιαστική ενίσχυση και αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ θα αναδείξει το θέμα και στο επίπεδο του Ευρωκοινοβουλίου.

 

Σχετικά Νέα