

Ολιγόωρη επίσκεψη πραγματοποιεί στην Κύπρο ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος έφθασε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Προεδρικό Μέγαρο γύρω στις 21:00 και έγινε δεκτός αρχικά από τον Υπουργό Εξωτερικών και έπειτα από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνονται οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η ενίσχυση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας, και το Κυπριακό. Η Λευκωσία χαρακτηρίζει την επίσκεψη σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη και τη χρονική συγκυρία με τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τον Μάικ Πομπέο υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο Κύπρου γύρω στις 21:00 της 12/9 ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ακολουθούν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών. Μετά από δηλώσεις στα ΜΜΕ, Μάικ Πομπέο και Νίκος Χριστοδουλίδης θα υπογράψουν συμφωνία δημιουργίας Εκπαιδευτικού Κέντρου για την Ασφάλεια στην Κύπρο.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εκφράζοντας ιδιαίτερη ευχαρίστηση, επεσήμανε στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πως η επίσκεψη λαμβάνει χώρα, ενώ υπάρχουν κρίσιμες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εξαιτίας των τουρκικών παράνομων δραστηριοτήτων. Τόνισε δε πως αυτές επίσκεψη Πομπέο επιδεικνύει το ενδιαφέρουν των ΗΠΑ για τη σταθερότητα στην περιοχή.
Ο κ. Πομπέο, που συνοδεύεται από την Αμερικανίδα Πρέσβειρα Τζούντιθ Γκάρμπερ, έφθασε στην Κύπρο μετά το ταξίδι του στη Ντόχα. Σε δηλώσεις του εν πτήσει προς το Κατάρ αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στη Λευκωσία προς αναζήτηση μιας ειρηνικής λύσης για τις κλιμακούμενες εντάσεις στη Μεσόγειο και κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της από την περιοχή.
Η Λευκωσία ειδοποιήθηκε για την πρόθεση του Αμερικανού ΥΠΕΞ να επισκεφθεί την Κύπρο το βράδυ της Πέμπτης, στο πλαίσιο τηλεφωνικής επικοινωνίας του Αμερικανού ΥΦΕΞ, Φίλιπ Ρίκερ, με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος εξέφρασε την ετοιμότητα της κυπριακής Κυβέρνησης να υποδεχθεί στη Λευκωσία τον Αμερικανό υψηλόβαθμο αξιωματούχο.
Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κέιλ Μπράουν, με γραπτή του δήλωση το Σάββατο, αναφέρθηκε στην επίσκεψη στην Κύπρο του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.
«Στη Λευκωσία, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Χριστοδουλίδη για να συζητήσουν τις συνεχιζόμενες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ- Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και να επιβεβαιώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ σε μια συνολική διευθέτηση για την επανένωση της νήσου ως μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους καθώς και την ευρύτερη περιοχή», αναφέρεται στη δήλωση.
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Πομπέο επρόκειτο να επισκεφθεί την Κύπρο τον περασμένο Ιανουάριο, στο πλαίσιο περιοδείας του στην περιοχή, ωστόσο αυτή ακυρώθηκε λόγω της κρίσης με το Ιράν μετά την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη.
Πηγή: https://www.skai.gr/news/world/stin-kypro-o-maik-pompeo-synantisi-me-anastasiadi-ypo-drakonteia-metra
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook | @skaigr on Instagram
Σχετικά Νέα
Nissan: Προς απόλυση 20.000 υπαλλήλων, του 15% του εργατικού της δυναμικού
Η Nissan Motor θα προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση περισσότερων από 10.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως,.
Ζελένσκι στον Πάπα Λέοντα ΙΔ΄: Η Ουκρανία θέλει να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο και κάνει τα πάντα
Ότι μίλησε με τον πάπα Λέοντα ΙΔ΄, ανακοίνωσε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ,.
Οι υποψήφιοι για την προεδρία της Νότιας Κορέας ξεκίνησαν την προεκλογική τους εκστρατεία
Οι διεκδικητές της προεδρίας στη Νότια Κορέα ξεκίνησαν σήμερα την προεκλογική τους εκστρατεία με.
Η Πολωνία κλείνει προξενείο της Ρωσίας, αφού κατηγόρησε τη Μόσχα για δολιοφθορά
Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας ανακοίνωσε σήμερα το κλείσιμο ενός προξενείου της Ρωσίας, αφού.