Συνάντηση Μπάιντεν – Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να κάνουν ό,τι μπορούν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε το νέο πακέτο βοήθειας για την ασφάλεια της Ουκρανίας, καθώς συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ιαπωνία την Κυριακή.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν η πρώτη τους συνάντηση από την επίσκεψη του Μπάιντεν στο Κίεβο τον Φεβρουάριο και έγινε στο πλαίσιο της επίσκεψης Ζελένσκι στη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιαπωνία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να ενισχύσουν την ικανότητα της Ουκρανίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της», δήλωσε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφασή του να επιτρέψει την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F16 στην Ουκρανία και την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα αεροσκάφη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας «θα διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στον Πούτιν για να καταστήσουμε τους υποστηρικτές του υπόλογους».

Το νέο πακέτο βοήθειας για την ασφάλεια, για το οποίο ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε νωρίτερα ότι θα ανέλθει σε 375 εκατ.δολάρια, θα περιλαμβάνει πυρομαχικά, πυροβολικό και οχήματα, δήλωσε ο Μπάιντεν.

Εξέφρασε την υποστήριξή του για μια «δίκαιη ειρήνη» στην Ουκρανία και δήλωσε ότι η εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της χώρας είναι «αδιαπραγμάτευτη».

«Δεν θα πάμε πουθενά»
«Αυτό που πετύχατε ενδιαφέρει ολόκληρο τον κόσμο και νιώθουμε δέος για ό,τι έχετε κάνει μέχρι τώρα», είπε ο Μπάιντεν στον Ζελένσκι. «Μαζί με ολόκληρη την G7, στηρίζουμε την Ουκρανία και σας υπόσχομαι ότι δεν πρόκειται να πάμε πουθενά», πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν ανέφερε ότι άκουσε σειρήνες αεροπορικής επιδρομής να ηχούν την ώρα που οι δύο άνδρες περπατούσαν στην ουκρανική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μπάιντεν νωρίτερα φέτος.

«Συνεχίσαμε να περπατάμε. Δεν σας νοιάζουν οι σειρήνες. Δεν με νοιάζουν οι σειρήνες», κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα