Συνάντηση Μητσοτάκη-Λε Μερ, με αιχμή τις μεταρρυθμίσεις και τα πλεονάσματα

Ακόμα με μια σημαντική συνάντηση, με την οποία και ολοκληρώνει τον πρώτο κύκλο των επαφών του με αιχμές την οικονομία, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, θα έχει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με το βλέμμα στραμμένο στους σημαντικούς στόχους της κυβερνητικής μηχανής για το επόμενο κρίσιμο διάστημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ, κρατώντας στην πρώτη γραμμή τις μεταρρυθμίσεις και τα πρωτογενή πλεονάσματα, δύο εβδομάδες πριν τις κομβικές επισκέψεις του στο Βερολίνο και στη Χάγη.

Με την επιστροφή του από το σύντομο διάλλειμα της ερχόμενης εβδομάδας, ο πρωθυπουργός θα ανοίξει το φάκελο του Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Το διήμερο της συμπρωτεύουσας θα αποτελέσει το πρώτο σημαντικό εσωτερικό ορόσημο της νέας πολιτικής χρονιάς, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προγραμματίζει συναντήσεις με υπουργούς και κοινωνικούς φορείς, σχηματοποιώντας την ατζέντα της Διεθνής Έκθεσης.

Την ίδια στιγμή, πάντως και με αφορμή την κατάθεση χθες στη Βουλή δύο τροπολογιών από την πλευρά του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, στο κυβερνητικό στρατόπεδο δίνουν απαντήσεις στο σκηνικό των αποχωρήσεων στην Ολομέλεια των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που ανέβασε κατακόρυφα το… θερμόμετρο στην Ολομέλεια, λίγο πριν πέσει η αυλαία των πρώτων κινήσεων στο μέτωπο της νομοθέτησης.

“Βασικό μας μέλημα είναι η δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας και την αποτελεσματική προστασία των υφιστάμενων. Με την τροπολογία που ψηφίστηκε καταργείται το “φρένο” στις προσλήψεις που έβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση. Από το συνδυασμό των πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης και της εφαρμογής του άρθρου 48, τον Ιούλιο 2019 το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων ήταν αρνητικό κατά 14.691 θέσεις. Μπαίνει τέλος στον ουσιαστικό διαχωρισμό μεταξύ εκείνων που έχουν εργασία και εκείνων που είναι άνεργοι, ή μόλις ξεκινούν τον εργασιακό τους βίο. Παράλληλα, αποτρέπεται η μαζική μετατροπή σχέσεων εργασίας σε ορισμένου χρόνου, σε συμβάσεις έργου, και σε υπεργολαβίες και θα οδηγούσε τελικά σε σημαντική ενίσχυση της “μαύρης”, αδήλωτης, εργασίας”, σχολιάζουν “γαλάζια” στελέχη. Απαντώντας, ταυτόχρονα, στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι οι τροπολογίες για τα εργασιακά και τις συντάξεις κατατέθηκαν αιφνιδιαστικά, στην κυβέρνηση επισημαίνουν πως το κρίσιμο των δύο θεμάτων δε χωρούσε αναβολή για 15 ημέρες.

“Για το μεν “πλαφόν” στις συντάξεις υπήρχε αντικειμενικό θέμα, το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα καταβάλλονται οι συντάξεις. Αν δεν τοποθετούνταν το “πλαφόν” των 4.608 ευρώ σε λίγες ημέρες θα υπήρχαν και πάλι συντάξεις των 24.000 ευρώ. Για τη δε τροπολογία που έχει να κάνει με την κατάργηση των άρθρων 48 και 58 του νόμου 4611/2019 που ψήφισε τον Μάιο η προηγούμενη κυβέρνηση, η ανάγκη να καταργηθεί το “φρένο” στις προσλήψεις που επιβλήθηκε με αυτές τις διατάξεις, ήταν επιτακτική.

Στα στοιχεία του Ιουλίου, του συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ” αποτυπώνονται ανάγλυφα οι επιπτώσεις όσων ψηφίστηκαν τον Μάιο από το ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν τις ευρωεκλογές. Φεύγοντας, λοιπόν, άφησαν πίσω τους το “φρένο” στις προσλήψεις αλλά και ρυθμίσεις που οδηγούν στην περαιτέρω ελαστικοποίηση των μορφών εργασίας. Και αυτό έπρεπε να αντιμετωπιστεί. Και, μάλιστα, άμεσα”, σημειώνουν στελέχη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα