Συνάντηση Μακρόν – Σολτς πριν την άφιξη του Σι Τζινπίνγκ: Στο επίκεντρο οι σχέσεις ΕΕ και Κίνας

Η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, στην Ευρώπη και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας, θα είναι στο επίκεντρο της συνάντησης του Γάλλου πρόεδρου, Εμανουέλ Μακρόν με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Πέμπτης (02/05).

Υπό το πρίσμα των πολέμων σε εξέλιξη, της ενεργειακής κρίσης και των μεγάλων δυνάμεων που επαναπροσδιορίζουν θέσεις και πολιτικές, επικεντρώθηκε το ταξίδι του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ευρώπη, το οποίο εκτιμάται ως κομβικής σημασίας, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της σε όλα τα επίπεδα με την Κίνα.

Στο πλαίσιο αυτό, το Politico αποκαλύπτει τη συνάντηση των δύο προέδρων, προκειμένου να τεθεί επί τάπητος το θέμα των σχέσεων της ΕΕ με την Κίνα.

Σχέσεις Κίνας – ΕΕ και ευρωπαϊκός στρατός

Όπως αναφέρουν οι ανώνυμες πηγές στο Politico, βασικό θέμα της συζήτησης στη συνάντηση του Γερμανού καγκελάριου με τον Γάλλο πρόεδρο, θα είναι η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου, ο οποίος φτάνει στο Παρίσι την Κυριακή για τρεις ημέρες πριν μεταβεί στη Σερβία και την Ουγγαρία.

Το δείπνο θα είναι μια ευκαιρία για τον Σολτς να ενημερώσει τον Μακρόν για τη συνάντησή του με τον Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα.

Ο Σολτς και ο Μακρόν διαφωνούν επίσης σχετικά με την πιθανή επιβολή δασμών της ΕΕ στα επιδοτούμενα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, θέμα που έχει προκαλέσει μία ένταση στις σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα.

Η πρόταση Μακρόν σε Σολτς και Φον ντερ Λάιεν

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο δείπνο ο Μακρόν θα προσπαθήσει να πείσει τον Γερμανό καγκελάριο να τον συνοδεύσει στη συνάντησή του με τον Σι Τζινπίνγκ, μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Ένα άλλο θέμα που αναμένεται να συζητηθεί στο δείπνο, θα είναι η πολιτική της ΕΕ, ιδιαίτερα η άμυνα και η χρηματοδότησή της.

Ο Μακρόν πιέζει έντονα για τα λεγόμενα αμυντικά ομόλογα, τα οποία υποστηρίζει σθεναρά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από τα αμυντικά ομόλογα θα συνεπάγονταν την κοινή ευρωπαϊκή έκδοση χρέους για τη χρηματοδότηση στρατιωτικών επενδύσεων. Ο Σολτς έχει μέχρι στιγμής απορρίψει την ιδέα, ωστόσο οι πιέσεις από πολλές πλευρές είναι έντονες και οι εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα – και ειδικότερα στην Ουκρανία – ραγδαίες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα