Συνάντηση Κουμουτσάκου με πρέσβεις της Ε.Ε: Η Τουρκία πλήττει την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια

Προσκεκλημένος σε πρόγευμα εργασίας από τους 27 πρέσβεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα, που διοργάνωσε στην Αθήνα η προεδρεύουσα του Συμβουλίου, Ρουμανία, ήταν το πρωί ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Στο πρόγευμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Κουμουτσάκου, «καλύφθηκαν όλα τα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, με τους πρέσβεις να επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις θέσεις της ΝΔ και τους άξονές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής την επόμενη περίοδο» και τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ να κάνει λόγο για στιβαρή εξωτερική πολιτική ξεκάθαρων θέσεων και ανοικτών οριζόντων.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης

Αναφορικά με την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Κουμουτσάκος επανέλαβε τη θέση του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη, «ότι η ΝΔ, ως αυριανή κυβέρνηση της χώρας, είναι διατεθειμένη να συζητήσει με την Τουρκία, όμως μόνον μέσα σε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από εντάσεις». Προσέθεσε ακόμα ότι δεν μπορεί να προστίθενται αενάως Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης χωρίς προηγουμένως να γίνει καταγραφή και απολογισμός των ήδη υπαρχόντων, τα οποία εξάλλου η Τουρκία είτε δεν εφαρμόζει είτε εφαρμόζει μερικώς.

 

O κ. Κουμουτσάκος με τους πρέσβεις

Απευθυνόμενος στα κράτη-μέλη της ΕΕ, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι πρέπει να αναλογιστούν, κατά το σχεδιασμό της αντίδρασής τους απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ότι η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας την οποία η Τουρκία παραβιάζει, είναι αναπόσπαστο τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου, η Κύπρος, την ύπαρξη της οποίας η Τουρκία δεν αναγνωρίζει, είναι κράτος-μέλος και η ΕΕ οφείλει να επιδείξει αλληλεγγύη, η τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αντιβαίνει στον στρατηγικό στόχο της ΕΕ για διασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας.

Σε ερώτηση για την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, όπως σημειώνει στην ίδια ανακοίνωση, ο Γιώργος Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι η ΝΔ τάσσεται σθεναρά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, με προϋπόθεση οι υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες να εκπληρώνουν τα προαπαιτούμενα που έχουν ορισθεί. Τόνισε ότι κάθε υποψηφιότητα κρίνεται στη βάση της δικής της προόδου στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών προαπαιτούμενων. Ως εκ τούτου οι υποψηφιότητες Τιράνων και Σκοπίων δεν μπορούν να συνδεθούν, επισήμανε.

Σχετικά Νέα