Συνάντηση Χρυσοχοΐδη με τον επίτροπο ανθρωπιστικής βοήθειας

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (φωτό) συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα με τον επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη. Για εποικοδομητική συνάντηση έκανε λόγο μετά τη συνάντηση ο επίτροπος, που πρόσθεσε πως ενημέρωσε τον υπουργό «για όλα όσα συμβαίνουν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, που αφορούν στην Πολιτική Προστασία. Βεβαίως στο επίκεντρο της συζήτησης, όπως καταλαβαίνετε ήταν η αναβάθμιση του ευρωπαϊκού μηχανισμού για το rescEU, το οποίο είναι κατά την άποψή μου, αυτό που λέμε, ο ορισμός της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης όταν θα σώζουμε ζωές των Ευρωπαίων πολιτών, όταν θα σώζουμε τις περιουσίες των Ευρωπαίων πολιτών, ειδικά όταν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο που επηρεάζει τόσο πολύ την κλιματική αλλαγή, όλα τα φυσικά φαινόμενα.

Συμφωνήσαμε ότι θα στηρίξουμε το rescEU και στη νέα του αναβάθμιση. Και βέβαια συγχάρηκα την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό και τους αρμοδίους γιατί η Ελλάδα έχει ήδη εντάξει δύο αεροπλάνα σε αυτή τη μεταβατική περίοδο του rescEU και συζητά το πώς θα μπορέσει να είναι ένα βασικό στέλεχος, ένας βασικός πυλώνας της μόνιμης βάσης αυτού του μηχανισμού».

Στο rescEU αναφέρθηκε και ο υπουργός Μιχ. Χρυσοχοΐδης σχολιάζοντας ότι είναι «πολύ σημαντική αυτή η συμφωνία για την Ελλάδα, διότι αφενός μεν προσδίδει περαιτέρω επιχειρησιακή ισχύ και από την άλλη πλευρά αποτελεί μια προοπτική για την ευρωπαϊκή συνεργασία στο χώρο της Πολιτικής Προστασίας. Πρέπει να σας πω ότι αυτή η συμφωνία στην επόμενη φάση της, στη μόνιμη φάση της, θα αποτελέσει ένα μόνιμο μηχανισμό, ο οποίος ανά πάσα στιγμή θα είναι έτοιμος για οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης να αποτελεί την ισχύ, το εργαλείο για να αντιμετωπιστούν οι ακραίες φυσικές καταστροφές που αντιμετωπίζουμε τον τελευταίο καιρό. Όμως θα μου επιτρέψετε να πω και κάτι ακόμη, να ευχαριστήσω τον Επίτροπο Στυλιανίδη και για κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Ο Επίτροπος Στυλιανίδης αποτελεί για μένα τα τελευταία χρόνια το σύμβολο της αλληλεγγύης και της ανθρωπιστικής δραστηριότητας και βοήθειας στην Ευρώπη. Είναι το σύμβολο εκείνου του ανθρώπου, του δημόσιου λειτουργού ο οποίος αυτά τα χρόνια, δεν δίστασε ακόμα και πολλές φορές κόντρα στον προϋπολογισμό της Ευρώπης να στηρίξει και να είναι αλληλέγγυος στους λαούς της Ευρώπης, στους λαούς τρίτων χωρών, τους μετανάστες, στους πρόσφυγες που είχαν ανάγκη την βοήθεια της Ευρώπης».

Σχετικά Νέα