Συνάντηση Αποστολάκη – Ακάρ με φόντο τις πρόσφατες εντάσεις;

Μια μέρα μετά την επίδοση του διαβήματος της Αθήνας στην Άγκυρα, με αφορμή την παρενόχληση των τουρκικών αεροσκαφών στο ελικόπτερο που μετέφερε τον πρωθυπουργό στο Αγαθονήσι η Αθήνα επιδιώκει την αποκλιμάκωση της έντασης – γιαυτό και το υπουργείο Εξωτερικών δεν έδωσε καμία περαιτέρω πληροφορία για το ύφος ή το περιεχόμενο του διαβήματος που παρέλαβε ο Τούρκος Πρέσβης. Σήμερα πάντως ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης θα έχει ίσως την πιθανότητα να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του, Χαλούσι Ακάρ.

Τι θα γίνει στην συνάντηση Αποστολάκη – Ακάρ
Αυτό βέβαια εάν αυτός τελικά παραστεί στη σύνοδο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις ειρηνευτικές αποστολές. Σε μια τέτοια περίπτωση οι δυο υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία για μια άτυπη συνάντηση, δυο μέρες μετά την παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Πρωθυπουργό αλλά και λίγες μέρες μετά τη συνάντηση των δυο υπουργών, Κατρούγκαλου και Τσαβούσογλου στην Αττάλεια.

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της Αθήνας η τουρκική πλευρά, από χθες έχει πάρει θέση μέσω πηγών πως «δεν υπήρξε καμία παρενόχληση» καθώς «οι Τούρκοι πιλότοι έπραξαν απλά το «καθήκον τους». Θέση που δείχνει ότι η τουρκική πλευρά δεν θεωρεί παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου τις πτήσεις πάνω και πλησίον του Αγαθονησίου και αναγκάζει το ελληνικό ΥΠΕΞ να παρέμβει παρά την προσπάθεια του Αλ. Τσίπρα να δείξει πως δεν θεωρεί σημαντικό το περιστατικό.

Έμπειροι παρατηρητές των διπλωματικών έλεγαν πάντως χθες ότι η αυξανόμενη ένταση από πλευράς Τουρκίας έχει εξήγηση και δεν είναι άλλη από τις δημοτικές εκλογές που διεξάγονται την ερχόμενη Κυριακή στη γειτονική χώρα, με το κόμμα του Ερντογάν να καταγράφει δυσκολίες σε μεγάλες πόλεις όπως η Άγκυρα ή η Αττάλεια. Τα κυβερνητικά στελέχη “εξάγουν” την ένταση στο Αιγαίο με προκλητικές δηλώσεις αλλά και αυξανόμενη παραβατικότητα, με την Αθήνα να παρακολουθεί με ψυχραιμία.

Σχετικά Νέα