Συναίνεση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος

Σε καλό κλίμα – σε σχέση και με τις προηγούμενες συνεδριάσεις- κύλησε η σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Επί τάπητος μπήκαν:

-Tο άρθρο 96 και η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την εξομοίωση των στρατιωτικών ποινικών δικαστών με τους τακτικούς δικαστές (στην προτείνουσα Βουλή είχε υπερψηφιστεί από 237 βουλευτές)

-Tο άρθρο 101 Α- πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – για τον περιορισμό της ίδρυσης Ανεξάρτητων Αρχών, τη διευκόλυνση του τρόπου επιλογής τους και της ενίσχυσης του κοινοβουλευτικού ελέγχου τους. Πρόταση που στην προηγούμενη Βουλή είχε 232 “ναι”.

Να σημειωθεί πως όσα άρθρα είχαν πάρει στην προηγούμενη Βουλή πάνω από 180 θετικές ψήφους, μπορούν σε αυτή τη Βουλή να αναθεωρηθούν με 151 “ναι”. Όσα άρθρα είχαν συγκεντρώσει στην προηγούμενη Βουλή από 151 έως 179 θετικές ψήφους χρειάζεται τώρα να συγκεντρώσουν 180 “ναι”.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκε και το θέμα των Ανεξαρτήτων Αρχών. Η Νέα Δημοκρατία πρότεινε, να προβλεφθεί στο Σύνταγμα η δυνατότητα παράτασης της θητείας των μελών της Ανεξάρτητης Αρχής μέχρι να εξευρεθεί η απαραίτητη αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 από τη Διάσκεψη των Προέδρων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει στη διευκόλυνση του τρόπου επιλογής των μελών των αρχών με αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής καθώς και της ενίσχυσης του κοινοβουλευτικού ελέγχου τους. Διαφορετικές προτάσεις έγιναν από άλλα κόμματα. Για παράδειγμα το Κίνημα Αλλαγής προτείνει τη συγκρότηση τους από τα 2/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής και η Ελληνική Λύση από τα 2/3.

euro2day.gr

Σχετικά Νέα