Συναγερμός στο Λονδίνο: Ο ιός της πολιομυελίτιδας εντοπίστηκε στα λύματα

Οιός που προκαλεί την πολιομυελίτιδα έχει εντοπιστεί σε έναν ανησυχητικό αριθμό δειγμάτων από τα λύματα του Λονδίνου, κάτι που έχει σημάνει συναγερμό στους αξιωματούχους υγείας.

Η ασθένεια είχε «χτυπήσει» στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του 1950, αλλά εξαλείφθηκε μέχρι το 2003.

Σύμφωνα με το BBC Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου λέει ότι πιθανότατα εισήχθη στο Λονδίνο από κάποιον που εμβολιάστηκε πρόσφατα στο εξωτερικό με ζωντανή μορφή του ιού.

Λέει ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός, αλλά οι γονείς πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της νόσου.

«Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου θα προστατεύεται από τον εμβολιασμό στην παιδική ηλικία, αλλά σε ορισμένες κοινότητες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, τα άτομα μπορεί να παραμείνουν σε κίνδυνο», δήλωσε η επιδημιολόγος Vanessa Saliba.

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, η Υπηρεσία Ασφαλείας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακάλυψε τον ιό της πολιομυελίτιδας σε δείγματα που συλλέχθηκαν από τα αποχετευτικά έργα Beckton, τα οποία εξυπηρετούν έναν πληθυσμό τεσσάρων εκατομμυρίων στο βόρειο και ανατολικό Λονδίνο.

Πολιομυελίτιδα: Ποια είναι η σπάνια ασθένεια

Η πολιομυελίτιδα είναι μια σπάνια ασθένεια και μεταδίδεται όταν ένα άτομο δεν πλένει σωστά τα χέρια του μετά τη χρήση της τουαλέτας και στη συνέχεια αγγίζει το φαγητό ή το νερό που καταναλώνουν άλλοι ή σε σπανιότερες περιπτώσεις βήχοντας και φτερνίζοντας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα και θα καταπολεμήσουν τον ιό χωρίς καν να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν μολυνθεί.

Ένας μικρός αριθμός θα παρουσιάσει συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη για έως και τρεις εβδομάδες.

Σε πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων, που πιστεύεται ότι είναι μεταξύ 1 στις 100 και 1 στις 1.000, ο ιός της πολιομυελίτιδας προσβάλλει τα νεύρα στη σπονδυλική στήλη και του εγκεφάλου.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει παράλυση, συνήθως στα πόδια. Εάν επηρεαστούν οι αναπνευστικοί μύες, μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα