Συναγερμός στην Ευρώπη λόγω Αφρικανικής σκόνης–Έρχεται νέο κύμα

Μια τεράστια ποσότητα άμμου από τη Σαχάρα έχει καλύψει τον ελβετικό ουρανό από την Παρασκευή, μειώνοντας δραματικά την ορατότητα και δίνοντας μια κιτρινωπή απόχρωση στο φως της ημέρας σε μεγάλο μέρος της χώρας όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

“Η άφιξη #άμμου από τη #Σαχάρα οδηγεί σε πολύ σαφή μείωση της ηλιοφάνειας και της ορατότητας. Υπάρχει επίσης μια αύξηση στις συγκεντρώσεις λεπτών σωματιδίων”, υπογραμμίζει η ελβετική μετεωρολογική υπηρεσία MétéoSwiss σε μήνυμα στο X.

Καθώς η άμμος συγκεντρώνεται κάτω από τα 3000 μέτρα, η ποιότητα του αέρα έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα, από τις όχθες της λίμνης της Γενεύης μέχρι την υπόλοιπη χώρα.

Το AirCHeck, η εφαρμογή που ξεκίνησε από τα καντόνια για την παροχή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για την ποιότητα του αέρα στην Ελβετία, αναφέρει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υψηλή σε μια ακτίνα από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά της χώρας.

Αυτή η σκόνη έφτασε περίπου τους 180.000 τόνους, σύμφωνα με τα μοντέλα υπολογισμού που χρησιμοποιήθηκαν, δήλωσε στο δημόσιο ραδιόφωνο ο μετεωρολόγος Ρομάν Μπρόλι της SRF Meteo.

Ήδη την Παρασκευή, ένας ισχυρός νότιος άνεμος είχε μεταφέρει άμμο από τη Σαχάρα από τη βόρεια Αφρική στην Ελβετία.

Η Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη πηγή ορυκτής σκόνης, απελευθερώνοντας από 60 έως 200 εκατομμύρια τόνους ετησίως και ενώ τα μεγαλύτερα σωματίδια πέφτουν γρήγορα στο έδαφος, τα μικρότερα μπορούν να μεταφερθούν χιλιάδες χιλιόμετρα και να φτάσουν σε όλη την Ευρώπη.

Καθώς κατακάθεται, αυτή η άμμος δίνει μια πορτοκαλί απόχρωση στο χιόνι.

Συναγερμός και στη Γαλλία
Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί και η νοτιοανατολική Γαλλία λόγω της άμμου από τη Σαχάρα και τις συγκεντρώσεις λεπτών σωματιδίων

Η διαδικασία του συναγερμού ενεργοποιήθηκε την Παρασκευή στην Κορσική, και αναμένεται να συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου καθώς όπως αναφέρουν οι επιστήμονες θα παραμείνει το νέφος της Άμμου. Όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι γαλλικές αρχές το όριο συναγερμού ξεπεράστηκε το Σάββατο σε ολόκληρη την περιοχή της Προβηγκίας.

 

Δεύτερο κύμα αφρικανικής σκόνης και στην Ελλάδα
Στη χώρα μας η αφρικανική σκόνη έκανε την εμφάνισή της την Πέμπτη (28/03), καθιστώντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική και την ορατότητα στο λεκανοπέδιο. Η σκόνη υποχώρησε από το απόγευμα της Πέμπτης λόγω των δυτικών ανέμων που επικράτησαν.

Όπως σημειώνει σε χθεσινή ανάρτησή του ωστόσο ο διευθυντής της ΕΜΥ. κ. Θοδωρής Κολυδάς, το νέο κύμα μεταφοράς αφρικανικής σκόνης αναμένεται να είναι ασθενέστερο:

Μέχρι και την Βαλτική έχει φτάσει η σκόνη σήμερα , καλύπτοντας παράλληλα μεγάλο μέρος της Κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.
Υποχωρούν από το απόγευμα της Πέμπτης οι υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης, ενώ η νέα μεταφορά που προβλέπεται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδος θα είναι… pic.twitter.com/jp8vdVl3rs— Theodoros Kolydas (@KolydasT) March 28, 2024

Αφρικανική σκόνη: Πότε συναντάται
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που συναντάται κάθε χρόνο στη χώρα μας, μαζί και σε άλλες της ανατολικής Μεσογείου, οι οποίες αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της μεταφοράς σκόνης από την Αφρική.

Το φαινόμενο είναι συχνό και συναντάται κυρίως κατά την περίοδο της Άνοιξης, τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο, όπου οι κυκλώνες Sharav που κινούνται προς τα ανατολικά, κατά μήκος της βόρειας αφρικάνικης ακτογραμμής, μεταφέρουν σκόνη στην ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα