Συμβολαιογράφοι: Σε επ’ αόριστον αποχή από τη Δευτέρα – Αντιδρούν σε αλλαγές για τις μεταβιβάσεις ακινήτων

Σε επ’ αόριστον αποχή από τα καθήκοντά τους προχωρούν από την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου οι συμβολαιογράφοι, όπως αποφάσισαν στη χθεσινή τους γενική συνέλευση.

Οι συμβολαιογράφοι ζητούν την απόσυρση του «Ηλεκτρονικού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων», ο οποίος αναμένεται να εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2024.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση υπολογίζεται ότι περισσότερες από 150.000 πράξεις μεταβίβασης ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα μπαίνουν στον «πάγο».

Κυρανάκης: «Να μας πουν πού διαφωνούν»
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την στάση των συμβολαιογράφων.

«Οι συμβολαιογράφοι απορρίπτουν την ψηφιακή μεταρρύθμιση στις μεταβιβάσεις ακινήτων», έγραψε σε σχετική του ανάρτηση ζητώντας από τους συμβολαιογράφους «να μας πουν πού διαφωνούν».

Ο Κυριάκος Κυρανάκης ανάρτησε μάλιστα στους λογαριασμούς του στα κοινωνικά δίκτυα, το πλαίσιο των συζητήσεων με τους Συλλόγους Συμβολαιογράφων, ως απάντηση στις αιτιάσεις των συμβολαιογράφων.

Μέχρι τώρα έχουν γίνει πέντε θεσμικές συναντήσεις έχουν γίνει μεταξύ του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνηση και των συλλόγων των συμβολαιογράφων για να βρεθεί κοινός τόπος, αλλά, όπως φαίνεται δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

Οι συμβολαιογράφοι θα επανεξετάσουν τη στάση τους σε νέα συνάντηση, στις 4 Δεκεμβρίου.

Μάνδρου: «Να ακολουθήσουμε την ευρωπαϊκή εμπειρία»
Αν και η αποχή δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, επιβεβαιώθηκε και από τον υπουργό, αφού η απόφασή τους γνωστοποιήθηκε από το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Χριστίνα Μάνδρου.

Η ίδια εξήγησε πως ζητούν την απόσυρση του Ηλεκτρονικού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων και πως αναγνωρίζουν μόνο το έγχαρτο συμβόλαιο και τη δια ζώσης υπογραφή, αν και ο υφυπουργός τονίζει ότι αυτά δεν καταργούνται, αλλά απλοποιούνται οι διαδικασίες ώστε οι -πολύμηνες σήμερα- μεταβιβάσεις ακινήτων να χρειάζονται μόλις μία ήμερα για να ολοκληρωθούν.

Η κ. Μάνδρου, μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε ότι οι συμβολαιογράφοι διαφωνούν «στο να μετατραπεί το συμβόλαιο από ένα νομικό κείμενο συμβάσεως, στη συμπλήρωση πεδίων σε πλατφόρμα κτηματολογίου. Το συμβόλαιο είναι ένα κείμενο με πάρα πολλούς όρους δεν μπορούμε να το μετατρέψουμε στη συμπλήρωση μιας πλατφόρμας επειδή δεν μπορούν να αποδοθούν οι συμφωνίες. Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα με την ψηφιακή εκπαίδευση του πληθυσμού».

Το μέλος του ΔΣ του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, εξήγησε πως «δεν θέλουμε ψηφιακό συμβόλαιο με τον τρόπο που εισάγεται στην πλατφόρμα του κτηματολογίου. Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις της ασφάλειας των συναλλαγών», αν και ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι δεν είναι ενάντια στη ψηφιοποίηση των συμβολαίων γενικά.

«Θέλουμε να ακολουθήσουμε την ευρωπαϊκή εμπειρία. Θέλουμε να ακολουθήσουμε την ευρωπαϊκή εμπειρία. Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει συμβόλαιο με κουτάκι», τόνισε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα